6 anti-aging namirnica za tvoju kožu

Želiš li lijepu i njegovanu kožu, ono što jedeš je itekako važno

6 anti-aging namirnica za tvoju kožu

Kad je riječ o prekrasnoj koži, često posežemo za kremama, uljima i raznim tretmanima, a zaboravljamo na najvažniiju stavku - svakodnevnu prehranuOno što jedemo također nam može pomoći u borbi protiv starenja, bora i upala. Zbog toga smo izdvojile šest namirnica koje potiču kolagen i hidrataciju za zdrav i mladenački izgled kože:
Image

Nikad nije rano za anti-age njegu: pogledaj naš izbor

Kelj

Ova lisnato povrće već ima status superhrane, ali i moćna svojstva koja pomažu koži protiv starenja. Kelj je prepun luteina i zeaksantina, dva karotenoida koja, prema istraživanju objavljenom u časopisu Clinics in Dermatology, mogu povećati elastičnost i hidrataciju tvoje kože, kao i masnoću pod kožom, koja djeluje kao 'mjera' mladosti.

Čini se da lutein također može zaštititi kožu od posebno štetne valne duljine svjetlosti (i one koju krema za sunčanje ne može tako dobro zaštititi) poznatije kao plavo svjetlo. Ne voliš kelj? Umjesto toga probaj jesti avokado - također bogat luteinima i zeaksantinima.


Šipak

Šipak, kao i maline - prepun je elaginske kiseline, spoja za koji su istraživanja pokazala da prirodno pomaže spriječiti stvaranje bora.

Istraživanje objavljeno u čaopisu Experimental Dermatology pokazalo je da elaginska kiselina sprječava slom kolagena koji učvršćuje kožu, a također sprječava neke upale izazvane UV zračenjem. Dakle, elaginska kiselina može usporiti lanac reakcija starenja kože koje se javljaju kao posljedica te upale.

Probiotici

Novija istraživanja pokazuju da neke probiotičke kulture mogu pomoći u sprječavanju ili minimiziranju oštećenja kože uzrokovanog UV zračenjem. Pokazalo se da drugi sojevi pomažu u održavanju nižeg pH vrijednosti kože (starenje kože ima višu pH vrijednost) ili uklanjanja štetnih slobodnih radikala. No, kao i kod većine istraživanja probiotika, specifični sojevi su potrebni da bi se vidjele koristi, a one nisu uvijek one koje se mogu naći u stvarnim prehrambenim proizvodima. 

Međutim, postoji toliko potencijalnih prednosti konzumiranja probiotika u obliku jogurta ili kefira, fermentiranog povrća kao što su kiseli kupus i kimchi, soja sos ili miso, i slično. Dodavanje ovih namirnica u prehranu svakako neće štetiti koži, čak iako je prerano reći da će napraviti neku značajnu razliku.

Kava

Naš omiljeni ritual pomaže nam u ljepšoj i zdravijoj koži? Zvuči odlično! Naime, tvoja navika ispijanja kave može ti pomoći u sprječavanju raka kože i borbi protiv rozaceje. U jednom istraživanju u European Journal of Cancer Prevention, žene koje su pile barem jednu šalicu kave dnevno smanjile su rizik od razvoja raka kože za oko 10 posto. Naravno, kava mora biti s kofeinom, jer bezkofeinska kava nije povezana s istim zaštitnim prednostima. 

Juha od kostiju

Juha od kostiju obiluje kolagenom, stoga ju želiš dodati svojoj prehrani za mladenački sjaj. Konzumiranje kolagena također može pomoći smanjiti suhoću kože izazvanu suncem. Meso je također bogato kolagenom, i svakako jedi što više hrane bogate vitaminom C, kao što su citrusi, kivi i paprike, budući da je vitamin C važan za proizvodnju kolagena.

Losos

Zdrave omega-3 masnoće u lososu i drugim masnim ribama poput tune i sardine (kao i školjke) mogu ti pomoći da zadržiš mladenački izgled, ali te čak i spasiti od opeklina izazvanih suncem. Naravno, to ne znači da trebaš odbaciti kremu za sunčanje, već da istraživanja pokazuju da omega-3 smanjuju upalu koja se pojavljuje na koži nakon izlaganja UV zračenju, a djeluje i kao prirodna krema za sunčanje koja pomaže u sprječavanju opeklina od sunca. I ne zaboravi: omega-3 masnoće nisu samo korisne za tvoju kožu, već su i dobre za tvoje srce.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.