Pametne glavice

Top namirnice za dječji mozak: Hrana za bolje pamćenje i koncentraciju

Znamo da je za razvoj djece izuzetno važna prehrana, a neke namirnice jako pomažu kod razvoja mozga

christopher-ryan-JoS5xzulJx4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Počela je nova školska godina i klupe su pune djece koje čekaju velike obveze i puno gradiva za naučiti. Za roditelje također počinje vrlo uzbudljivo razdoblje jer će djeca trebati biti potpuno koncentrirana na ispunjavanje obveza i postizanje dobrih rezultata. A ne smijemo zaboraviti da se djeca još uvijek fizički razvijaju, posebno njihov mozak i da je vrlo važno da zdrava prehrana i fizička aktivnost podupiru taj razvoj.

Image
Viralni video

'Djeca ne duguju roditeljima ništa': Izjava mame izazvala raspravu - slažeš li se?

Iako djeca često najviše uživaju u slatkišima i jednostavnom bolognese umaku koji je preliven preko špageta, vrlo je važno da u njihovu prehranu budu uključene namirnice koje pomažu razvoju mozga. Nutricionist Emer Delaney za BBC Food objasnio kojih je pet namirnica esencijalno za dječji razvoj. Iako su to namirnice koje se nalaze na tanjurima mnogih obitelji, uvijek je dobro još jednom se podsjetiti se na njihovu važnost, a to možeš pročitati u nastavku:

Jaja

Dječji mozak razvija se vrlo brzo, osobito u prvim godinama života. Vrlo važan vitamin u tom procesu je kolin jer je od vitalnog značaja za stvaranje memorijskih stanica. Bogat kolinom, žumanjak iz jaja gotovo zadovoljava dnevne potrebe djece do osam godina. Jaja su također bogata bjelančevinama te sadrže željezo, folate i vitamin A, a svi su oni važni za rast, popravak i razvoj stanica. Zato djeca trebaju redovito jesti jaja, osim ako nisu alergična.

shimmer fallback

Riba

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za razvoj i zdravlje mozga. Određene vrste omega-3 masnih kiselina najzastupljenije su masnoće u mozgu, a neke su studije pokazale da mogu pomoći u rješavanju problema u ponašanju zbog njihove uloge u funkciji neurotransmitera. Druge studije povezuju slabiju sposobnost čitanja s niskim razinama omega-3 masnih kiselina.

shimmer fallback

Losos, skuša, svježa tuna, pastrva, srdele i haringa veliki su izvori omega-3 masnih kiselina i treba ih jesti jednom tjedno. Pokušaj zamijeniti jedno od jela s mesom s nekim od ovih vrsta riba.

Zob, integralni kruh i žitarice

Prepune ugljikohidrata, integralne žitarice osiguravaju esencijalnu glukozu i energiju za opskrbu mozga. Pune su i vitamina B koji je važan za zdrav živčani sustav. Brojna su istraživanja pokazala da doručak pun integralnih žitarica poboljšava kratkotrajno pamćenje i pažnju u usporedbi s rafiniranim ugljikohidratima ili kada se preskače doručak. Bogate i važne žitarice za dječju prehranu su zob, raž, kvinoja i heljda. Hrana od cjelovitih žitarica također je bogata vlaknima koja reguliraju opskrbu glukoze u tijelu. Stoga je vrlo važno u dječje obroke uvesti ove namirnice.

shimmer fallback

Jogurt, mlijeko i sir

Mlijeko, jogurt i sir hranjivi su i prepuni su proteina i vitamina B koji su neophodni za rast moždanog tkiva, neurotransmitera i enzima u mozgu. Još jedna prednost je ta što su ove namirnice bogate kalcijem koji je također od vitalnog značaja za rast jakih i zdravih zuba i kostiju. Djeca imaju različite potrebe za kalcijem ovisno o dobi, ali trebalo bi dnevno biti uključeno dva do tri izvora kalcija.

Ako dijete ne voli mlijeko, ne brini se jer postoje i drugi načini na koje možeš dodati mliječne proizvode u prehranu: koristi mlijeko umjesto vode za pripremu kaša, pudinga ili palačinki, jogurt može biti dio umaka uz povrće, a sir se može dodati u tjesteninu, omlete i mnoga druga jela.

shimmer fallback

Grah

Grah je bogat bjelančevinama, prepun vitamina i minerala te izvrsna namirnica za djecu. Sadrži omega-3 masne kiseline koje su izuzetno važne za rast i razvoj mozga. Energija iz ove namirnice se oslobađa polako pa će djeca biti puna energije, ali to će im pomoći i da budu koncentriranija.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.