14 toksičnih misli kojih se moraš riješiti želiš li biti sretnija

Ove negativne misli često su automatske - i mogu itekako uništavati tvoju psihu

14 toksičnih misli kojih se moraš riješiti želiš li biti sretnija

Zdravlje obično znači manje brze hrane i više tjelovježbe. Ali što zapravo činiš za svoje mentalno zdravlje?

Stručnjaci tvrde kako je odlično započeti s rješavanjem toksičnih misli. Svakodnevno proživljavamo tisuće i tisuće misli. Neke od tih misli mogu biti negativne i poprilično štetne za tvoju dobrobit. 

Zapravo, neka istraživanja su čak otkrila da bi negativno razmišljanje moglo biti povezano s fizičkim bolestima poput bolesti srca. S druge strane, više pozitivnih misli mogu učiniti čudesa za tvoj um i cjelokupno zdravlje

Stoga ti donosimo 14 toksičnih misli koje trebaš odbaciti želiš li biti sretnija:

1. Učinit ću to kasnije

Iako gledanje najdraže serije zvuči kao najprivlačnija opcija kada imaš slobodnog vremena - odgađanje nečega što trebaš obaviti najvjerojatnije će voditi stresu.

"Stvaranje motivacije i dodavanje strukture vašim rutinama može vam pomoći odbiti poriv za odgađanjem i odugovlačenjem", objašnjava psihoterapeut Lucas D. Saiter. On predlaže liste provjere koje su djelotvorne u motivaciji. "Stvorite ostvarljive ciljeve, napišite ih i ostvarite!"

2. Bilo koja vrsta katastrofalnog razmišljanja

Jedna loša stvar ne vodi uvijek drugoj lošoj stvari. Ali kada nešto ne ide po planu, jednostavnije je okrenuti se mrčnoj strani. "Kada mislimo da su stvari gore nego što jesu ili pretpostavljamo da će se još loših stvari dogoditi jer se dogodila jedna loša stvar - tada samo stvaramo i prizivamo emocionalni nemir", govori psihoterapeutkinja Robyn Gold. 

Kako bi se riješila ovakvog  toksičnog razmišljanja, dr. Gold predlaže da zapitaš samu sebe koji su sve mogući ishodi - uključujući i one pozitivne. "Primjerice, u situaciji u kojoj si imala negativan ishod, možeš sama sebi reći da ti imaš moć popraviti stvari i učiniti bolje sljedeći put te iskoristiti takav proces misli kako bi samu sebe motivirala na uspjeh."

3. Nisam sposobna...

Ova vrsta razmišljanja može smanjiti tvoju sposobnost da uspiješ na radnom mjestu, ali i u okviru tvojih osobnih odnosa.

Lynn Whitbeck, osnivačica Petite2Queenn, online platforme koja pomaže ženama u karijeri, razvila je akronim TVDK kako bi svojim klijenticama pomogla prevladati osjećaj neadekvatnosti

T = Zašto ti. Zapamti - ti dodaješ vrijednost.

D = Daj samoj sebi dopuštenje za neuspjehom. Kada podbaciš, uvijek se možeš uzdići

V = Vidi uspjeh. Diši i drugačije izrazi svoje razmišljanje

K = Kreni prema naprijed. Imaj nade, jer ako ne pitaš - nećeš saznati. 

4. Briga o sebi je sebična

Uvijek se osjećamo loše ako svoje potrebe stavimo ispred stvari za koje se osjećamo dužni učiniti. Ali ne samo da ćemo na taj način pregorjeti, već nećemo imati energije za ljude do kojih nam je stalo. 

Briga o sebi je ulaganje od kojeg sami imamo prednosti, ali također i naši najbliži, kolege, susjedi i zajednica", objašnjava psihologinja Shainna Ali. 

5. Njihov život je puno bolji nego moj

Najjednostavnije je pregledavati Instagram i pretpostaviti da svi drugi imaju puno bolji život nego ti. "To je najčešće daleko od istine", govori psihologinja Ree Langham i dodaje kako uvijek treba imati na umu kako ljudi na društvene mreže stavljaju ono što žele da drugi vide

Možda misliš kako tvoj život nije tako dobar jer nemaš taj super auto, taj super posao, tog savršenog partnera, savršenu djecu ili savršen dom, ali imaj na umu da nitko ne zna što se događa iza zatvorenih vrata. "Ta osoba za koju mislite da ima savršen život može se osjećati potpuno jadno i nezadovoljno kada drugi ne gledaju."

6. Bit ću sretna kada...

Povezivanje sreće s nekim dostignućem u budućnosti, poput gubitka 5 kilograma, zaljubljivanja ili napredovanja na poslu - opasna je igra. Psihologinja Nicole Issa savjetuje potpunu promjenu razmišljanja.

"Umjesto toga, razmišljajte o tome što zamišljate da će biti drugačije kada izgubite te kilograme, pronađete ljubav i slično, i kako ćete tada biti sretni, a zatim pokušajte neke od tih misli uvesti u svoju trenutnu svakodnevicu. Podsjetite sami sebe da možete biti sretni upravo sada ako pokušate raditi na tim stvarima kroz male promjene, poput zdravog obroka ili većeg truda na poslu."

