Korijen vrijedan pažnje

Nije samo zdrava zamjena za kavu: Pet prednosti čudesne cikorije

Korijen cikorije trebala bi svakako imati u svojoj kuhinji i koristiti kako za tijelo, tako i za dušu jer napitak koji se od njega radi podiže raspoloženje, ublažava anksioznost i jako je ukusan

profimedia-0248064844.jpg
Foto: Profimedia

Korijen cikorije odavnina se koristi u kuhinji i tradicionalnoj medicini, a osobito je popularan kao zdrava alternativa kavi, zbog slične teksture, boje i okusa. Zdravstvene dobrobiti nalaze se u vlaknima kojima korijen cikorije obiluje, ali i u nutritivnom sastavu - ova biljka sadrži visok ekoličine željeza, kalcija, folne kiseline, magnezija, cinka, mangana i kalija te vitamina B6, C, K, E i A.

Image
Anemija

Anemična si? Ovo su dobre i loše namirnice za manjak željeza u krvi

Inulin se prirodno nalaze u mnogim namirnicama - poput banana, pšenice i šparoga, no visoka koncentracija inulina u korijenu cikorije čini je odličnim dodatkom prehrani, ukoliko ti je cilj skinuti višak kilograma.

Osim što će ti pomoći u mršavljenju, korijen cikorije smanjit će rizik od brojnih bolesti, ali i sveukupno ti pomoći da popraviš zdravstveno stanje jer je učinkovit u regulaciji šećera u krvi te snižavanju lošeg kolesterola (zahvaljujući spomenutom inulinu) te snižavanju visokog tlaka. U nastavku pročitaj za što je sve dobar korijen cikorije.

shimmer fallback
  • Čuva zdravlje jetre i žuči

Studija objavljena u National Library of Medicine pokazala je da terapija cikorijom pomaže regeneraciju jetre i žuči te potiče detoks. Također, pomaže radu želučanih i probavnih žlijezda te radu bubrega.

  • Smiruje

Napitak od korijena cikorije ili biljna kava pomoći će ti da se smiriš. Naime, dok kava zbog kofeina potiče lučenje kortizola, hormona stresa, cikorija, zahvaljujući kemikaliji likticinu, smanjuje lučenje istoga. Napitak od cikorije stoga djeluje opuštajuće te ublažava anksioznost.

  • Pomaže probavi

Inulin je vrlo bitan za pravilan rad probave, a cikorija ga sadrži. Ublažit će žgaravicu, želučane probleme i refluks, ali i pomoći kod zatvora te poboljšati peristatiku crijeva te njihovo zdravlje jer se inulin ponaša kao prebiotik,, odnosno hrani dobre bakterije u crijevima. Studija iz 2016. objavljena u National Library of Medicine, provedena na 44 ispitanika s kroničnim zatvorom, pokazala je da im je redovita konzumacija cikorije uvelike olakšala tegobe, omekšala stolicu i popravila probavu.

shimmer fallback
  • Pomaže mršavljenju

Vlakna iz korijena cikorije reguliraju apetit na način da djeluju na lučenje grelina, hormona gladi. Studija koja je trajala 12 tjedana, a provedena je na 48 osoba s prekomjernom težinom, pokazala je da konzumacija 21 grama dnevno oligofruktoze dobivene iz cikorije, rezultira značajnim smanjenjem tjelesne težine, piše portal Healthline.

  • Pomaže kod artritisa

Korijen cikorije odavnina se koristi kao sredstvo za ublažavanje bolova, a izuzetno je učinkovita kod artritisa. Ima jako antiupalno i sedirajuće djelovanje te opušta mišiće.

Sjajna je stavr što je korijen cikorije vrlo jednostavno uvrstiti u prehranu. Skuhaj si svakodnevno napitak od ove zdrave biljke i uživaj u njegovoj aromi, ali i zdravstvenim prednostima. Skuhat ćeš ga tako da ćeš žličicu korijena u prahu dodati u dva do tri decilitra hladne vode i staviti na štednjag da zavrije pa kuhati na laganoj vatri pet minuta,a može i manje. Ostav da se talog slegne i zasladi po želji. Napitak od cikorije ne sadrži kofein, no sadrži brojne hranjive tvari.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.