Kupus je ljekovit, jeftin, niskokaloričan i najbolji izbor u prehrani vaših najmilijih tijekom zimskih mjeseci. Ova kultivirana zeljasta biljka nastala je selekcijom divlje biljke u dugom vremenskom razdoblju te danas postoji više vrsta i podvrsta. Najčešće se koristi bijeli i crveni kupus te savojski kupus, kojeg se kod nas naziva keljem.
Kupus je povrće visoke biološke i niske kalorijske vrijednosti, a sadrži vodu, proteine, masti i dijatetska vlakna, tj. vitamine C i A, folnu kiselinu, beta-karoten, kalij, željezo, magnezij, sumpor, bakar, natrij, kalcij i fosfor. Crveni kupus je najdjelotvornija vrsta kupusa, do 7 puta ljekovitija od bijelog kupusa, jer njegova boja sadrži ljekovite spojeve antocijanina.
Kupus eliminira toksine, djeluje laksativno, protuupalno, jača organizam, liječi sluznicu probavnih organa i blagotvorno djeluje na kožu. Za lijepu kožu pijte vodu u kojoj je bio bijeli kupus ili koristite maske za lice od kupusa.
Kupus ljekovito djeluje : - u prevenciji raka prostate, crijeva i mjehura - kod mršavljenja - kod poboljšanja probave zbog toga jer sadrži celulozu - kod upalnih procesa, poput artritisa i reume - u liječenju čira na želucu i dvanaestercu - kod jačanja imuniteta i čišćenja organizma - kod ublažavanja simptoma depresije, tjeskobe, nesanice, slabokrvnosti - kod poboljšanja koncentracije - u liječenju bolesti grla, dišnih puteva, astme i bronhitisa
Sok od svježeg ili kiselog kupusa izrazito je bogat hranjivim i ljekovitim sastojcima. On sadrži fitokemikalije, tj. biološki aktivne biljne molekule koje u suradnji s vitaminima i mineralima djeluju povoljno na zdravlje, učvršćujući obrambene mehanizme u organizmu. Sok od kupusa preporučuje se u borbi protiv čira na želucu te u vanjskoj njezi kose.
Oblozi od kupusa su poznati, u narodu, u liječenju različitih zdravstvenih tegoba. Oblozi pomažu u dezinfekciji i liječenju gnojnih rana, opeklina, ekcema, akni, čireva, prišteva, osipa, oteklina, ozeblima, hemeroida, reume, išijasa, migrene i bubrežnih kolika.
Svježi kupus možete kupiti u proljeće, ljeto i jesen. Kod kupnje uvijek obratite pažnju na njegov izgled - kupus mora izgledati svježe i bez mrlja. Na hladnom mjestu, možete ga držati i do tjedan dana.
Kupus nije namirnica fantastičnog, gurmanskog okusa, ali ga se može spremati na mnogo načina. Svjež, sirov proljetni kupus idealan je za kuhanje, uz dodatak maslaca, ulja ili češnjaka te na salatu. Prilikom rezanja kupusa potičete lučenje antikancerogenih tvari, tj. enzima mirosinaze. Taj enzim ne postoji u samoj biljci već nastaje iz hranjivih tvari u okolnostima koje iniciraju njegovo nastajanje. On pomaže jetri kod procesa detoksikacije i općenito utječe na jačanje ljudskog imuniteta.
Svježi jesenski kupus možete pirjati ili peći u pećnici.
Dugotrajno kuhanje značajno smanjuje nutritivnu vrijednost. Da bi se spriječio gubitak dragocjenih sastojaka prilikom kuhanja, kupus stavite u vruću umjesto u hladnu vodu. Svježi ili kiseli kupus kombinira se s glavnim jelima, tjesteninom, kao prilog uz pečenu svinjetinu, patku ili gusku, za spremanje sarme ili pak izradu povrtne juhe. Ideja i načina uistinu ima mnogo.