7. Ne bih se smjela ovako osjećati

"Osuđivati samu sebe zbog svojih emocija je poput osuđivanja same sebe zbog svoje tjelesne temperature. To nije u našoj kontroli", objašnjava psihoterapeutkinja Tina Gilbertson.

Ona ističe kako je uobičajeno vjerovati da možemo birati svoje emocije, ali ako malo razmislimo - radi se o potpunoj besmislici. Kad bismo mogli kontrolirati i birati svoje emocije, ne bismo li svi uvijek bili sretni?

8. Ovako nešto se uvijek meni događa

Ovakva vrsta razmišljanja trebala bi biti zabranjena jer oslikava osobu kao žrtvu nepravednih okolnosti, što samo potiče negativan stav o tome kako ih svijet tretira. Psihoteraputkinja Toni Coleman predlaže da uhvatiš samu sebe u ovakvom razmišljanju i pokušaš promijeniti razmišljanje u: "K vragu, malo ću zakasniti danas, ali tako se dogodilo i zapravo nije velika stvar kad sagledam stvari iz šire perspektive."

"Jednostavno zamijenite negativno razmišljanje bilo kakvom pozitivom - doza humora je dobrodošla - i nastavite dalje", dodaje. 

9. Da barem izgledam više kao...

Lako je listati časopis i žudjeti za tijelom svoje najdraže slavne osobe. Međutim, apsolutno ništa u ovoj praksi nije zdravo niti dobro za tvoju sreću, ističe psihologinja. 

"Iako su tjelovježba i zdrava prehrana uvijek dobra ideja, želja da naša tijela izgledaju dramatično drugačije često je način da odugovlačimo življenje onog najboljeg iz naših života. Ako odlučimo živjeti punim plućima sada, bez obzira na broj naših kilograma, koliko bi stvari bile ljepše i bolje?"

10. Trebala sam...

"Trebala sam" stvara više toksičnosti nego bilo koja druga fraza, ističe psihologinja Jennifer Hunt. Ona govori kako sve što slijedi iza ove toksične fraze izražava razočarenje, propuštenu priliku i nezdravu usporedbu.

"Upravo takvo razmišljanje vodi najvećoj toksičnosti i može pojesti svačije samopouzdanje", dodaje psihologinja. 

11. Zbilja sam glupa

"Misli kojima na bilo koji način umanjuješ svoju vrijednost mogu itekako poljuljati tvoje samopouzdanje i samopoštovanje", govori komunikacijska stručnjakinja Karen Donzaldson. 

"Tijekom vremena možeš postati svoja najveća kritičarka, jednostavno prestaješ poduzimati akciju, počinješ stvarati opravdanja, prestaješ dijeliti i počinješ živjeti kao da nisi dovoljna."

Stručnjakinja savjetuje da pokušaš zamijeniti takve misli s onima koje pružaju više podrške. "Napravi popis tri stvari koje radiš zaista dobro i tri stvari koje voliš na sebi. Svaki put kad počinješ razmišljati toksično, zamijeni te misli s onima s popisa."

12. Pokušat ću...

"Korištenje riječi 'pokušati' daje nam neku sigurnost da podbacimo i jednostavno nam ne dopušta da se obvežemo sami sebi ili drugima", objašnjava motivacijska govornica Melissa Wolak. 

Ona govori kako su misli i riječi najmoćniji alati i itekako utječu na naša djela i enrgiju kada ispunjavamo obaveze ili izazove. Umjesto korištenja riječi 'pokušati', ona predlaže da kažeš: "Dat ću sve od sebe", "Ja to mogu" ili "Učinit ću to"

13. Ako nije savršeno - nije vrijedno

Ako samo radiš one stvari za koje smatraš da ih možeš učiniti savršeno - tada nikada nećeš ništa postići. Psihoterapeutkinja i socijalna radnica Jude Treder-Wolff vjeruje kako je ovo razmišljanje štetno jer eliminira temeljnu fazu učenja nove uloge ili vještine.

"Prepoznati ovo razmišljanje kao toksično važan je korak, baš kao i mijenjanje takvog razmišljanja s novim i zdravim mislima. Pokušajte razmišljati na ovaj način: 'Sve u što uložim trud rezultirat će učenjem da nešto radim sve bolje i bolje' ili 'Sve u što uložim trud - mijenja moj mozak'

14. Ne znam kako

Tajna da započneš nešto naizgled nemoguće je fokuiranje na ono što znaš kako raditi u tom trenutku. Idi korak po korak i uči po putu

Kada si fokusirana na to da odmah znaš 50 koraka, zapravo sama sebi staješ na put i sprječavaš bilo kakav napredak. "Veliki ciljevi nemaju jasno ocrtanu formulu stoga je zapravo nemoguće znati sve korake unaprijed", govori motivacijska govornica Sumayya Essack. 

Ako se osjećaš kao da si zapela, ona predlaže da sama sebi kažeš: "Shvatit ću sljedeći korak i poduzeti ga." Razmišljaj samo o onome što je sljedeće moguće i izvedivo. Korak po korak i nastavljaj dalje. Sve ćeš shvatiti po putu.