Čarobne bobice: 6 dobrobiti brusnica

Ovo voće može ublažiti upalu, spriječiti otpornost na antibiotike i još mnogo toga

Čarobne bobice: 6 dobrobiti brusnica

Možda ove rubin crvene bobice povezuješ sa zimom i praznicima, no postoje dobri razlozi zašto bi ih trebala konzumirati tijekom cijele godine – bilo svježe, zamrznute, sušene ili kao sok. Saznale smo za 6 dobrobiti ovog bobičastog voća.

1. Brusnice onemogućavaju stvaranje otpornosti na antibiotike

U novoj studiji provedenoj na McGill Sveučilištu u Kandi, istraživači su izdvojili bakterije „krivce“ za urinarne infekcije, upalu pluća i crijevne viroze. Kad su se bakterije tretirale antibioticima, postajale bi otporne na te lijekove. No ovaj eksperiment pokazao je kako se dodavanjem ekstrakta brusnice sprječava takva otpornost. Ova studije još je nova, no moguće je kako će liječnici uskoro početi propisivati brusnicu uz uzimanje antibiotika.

2. Brusnice djeluju protuupalno i bogate su antioksidansima

Baš kao i druge bobice, brusnice su izvrstan izvor antioksidansa. Zapravo, na toj su ljestvici odmah ispod borovnica, koje nazivaju kraljevskim bobicama kad su antioksidansi u pitanju. Osim toga, istraživanja pokazuju kako osobe koje konzumiraju brusnice imaju nižu razinu CRP-a u krvi, a to je protein koji ukazuje na razne upale i čije se povišene vrijednosti dovode u vezu s većom mogućnošću srčanog infarkta i nekih kroničnih bolesti, kao i s preuranjenim starenjem.

3. Brusnice potiču cirkulaciju

Ove čudesne bobice povećavaju fleksibilnost arterija, što doprinosi boljem protoku krvi i smanjenju krvnog tlaka. Bolja cirkulacija također znači i višu razinu energije te bolje kognitivne sposobnosti.

Image



4. Brusnice nas štite od bolesti

Postoje dokazi kako ovo voće štiti naše srce jer snižava razinu kolesterola, masnoće u krvi, kao i otpornost na inzulin. Uz sve ovo, pokazalo se da brusnice sadrže tvari koje usporavaju rast tumora i kancerogenih stanica prostate, dojki, debelog crijeva i pluća.

5. Brusnice pomažu zdravlje crijeva

Istraživanja pokazuju kako konzumacija brusnica može povećati broj dobrih bakterija u našim crijevima, što pozitivno utječe na probavu, pa posljedično i na imunitet i naše raspoloženje. Vlakna u svježim ili sušenim brusnicama sprječavaju zatvor.

6. Brusnice podižu imunitet

Brusnica sadrži vitamin C koji je važan za naš imunitet i potreban je za nastanak kolagena pa igra ključnu ulogu u zdravlju kože, zglobova i općenito prevenciju bolesti. Sigurno si čula više puta kako ove crvene bobice pomažu kod upale mjehura – i to je točno. Naime, brusnice smanjuju mogućnost bakterija da se zadržavaju na stijenkama dijelova urinarnog trakta, a isto tako i na stijenci želuca i u ustima, što sprječava razvijanje čireva i upalu desni.

Image



Kako je najbolje konzumirati brusnicu?

Kako bi djelovanje bilo najučinkovitije, trebaš jesti svježu ili sušenu brusnicu te piti stopostotni sok od brusnice. Brusnica je kiselkasta pa sok od ovog voća možeš jednostavno dodati u svoj jutarnji smoothie i tako je kombinirati sa slađim voćem ili biljnim mlijekom. Zamrznutu brusnicu također možeš ubaciti u blender s s ostalim voćem. Odlična je u kombinaciji s cimetom i tamnom čokoladom.