Ah, ta jutra...Teško ustaješ iz kreveta? Uz ovih par trikova bit će lakše

Naša su tijela jako pametna, a često zaboravljamo na tu činjenicu. Ako se osjećamo iscrpljeno, tijelo nam javlja da treba napraviti neke promjene

Ah, ta jutra...Teško ustaješ iz kreveta? Uz ovih par trikova bit će lakše

Počeli su tmurniji dani i vrijeme kada se sve teže ujutro probuditi i sve češće pomislimo "još samo deset minuta". Nakon sunčanog ljeta često osjećamo da nas kraći dani umaraju. Zbog toga se često počnemo sve kasnije i teže buditi. 

Image

Saznale smo kada bi djeca, ovisno o dobi, trebala ići spavati i koliko im je sati sna potrebno


Bez obzira budimo li se teško ili stalno odgađamo ustajanje, borba protiv ovih navika puno je lakša nego što mislimo. Naša su tijela  pametna, a često zaboravljamo na tu činjenicu. Ako se osjećamo iscrpljeno, tijelo nam javlja da treba napraviti neke prilagodbe. Što se tiče spavanja dovoljno je uvesti neke promjene poput izbjegavanja određene hrane ili napitaka kako bi se riješila situacija. Ipak ako posumnjamo da imamo puno veći nedostatak energije bilo bi dobro posavjetovati se s liječnikom. 


(Foto: Pixabay)

Za početak možemo uvesti neke promjene u našu svakodnevicu kako bismo provjerili možemo li riješiti problem teškog buđenja i nedostatka jutarnje energije:

Image

1. Smanji unos kave

Kofein je stimulans, a on nas drži budnima. Ako u rano poslijepodne popijemo šalicu kave može se dogoditi da ostanemo budni cijelu noć. Kofein može ometati naš tjelesni sat,  a samim time i utjecati na naše zdravlje. Možda tijekom dana nisi ni svjesna koliko si kava popila? S druge strane, ako nismo dovoljno spavali možemo čak posegnuti za još većom količinom kave. I tako se odjedanput nađemo u začaranom krugu. 

Prečesto se dogodi da ono što bi nam trebalo pomoći, poput kave, može rezultirati štetom. Kava i druga pića s kofeinom (crni čaj ili slatka gazirana pića) brzo rješavaju trenutni problem, ali nisu dugoročno rješenje. Previše kofeina može poremetiti naš raspored spavanja.

Za bolji i kvalitetniji san važno je prestati piti kofeinske napitke otprilike četiri do šest sati prije spavanja. Kavu ili gazirano piće možemo zamijeniti s biljnim čajem sa žlicom meda. Omiljenu crnu čokoladu možemo pojesti u ranom dijelu dana, a ne poslije podne. Neki ljudi vole puno više ritual ispijanja kave, ne nužno napitak, pa se u tom slučaju može konzumirati kava bez kofeina.

Image


(Foto: Pixabay)

2. Alarm za buđenje na drugom kraju sobe

Drijemaš ujutro i odgađaš buđenje. Najbolje bi bilo odmah se probuditi nakon zvuka alarma, ali to je puno teže učiniti nego reći. Još samo pet minuta i razbudit ćeš se. Zašto namjestiti alarm ako se nećemo odmah ustati iz kreveta? 

Postoji vrlo jednostavan trik - dovoljno je alarm staviti na drugi kraj sobe i onda se moramo  ustati iz kreveta. Ako iz kreveta možemo dohvatiti telefon, vjerojatno ćemo tamo i ostati. Ali kada jednom ustanemo iz kreveta, bit će manji izazov započeti novi dan.

Čak bi bilo dobro odabrati najneugodniju melodiju za buđenje. Što je zvuk neugodniji, to su veće šanse da ustanemo. Kada izađemo iz kreveta, pola bitke je već dobiveno. Što god radile, važno je ne leći ponovno u krevet! 

Ako sve ovo nije dovoljno, važno je podsjetiti se da neugodan zvuk na mobitelu može biti stresan za sustanare ili čak susjede. Ako nam vlastita dobrobit nije dovoljna možda će nam ovo pomoći. Trebamo razmisliti o svom partneru ili bilo kome s kim dijelimo životni prostor.

Image


(Foto: Pixabay)

3. Umirujuća rutina prije spavanja

Stresne aktivnosti prije spavanja mogu nas fizički i psihički iscrpiti. Kada smo tjeskobni, naše tijelo luči hormon stresa kortizol koji može poremetiti naš prirodni cirkadijski ritam. Umjesto da završavamo posao u kasne noće sate, trebali bismo stvoriti večernju rutinu koja nas priprema za odmor i opušta. Tuširanje  toplom vodom ili pjenušava kupka idealni su kako bismo odbacili stres koji se stvorio tijekom dana. 

Ako smatraš da je tuširanje strogo rezervirano za jutro, onda odradi vježbe istezanja ili jogu kako bi opustila mišiće. Ugodno se smjesti i uz šalicu biljnog čaja pročitaj jedno poglavlje omiljene knjige ili se odluči za šetnju prije spavanja. Opcija je mnogo, ali bi trebalo izbjegavati alkohol i telefon prije spavanja. Čaša vina u kombinaciji s plavim svjetlom telefona savršen je recept za neprospavanu noć. Umjesto da prijateljima šalješ poruke ili gledaš fotografije pronađi neku zanimaciju koja je manje digitalna. Navike je teško promijeniti preko noći, ali s vremenom će biti lakše, a tijelo će biti zahvalno i odmorno.

Image


(Foto: Pixabay)

Razvijanje opuštajuće jutarnje rutine također može biti od pomoći u higijeni spavanja, posebno ako se budiš puno ranije nego što odgovara tijelu. Uroniti u izazovne mentalne projekte odmah nakon buđenja može biti teško, pogotovo ako smo na vrhuncu iscrpljenosti. Prije nego kreneš s radnim aktivnostima, uživaj u dobrom uravnoteženom obroku ili se prošetaj po kvartu. Potrebno je vrlo malo promjena kako bismo vratili tijelo u ravnotežu.

4. Budi doslejdna

Kako bismo se probudili odmorni, ne smijemo zaboraviti na rutinu spavanja - vrijeme je ključ. Odlazak u krevet u isto vrijeme i buđenje u isto vrijeme su izuzetno važni. Pridržavanje dosljednog rasporeda spavanja najučinkovitiji je način da se sat u našem tijelu usmjeri na pravi put. Ako se budimo i liježemo u različito vrijeme tijekom tjedna, naša energija će se istrošiti.

Nedosljedni obrasci dovode do nedosljednih rezultata. Strogi raspored mogao bi biti na početku nezgodan za prilagodbu, ali kako tjedni odmiču, tjelesni sat se prilagođava. Uz ove jednostavne trikove naše tijelo će vrlo brzo steći novu rutinu, a ujutro ćemo se buditi odmorni i svježi za novi dan. 

Image


(Foto: Pixabay)