Saveznik s Dalekog istoka

Ako nisi dosad, vrijeme je da u prehranu uvrstiš đumbir

Đumbir- saveznik zdravlja s Dalekog istoka ima mnogobrojne dobrobiti za naše tijelo. Znaš li koje su sve prednosti đumbira

pexels-angele-j-128403.jpg
Foto: Pexels

Zima je vrijeme kada bi trebala više pažnje posvetiti svom imunitetu, osobito danas kada je korona uzela maha i svi su oko tebe ili u izolaciji ili su zaraženi. Možda si i sama već preboljela koronu, no stečeni imunitet nikako ne znači da se možeš opustiti.

Pripazi na prehranu. Iz nje izbaci rafinirani šećer i prerađenu hranu, a uvrsti puno voća i povrća, osobito onog zelenog lisnatog poput ultrazdravog kelja čije je vrijeme upravo sada te kiselog kupusa, još jedne sezonske namirnice, koja će ti pomoći održati zdravlje crijeva. Zdrava crijeva imaju ključnu ulogu u stvaranju jakog imuniteta. Đumbir je još jedan odličan saveznik zdravlju, pogotovo zimi jer grije organizam, a njegova ljutina otvara dišne puteve.

Image

Čarobna kurkuma: 5 razloga zašto ju trebaš jesti svaki dan

Ajurveda ga odavnina koristi kao lijek, namirnicu i začin pa čak i u kozmetičke svrhe. U nastavku ti donosimo nekoliko razloga zbog kojih bi đumbir trebala uvrstiti u svoju prehranu.

Gingerol

Đumbir obiluje gingerolom, kemijskom supstancom koja ima jaka antiupalna i antioksidativna svojstva, a zaslužna je i za specifični okus đumbira i njegovu ljutinu Smanjuje rizik od infekcija i pomaže tijelu da se odupre sezonskim bolestima, poput prehlada i drugih viroza.

Poboljšava probavu

Đumbir sadrži i enzim zingibain koji dobro djeluje na probavu, potičući razgradnju proteina. Đumbir poboljšava rad crijeva, oslobađa te nadutosti i bolova u trbuhu te čisti tijelo od toksina.

Protiv respiratornih bolesti

Đumbir je odličan saveznik u borbi protiv gripe i prehlada. Ima jako antiupalno djelovanje te ublažava kašalj, otvara dišne puteve i pomaže izbacivanje sluzi iz organizma.

Ublažava mučninu

Ako si trudna i patiš od jutarnjih mučnina, ujutro pij čaj od đumbira, no ne pretjeruj s količinom jer može biti štetna. Preporučena doza đumbira u prahu za trudnice je gram dnevno.
Osim kod jutarnjih mučnina, đumbir će ti pomoći ukoliko patiš od morske bolesti ili ti se mučnine javljaju u putovanju.

Image
Foto: Pexels

Čaj od đumbira


U pola litre hladne vode stavi pet centimetara svježeg, oguljenog đumbira koji si narezala na ploskice. Kada voda zakipi, smanji vatru i ostavi da lagano kuha desetak minuta pa još 20 minuta pusti čaj da poklopljen odstoji. Kada se malo prohladi možeš ga začiniti limunom i medom ili piti bez ičega. Čaj će ti najbolje pomoći kod probavnih problema.

Pomaže kod mršavljenja


Đumbir je sjajan saveznik u skidanju kilograma jer regulira apetit, odnosno utažava glad. Osim toga, pojačava cirkulaciju, ubrzava metabolizam, potiče probavu i priodan je način za detoksikaciju organizma. Svakodnevno pij čaj od đumbira ili žvači komadić svježeg gomolja.

Čuva zdravlje usne šupljine


Žvakanje đumbira potiče lučenje sline što dobro djeluje na usnu šupljinu. Osim toga, jaka antibakterijska i antivirusna svojstva koja posjedje đumbir, očuvat će zdravlje desni, a aromatični miris osvježiti dah.