10 odličnih načina za podizanje energije bez kofeina

Super trikovi koji će ti pomoći da se osjećaš bolje i energičnije

10 odličnih načina za podizanje energije bez kofeina

Mnogi ne mogu zamisliti svoje jutarnje razbuđivanje bez kave, no postoje i mnogi drugi odlični načini koji pomažu kod podizanja energije, a nisu povezani s kofeinom.

Tijekom dana često imamo problema s padom energije, osobito na poslu, zbog brojnih obaveza ili pak radi umora. U takvim trenucima, većina poseže za kavom kako bi nadoknadili energiju. No kofein nije jedino niti pak najbolje rješenje za podizanje energije.

Ako pretjeruješ s kavom ili ti prosto ne odgovara, a želiš se osjećati energičnije i bistrije, imamo za tebe nekoliko super savjeta.


Foto: Unsplash

Izađi na sunce

Boravak na svježem zraku, osobito tijekom sunčanog dana, ispuniti će tvoje tijelo energijom i pomoći ti da se puno bolje osjećaš. Sunčeva svjetlost utječe pozitivno na naš mozak te potiče stvaranje D vitamina koji je ključan za ljudsko zdravlje. Svakodnevna šetnja po pola sata može učiniti čuda za tvoje psihičko zdravlje.

shimmer fallback

Pojedi doručak bogat proteinima

Prehrana ima velik utjecaj na to kako se osjećamo pa tako oni koji jedu previše nezdravih namirnica i šećera često imaju problema s umorom i iscrpljenošću. Najvažniji obrok u danu je doručak, a nutricionisti savjetuju da je ujutro najbolje jesti namirnice bogate proteinima. To će ti dati visoku razinu energije tijekom cijelog dana.shimmer fallback

Isključi mobitel

Pretjerano korištenje elektroničkih uređaja može utjecati na razinu energije, a osobito ako to činiš prije spavanja. Istraživanja su pokazala da ljudi koji koriste mobitele neposredno prije odlaska u krevet imaju većih problema s nesanicom, stresom i nedostatkom energije.shimmer fallback

Smanji temperaturu u prostoru

Iako nam svima uglavnom odgovara toplina, ponekad su upravo previsoke temperature u prostoru u kojem boravimo zaslužne za osjećaj umora. Hladniji zrak će te razbuditi i pomoći ti da se osjećaj poletnije. Smanji temperaturu na termostatu i redovno prozračuj prostorije u kojima boraviš.shimmer fallback

Odmori se

Primijetiš li popodne da ti nedostaje energije, nemoj ignorirati umor već si uzmi barem pola sata da se odmoriš od posla.   Popodnevni odmor može pozitivno utjecati na raspoloženje, otkrili su znanstvenici. Najoptimalnija količina popodnevnog odmora je od 20 do 40 minuta.


shimmer fallback

Popij čašu vode

Dehidracija je često glavni uzročnik umora. Nedostatak tekućine u organizmu može izazvati umor, promjene raspoloženje, smanjenu koncentraciju, itd. Iz tog razloga, pobrini se da uz tebe uvijek bude čaša svježe vode.shimmer fallback

Izbjegavaj rafinirane ugljikohidrati

Već smo spomenuli da prehrana igra veliku ulogu u razini energije, a nezdrave namirnice koje obiluju rafiniranim ugljikohidratima i šećerima naglo podižu pa spuštaju razinu šećera u krvi zbog čega se pojavljuje umor.  Umjesto toga, u svoju prehranu uvedi namirnice koje obiluju proteinima i vlaknima.


shimmer fallback

Fizička aktivnost

Fizička je aktivnost nužna želiš li se osjećati bolje i energičnije. Osim samog vježbanja, mnoge druge aktivnosti mogu pomoći da ti razina energije bude bolja, poput planinarenja, bicikliranja pa i običnog hodanja. Važno je pokrenuti se.  


Isprobaj mini meditaciju

Osjećaš li se previše preopterećeno, najprije trebaš usporiti. Nova su istraživanja pokazala da mentalne vježbe pritom mogu imati veliku ulogu i pomoći nam da se oslobodimo stresa. Kratka meditacija i vježbe disanja mogu ti pomoći da se opustiš i obnoviš svoju razinu energije.  


shimmer fallback

Vitamin B12

Nedostatak vitamina B12 može izazvati mnoge zdravstvene posljedice, a jedna od njih je i umor. Osjećaš li se konstantno umorno, svakako provjeri svoju krvnu sliku te se pobrini da uzimaš dovoljno nutrijenata koji su potrebni za nesmetano odvijanje svih funkcija u tijelu.shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.