Svi znamo da previše šećera škodi zubima i desnima. Ako znamo da postoje namirnice koje štete oralnom zdravlju, postoje li one koje mu čine dobro? Donosimo iznenađujuću listu hrane i začina koji štite zube i smanjuju loš zadah.
Čaj
Čaj, osobito crni čaj, iznimno je koristan u borbi protiv bakterija koje uzrokuju plak. Čaj ograničava mogućnosti enzima koji pretvaraju šećer u ljepljivi sloj koji omogućava razvoj plaka na zubima. Isto tako onemogućava bakterijama da se skupljaju, što smanjuje količinu nakupljanja plaka na zubima. Istraživanja su pokazala kako ispijanje čaja pomaže u prevenciji najčešćih ljudskih bolesti, karijesa i parodentoze.
Grožđice
Grožđice smatraju slatkima i ljepljivima, a svaka hrana koja sadrži šećer i ljepljiva je izaziva karijes i kvarenje zubi. No studije pokazuju suprotno. Fitokemikalije u grožđicama suzbijaju razvoj nekoliko vrsta bakterija povezanih sa karijesom i bolestima desni. U istraživanjima, oleinska kiselina u grožđicama suzbila je razvoj dviju vrsta bakterija i blokirala prianjanje na zube bakterija koje tvore plak.
Kora magnolije
Ekstrakt kore magnolije, dodan u pepemint bombone ili žvakače gume može uništiti bakterije koje uzrokuju loš zadah. Iako većina bombona s metvicom prikriju miris, oni koji su sadržavali i koru magnolije uništili su više od 61 posto mikroorganizama u 30 minuta. Mint bombon bez ekstrakta uništio je samo 3.6 posto bakterija. Osim toga ekstrakt kore magnolije uništava i bakterije koje uzrokuju karijes.
Cimet
Esencijalno ulje dobiveno od cimeta može uništiti bakterije. Pepermint, ružmarin i kadulja su popularni za prikrivanje lošeg zadaha, no cimet baš uništava oralne bakterije koje proizvode hidrogen sulfid (miris pokvarenih jaja). Dobre rezultate postižu žvake s cimetom. U testovima se pokazalo kako one uništavaju 50 posto svih oralnih bakterija i 40 posto onih koje uzrokuju loš zadah. U istu svrhu je koristan i čaj s cimetom.
Jogurt
Jogurt bez dodatka šećera također smanjuje broj bakterija koje uzrokuju loš zadah, propadanje zubi i bolesti zubnog mesa. Volonteri su porciju jogurta jeli svaki dan 6 mjeseci i mjerenja su pokazala kako im se razina hidrogen sulfida, glavnog uzročnika lošeg daha, smanjila za 80 posto. Isto tako im se smanjila i razina zubnog plaka, kao i pojava gingvitisa.
Sir, piletina, oraščići
Sir, piletina i orašćići osiguravaju kalcij i fosfor. Ovo su elementi koji su neophodni za ponovnu pohranu minerala u zubnu caklinu koju su oštetile kiseline. Svi znamo da je mlijeko dobro za zube, a to je zato što mlijeko osigurava kalcij koji potiče remineralizaciju.