Tvoje dijete je iznimno ljuto i bijesno. Kako ga najbolje i najlakše smiriti?

Ljutnja je snažna emocija i može biti vrlo uznemirujuće za roditelje kada vide svoje dijete puno bijesa. Međutim, potpuno je normalno i prihvatljivo da se djeca povremeno ljute. Stručnjakinja je objasnila kako reagirati u ovakvim trenucima

Tvoje dijete je iznimno ljuto i bijesno. Kako ga najbolje i najlakše smiriti?
Play logo

Zašto je moje dijete tako ljuto? Dijete je često puno ljutnje kada se osjeća neshvaćeno, lažno optuženo, nesigurno ili kada mu je učinjena nepravda. Gnjev prikriva druge ranjive osjećaje, a bijesni ispadi pokazuju puno više od onoga što se dogodilo u određenoj situaciji. Može se usporediti s vulkanom, teški osjećaji (frustracija, povrijeđenost i nepravda) razvijaju se s vremenom i nakupljaju, dolazi do određenog pritiska i onda manja smetnja može pokrenuti "erupciju" kod djeteta. Psihologinja dr. Victoria Samuel za Supernanny podijelila je savjete za roditelje kako bi djeci bilo lakše i ne bi došlo do nakupljanja negativnih emocija.

Play logo
Image

Psihologinja Renata Ćorić Špoljar savjetuje kako organizirati život s djecom, ali i što učiniti kod dječjih svađa


1. Povećati emocionalnu svijest
Što više potaknuti dijete da izražava negativne osjećaje, manje tih emocija će se "slagati" u djetetu i na kraju preliti u ljutu eksploziju. Da bi djeca mogla izraziti osjećaje, prvo ih trebaju biti svjesni. Možeš više pričati o ljutnji i drugim osjećajima kako bi potaknula dijete da postane svjesno. Što je češće moguće pokušaj reagirati na svoje i dječje osjećaje.

- "Taj čovjek na televiziji izgleda nervozno!"
- "Tvoja sestra je 'glupa'? Osjećaš li se ljuto jer je prekinula naš zajednički trenutak?"

2. Ostani smirena
Djeca su kao mjerni instrument koji precizno osjeća ono što ga okružuje. Ako si pod stresom i djeca će biti po stresom, ako si opuštena i djeca će biti opuštena. U raspored obavezno stavi vrijeme za sebe i redovito opuštanje. Ako se povremeno odmoriš, bit ćeš mirnija kada treba odgovoriti na dječje ponašanje. Mirno ponašanje pomoći će u obuzdavanju djetetovog gnjeva, dok će zbog tvojih ljutih odgovora dijete biti još više ljuto. Zapamti da način na koji se nosiš sa svojim ljutim osjećajima utječe na to kako se dijete nosi sa svojima.

- Ako tvoje dijete čuje kako vrijeđaš vozača koji ti je presjekao put, nemoj se iznenaditi ako čuješ lavinu uvreda kad mu njegova sestra zgrabi omiljenu igračku. 
- Ako se osjećaš loše, nemoj zaboraviti da je "izlazak iz situacije" koristan i za odrasle. Provjeri je li dijete dobro i na sigurnom, i izmakni se. Diši duboko i smiri se.

shimmer fallback


(Foto: Pexels)

3. Prihvati osjećaje i preusmjeri ljute reakcije
Odbacivanje negativnih osjećaja ("nije to velika stvar, smiri se") može biti kontraproduktivno. Dijete će i dalje osjećati napetost, a i doživjet će nerazumijevanje. Tajna je u tome da se prvo prihvate i priznaju djetetovi ljuti osjećaji. Zatim usmjeriti dijete da na odgovarajući način pokaže te osjećaje. Kada dijete shvati da su njegovi osjećaji prihvaćeni, manje će pokušavati uvjeriti druge u svoje stajalište i zato će biti smirenije. Kada se osjećaji izraze, izbjegava se stvaranje emocija iznutra i tako je manja vjerojatnost da će se dogoditi eksplozija. 

- Prepoznaj i imenuj osjećaje koji stoje iza djetetovog bijesa.
- "To si ti jako uznemiren?"
- "Razočaran si što moramo otići?"

- Pokaži razumijevanje pogađajući djetetove želje
- "Volio bi da te brat prvo pita za dopuštenje prije nego posudi stvar?"
- "Zar ne bi bilo sjajno kad bismo mogli ostati dulje?"

- Potakni izražavanje osjećaja ili rješavanje problema
- "Pokaži mi kako se osjećaš... koristeći riječi/bacajući jastuk/crtajući"
- "Koje bi rješenje bilo najbolje za ovaj problem?"

4. Koristi jasne i dosljedne posljedice za agresivno ponašanje 
Dijete mora naučiti da je ljutnja ok, ali agresivno ponašanje nije u redu. Spusti se na razinu djeteta i mirnim i tihim, ali čvrstim tonom koji ukazuje na nezadovoljstvo jasno mu kaži što je pogriješilo. Pokušaj izbjeći vikanje jer to pokazuje da gubiš kontrolu. Ako se dijete prestane ponašati agresivno, uputi mu puno pohvala. Ako ipak nastavi svoje neprimjereno ponašanje nakon upozorenja, nametni mu jasnu posljedicu ili povlačenje privilegija.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.