Pogoršavaju simptome

Ovo su namirnice koje trebaš izbjegavati ako boluješ od artritisa

Brojna istraživanja su pokazala kako bi osobe koje boluju od artritisa trebale izbjegavati određene namirnice poput crvenog mesa i hrane bogate šećerima

Bol
Foto: Pexels

Artritis je upalna bolest vezivnog tkiva, a najčešće zahvaća zglobove. Iako postoji više vrsta artritisa, među najčešćima su reumatoidni artritis, osteoartritis te psorijatični artritis.

Reumatoidni i psorijatični artritis su upalna stanja i smatraju se autoimunim bolestima. Nažalost, unatoč brojnim provedenim istraživanjima, i dalje se ne zna što uzrokuje ovu bolest i za nju ne postoje lijekovi već samo terapije koje su usmjerene na ublažavanje simptoma.

Image
Kratki vodič

Što je dermatitis? Evo koje su najčešće vrste, uzročnici i simptomi ove kožne bolesti

Kod osobe koja boluje od artritisa javljaju se upalni procesi u zglobovima što uzrokuje crvenilo, bolove i oticanje. Prehrana je kod ove bolesti vrlo važna jer postoje namirnice koje mogu biti okidač te potaknuti pojavu bolnih oteklina.

Osim prehrane, i druge navike ključne su za ublažavanje simptome artritisa, a to se odnosi na fizičku aktivnost, tjelesnu težinu, pušački status, itd.

Istraživanja su pokazala da kontrolirana prehrana te eliminacija određenih namirnica i napitaka može ublažiti simptome kod osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih vrsta upalnog artritisa te im poboljšati kvalitetu života.

U nastavku doznaj koje namirnice trebaš izbjegavati ako boluješ od artritisa.

Dodani šećeri

Šećer je štetan za naše zdravlje iz više razloga. Ako boluješ od artritisa, konzumaciju bi trebala svesti na minimum. Najštetniji su dodani šećeri koji se nalaze u kupovnim namirnicama poput slatkiša, sokova, sladoleda, itd. Studije su pokazale kako gazirana pića i slatkiši najčešće pogoršavaju simptome kod osoba s reumatoidnim artritisom. Nadalje, slatki napici mogu značajno povećati i rizik od razvoja artritisa.

shimmer fallback

Crveno meso i mesne prerađevine

Neka istraživanja pokazuju da pretjerana konzumacija crvenog mesa i mesnih prerađevina može potaknuti upale u tijelu te pogoršati simptome artritisa. Studije su potvrdile kako je visok unos crvenog mesa jedan od glavnih čimbenika rizika za pojavu upalnog artritisa. Suprotno tome, pokazalo se da biljna prehrana koja isključuje meso ublažava simptome kod osoba s artritisom.

shimmer fallback

Hrana s glutenom

Gluten je skupina proteina koji se nalaze u žitaricama poput pšenice, raži i ječma. Neka istraživanja povezuju gluten s upalama te ističu kako bi izbacivanje glutena iz prehrane moglo ublažiti simptome artritisa.

shimmer fallback

Procesuirane namirnice

Visoko procesuirane namirnice kao što su brza hrana, pahuljice za doručak te pekarski proizvodi najčešće obiluju rafiniranim ugljikohidratima te dodanim šećerima, konzervansima i drugim potencijalno štetnim sastojcima koji izazivaju upale te mogu pogoršati simptome artritisa. Istraživanja sugeriraju kako zapadnjačka prehrana bogata prerađenim namirnicama može povećati rizik od reumatoidnog artritisa jer potiče upale, a može izazvati i pretilost te brojne druge bolesti.

shimmer fallback

Alkoholna pića

Alkohol može pogoršati simptome artritisa pa bi ga osobe koje boluju od ove bolesti trebale izbjegavati ili barem ograničiti konzumaciju. Studije su pokazale da pretjerivanje s alkoholom povećava rizik od vrste upalnog artritisa koji zahvaća leđnu moždinu, a može pogoršati i simptome povezane s gihtom. Nadalje, prekomjerna konzumacija alkohola povezana je s povećanim rizikom od osteoartritisa.

shimmer fallback

Određena biljna ulja

Osobe koje pate od bolesti zglobova trebale bi smanjiti unos zasićenih masnoća te povećati unos zdravih masnoća kao što su omega-3 masnoće. Važno je smanjiti unos hrane koja obiluje omega-6 masnih kiselinama (biljna ulja i majoneza) jer one mogu pogoršati upale te povećati unos onih namirnica koje su obogaćene omega-3 masnim kiselinama (masne ribe, sjemenke lana, itd.).

shimmer fallback

Hrana s puno soli

Sol je još jedna namirnica koja može izazvati upale i tako pogoršati simptome kod osoba koje boluju od artritisa. Unos namirnica koje obiluju velikim količinama soli trebalo bi svesti na minimum. Istraživanja sugeriraju kako visoki unos natrija može biti čimbenik rizika za razvoj autoimunih bolesti kao što je upalni artritis.

shimmer fallback

Hrana sa štetnim AGE spojevima

AGE su krajnji proizvodi glikacije, a to su zapravo štetni spojevi koji nastaju reakcijom između šećera i proteina ili masti. Nalaze se u namirnicama životinjskog podrijetla, no mogu nastati i tijekom određenih metoda kuhanja hrane (roštiljanje, prženje, itd.). Slanina, odresci, hrenovke, pomfrit, sir, margarin i majoneza samo su neke od namirnica koje obiluju ovim nezdravim spojevima. Kada se ovi spojevi talože u našem organizmu, to izaziva oksidativni stres i može dovesti do upala koje pogoršavaju simptome kod ljudi koji boluju od artritisa. Pokazalo se da osobe s upalnim artritisom imaju više razine AGE spojeva u tijelu od onih koji ne boluju od te bolesti. Hranu koja sadrži ove štetne spojeve bolje je izbaciti iz prehrane te ju zamijeniti cjelovitim namirnicama kao što su povrće, voće, mahunarke i ribe.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.