403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Bolja ja
Bolja ja

U 'Ženskoj strani s Marijom Pajić' razgovaramo i o psihologiji hrane s Anđelom Jelić

U 'Ženskoj strani s Marijom Pajić' razgovaramo i o psihologiji hrane s Anđelom Jelić
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Anđela Jelić, psihologinja je koja je odlučila svoje znanje dijeliti sa svima, pa je pokrenula Instagram profil "Lifestyle psihology" gdje nesebično dijeli savjete o zdravom odnosu s hranom, ali ne samo o tome.

Živimo u vremenu kada je imperativ ljepote i savršenstva. No, sve je više onih koji imaju problema s prehranom, težinom i nezdravim navikama. Upravo zato jedna od onih koja želi pomoći je psihologinja Anđela Jelić koja svoje znanje dijeli na društvenim mrežama. Upravo ona stoji iza IG profila iza Lifestyle-psychology.

Anđela je ovotjedna gošća podcasta 'Ženska strana s Marijom Pajić'

"Profil je nastao iz ideje koja se javila još na zadnjim godini fakulteta, a cilj je da na društvenim mrežama dijelim znanje iz psihologije koje je bazirano na znanstvenim, provjerenim činjenicama i to sve kako bi publika dobila ispravne informacije i mogla se uvjetno rečeno 'hraniti' ugodnim informacijama, ispravnim. Osim toga cilj samog profila je i pružiti na našem govornom području sadržaj koji dotad nije bio dostupan. A obraćam se manje više svima. Možda to zvuči čudno, jer obično na društvenim mrežama moramo biti precizni i ciljati na određenu publiku, no moram reći da po statistikama koje vidim s profila da su to većinom mlađe osobe i pretežito žene" , objasnila je Anđela.

"Živimo pod pritiskom koje nam se nameće. Najčešće mi se osobe javljaju zbog odnosa prema hrani, što i je nekako primarni dio profila. Jer sa psihološkog stajališta govorimo o odnosu prema životu, stvarima koje svakodnevno radimo. Dakle, svakodnevno se hranimo, trebali bismo se i kretati i spavati. Tako da problemi s kojima se ljudi javljaju tiču se svih tih svakodnevnih situacija, ponekad i odnosa s drugima, samim sobom ili vlastitim tijelom", nastavila je Anđela.

Milijun je dijeta, kako uopće ostati pribran u moru informacija.

"Znači, s dijetama koje se danas nameću i populariziraju čini se da ako nismo na dijeti nismo IN. No, rekla bih da taj dijetni mentalitet nam donosi više štete nego koristi. Zašto? Naš mozak ne voli restrikciju u tom smislu. jer hrana nam je nešto što nam je potrebno u svakodnevnom životu, kako bi imali energiju i kako bi tijelo moglo funkcionirati. Ne samo to, mi hranom hranimo svoje emocije. I stvaramo osjećaj ugode i zadovoljstva što je sasvim normalno u određenim situacijama. Kada su posebno neugodne emocije te koje traže određenu hranu, govorimo i emocionalnom prejedanju što više prelazi u patološku sferu. Dijete, zapravo mogu biti okidač za odlazak u drugom smjeru prema poremećajima u hrani, nezdravoj slici sebe jer polazimo s time da ćemo u nekom određenom kratkom periodu dosteći neki rezultat, npr. izgubiti 5 kilograma i izgledati točno kao ona osoba kakvu smo zamislili sebi u glavi, koja možda niti ne postoji i onda se razočaramo", objasnila je Anđela.

A što raditi u takvom slučaju, ali i sve što je Anđela ispričala našoj Mariji pogledaj u videu i novoj epizodi 'Ženska strana s Marijom Pajić'.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx