Art terapija kao lijek: Kako se osloboditi stresa kroz slikanje ili crtanje?

Možda ćeš prema nazivu zaključiti da ti za ovu vrstu terapije treba poseban talent, no u krivu si. Ona je za svakoga

Art terapija kao lijek: Kako se osloboditi stresa kroz slikanje ili crtanje?

Malo stresa dobro djeluje na organizam, no konstantna napetost dovodi do bolesti. Ako osjećaš da si stalno pod stresom, ne možeš se koncentrirati, gomilaš kilograme ili pak previše mršaviš, loše pamtiš i loše spavaš, vrijeme je da se pobrineš za sebe. Osim klasičnih preporuka, koje zaista djeluju poput - redovite tjelesne aktivnosti, kvalitetnije prehrane i higijene spavanja, trebala bi isprobati art terapiju. 

Image

Pisanje kao psihoterapija: Ne moraš biti Virginia Woolf da uzmeš olovku u ruke i pomogneš si

U čemu je tajna?

Dovoljno je da si znatiželjna i imaš volju isprobati nešto novo. Evo kako ona djeluje. Art terapija je širok pojam. Uključuje umjetnost kroz koju se čovjek može izraziti, a time i iscijeliti. Art terapija može biti plesanje, pjevanje, slikarstvo, kiparstvo, crtanje. Danas ćemo ti objasniti kako funkcionira art terapija crtanjem i slikanjem. Sve što ti treba su papir, olovka, bojice ili nešto treće čime se želiš izraziti. "Proces stvaranja umjetnosti, već je sam po sebi opuštajuć. U art terapiji osoba je usredotočena na proces stvaranja. U sadašnjem je trenutku. Ne razmišlja ni o prošlosti ni o budućnosti, ne brinu je izvanjski događaji", objašnjava za Yahoo!Life art terapeutkinja i asistentica na Sveučilištu Lesley, Casey O'Brien Martin. Osim toga, umjetnost ti pomaže da osjetiš kontrolu, da ponovno uzmeš konce u svoje ruke. 

Crtanjem ili slikanjem raščisti emocije

Ako si u kompliciranoj vezi, moraš se suočiti s teškim emocijama ili jednostavno ne znaš što osjećaš, crtanje će ti pomoći. "Kada su stvari komplicirane, teško ih je izraziti riječima. Ovdje na scenu stupa crtanje. Slika ili crtež mog puno bolje uhvatiti emociju ili određeno iskustvo", objašnjava O'Brien. Stoga, ako ti je u glavi i srcu košmar, uzmi olovku, kemijsku ili flomaster i pusti da emocije iziđu na papir. Mogla bi se iznenaditi što ćeš o sebi otkriti.

Ne moraš biti talentirana za crtanje

Za većinu odraslih najveća prepreka da uzmu u ruke olovku i papir te nešto nacrtaju je uvjerenje kako oni ne znaju crtati. Ako si i ti među njima, odmah se oslobodi ove zamke. U art terapiji uopće nije važno znaš li ili ne znaš znaš crtati.

"Svatko može imati dobrobiti od stvaranja umjetnosti. Ne moraš se brinuti o tome što će ispasti, kako će na koncu izgledati tvoj crtež. Prepusti se procesu stvaranja. Ne postoji krivi ili pravi način", dodaje art terapeutkinja za spomenuti portal. U nastavku upoznaj nekoliko načina crtanja u art terapiji.

Nacrtaj mirno mjesto

Zatvori oči i nekoliko puta duboko udahni. Opusti se. Zatim zamisli mirno i sigurno mjesto. Ono može biti produkt tvoje mašte ili kombinacija realnog i izmišljenog ili pak neko stvarno mjesto. Otvori oči i pokušaj ga nacrtati. Na ovaj način i sama ćeš se dovesti u mirno stanje.

Crtaj glazbu

Zatvori oči, slušaj glazbu koju želiš i pomiči olovku u ritmu, odnosno pusti da te po papiru vodi glazba. Kada je pjesma gotova, otvori oči, promotri crtež i dovrši ga dodajući detalje. Na kraju možeš obojati to što si nacrtala i na taj način se osloboditi od stresa. Bojanje itekako opušta. 

Crtaj krugove, spirale i linije

Krugovi i spirale imaju posebnu moć da opuste osobu. Uzmi olovku ili flomaster i crtaj malene krugove, spirale ili druge linije te ih spajaj  u cjelinu ili jednostavno njima popuni papir. Na Dalekom Istoku postoji umjetnost crtanja mandala (mandala na sanskrtu znači krug), a svaka mandala otkriva nešto o osobi koju privuče, odnosno koja ju izabere ili nacrta. Crtanje mandale je meditativno iskustvo.