Sve o jutarnjoj mučnini u trudnoći

Dok neke žene niti ne znaju što je jutarnja mučnina, druge proživljavaju najgore trenutke trudnoće…

Sve o jutarnjoj mučnini u trudnoći

Nitko zapravo ne zna točno zbog čega se jutarnja mučnina javlja kao jedan od prvih znakova trudnoće, no zna se da su povezane s povišenim trudničkim hormonima HCG (humani korionski gonadotropin) i estrogena. U mučninama ulogu igra i hormon štitnjače – tiroksin. Oko 80 posto žena će tijekom trudnoće iskusiti mučnine, a od toga polovica žena će svakodnevno ili vrlo često iskusiti povraćanja i gađenja kada osjete određene mirise ili okuse.

Zato, ako ste vi jedna od tih koja trenutno osjeća tu „pokoru“ rane trudnoće, niste same, iako vam vjerojatno ta činjenica ne znači puno kada osjećate mučninu. Buduće mame pak moraju biti svjesne da ih vjerojatno čeka i ne pretjerano „bajkovito“ razdoblje trudnoće.

Koliko će neka žena osjećati mučninu, ovisi zaista od žene do žene, te je nemoguće predvidjeti koliko će neka žena imati probleme i u kojoj mjeri. Možda ćete baš vi biti u onih 20 posto sretnica koje nemaju jutarnje mučnine, a možda nećete moći prva tri mjeseca izvaditi glavu iz školjke. Ekstremne mučnine mogu biti čak i opasne zbog dehidracije, te je u tim slučajevima potrebno zatražiti liječničku pomoć.

No, većina žena  prve znakove trudnoće osjeti u obliku vrtoglavica, pretjerane osjetljivosti na mirise, koji pak potiču osjećaj mučnine, što se više događa tijekom jutarnjih sati, iako mnoge žene od mučnina pate cijeli dan ili im se one javljaju baš suprotno – u večernjim satima. Iskustva su zaista različita.

Jutarnja ili cjelodnevna

Ipak, za većinu trudnica jutarnja mučnina najtočniji je termin. Osjećaju mučninu u jutarnjim satima nakon buđenja dok tijekom dana mogu osjećati vrtoglavice, slabost i slične probleme povezane s mučninom. Neke žene, nažalost, imaju većih problema s jutarnjim mučninama u tim ranijim mjesecima do mjere da ne mogu raditi niti normalno funkcionirati.

Nažalost, to razdoblje koje bi trebalo biti početak sretnog iščekivanja, može se zbog mučnina pretvoriti u pravu noćnu moru. Mnoge žene koje pate od jačih mučnina, često osjećaju da nitko ne razumije što proživljavaju, što može dovesti do problema u obitelji i šire.

Trudnička hiperemeza

Najgori oblik jutarnje mučnine zove se trudnička hiperemeza (hyperemesis gravidarum) što znači prekomjerno povraćanje u trudnoći. Ako povraćate nekoliko puta na dan, ne možete ništa pojesti i popiti da vam ne pozli i ne povraćate, vjerojatno imati hiperemezu. Takve mučnine, osim vama, mogu biti štetne za dijete, te je potrebno zatražiti liječničku pomoć, kako biste dobili lijekovi koji bi trebali ublažiti simptome koje imate, ali i putem infuzije nadomjestili sve izgubljene sastojke iz organizma, posebno vodu i elektrolite.

Beba je sigurna

S druge strane, „normalna“ jutarnja mučnina neće naškoditi djetetu ako u želucu možete tijekom dana zadržati hranu i dosta tekućine. I dok neki smatraju da žene koje imaju jutarnju mučninu mogu biti sigurne da imaju dovoljno trudničkih hormona za održavanje trudnoće, te da imaju manje šanse za pobačaj, to nije znanstveno dokazana tvrdnja. Naime, žene koje nikad nisu osjećale nikakve oblike mučnine, isto su tako imale normalne zdrave trudnoće.

Jedite lagano ili što možete

Kada su u pitanju jutarnje mučnine ili pak lakše ili teže mučnine tijekom dana, vrlo je važna uravnotežena prehrana, kako bi vaše tijelo dobilo sve što mu je potrebno za vas i vaše dijete. Jedite laganiju kuhanu hranu - meso, povrće, voće, rižu, krumpir, cjelovite žitarice, mlijeko i mliječne proizvode.

Neke trudnice prvih nekoliko mjeseci hranile su se isključivo izotoničnim pićima, jer to je bilo jedino što su mogle zadržati u sebi. Ako pak zbog mučnina možete jesti vrlo malo, jedite što god možete, dijete će uvijek od vas uzeti sve potrebne sastojke, no to vas može ostaviti mršavima i iscrpljenima.

Zanimljivo je spomenuti da su neke žene liječile jutarnje mučnine tako da bi  odmah nešto pojele čim bi osjetile njihov dolazak, što je ublažilo mučninu. Čudni izbori hrane, posebne želje za određenom hranom, isto tako nisu neobične pojave. Jedite što možete, a jednom kada vam mučnine nestanu ili se smanje, jedite zdravije. Naime, vaša jetra u sebi ima pohranjene zdrave nutrijente koje vaša beba treba, pa se ne morate bojati za bebin pravilan razvoj.

Vitamini za bebe

Kada smo već kod potrebnih nutrijenata, jedan od najvažnijih je folna kiselina, a preporučljiva dnevna količina je 400 mg jer  pomaže u razvoju bebine kralježnice i živčanog sustava, odnosno mozga, a to se događa u prvome tromjesečju. Prema važnosti, slijedi vitamin D koji pomaže u razvoju kosti i zubi. Zato se preporučuje redovito uzimanje vitaminskih dodataka prehrani namijenjenih posebno za trudnice, jer oni sadrže pravne omjere potrebnih dnevnih količina vitamina, minerala i ostalih nutrijenata.

Najbolje ih je uvijek uzimati poslije obroka, no ako vam je to problem, razmrvite tabletu te pijte gutljaj po gutljaj tijekom dana. Zanimljivo je spomenuti da redovito uzimanje dodataka prehrani za trudnice može olakšati mučnine.

Šok zbog mučnina

Ako pak nosite blizance ili "trojčeke", razina hormona bit će još veća, što znači da će vjerojatno i mučnine biti jače. Ako imate problema s mučninom za vrijeme vožnje, vjerojatno ćete je osjećati još jače za vrijeme trudnoće. U većini slučajeva, ako ste gladni i umorni, i mučnina će biti jača.

Postoje čak i neke od teorija da je gađenje prema nekoj hrani prirodni obrambeni mehanizam tijela, koji govori koju hranu zbog toksina i drugih štetnih sastojaka ne bismo smjeli konzumirati, no to su samo nagađanja.

No, o kojem se god razlogu radilo, mnoge žene često su šokirane s jačinom jutarnjih mučnina.

Kada će prestati?

Jutarnja mučnina će započeti negdje oko šestog tjedna trudnoće, a standardno će trajati između 14. i 16. tjedna trudnoće. Makar, kao što smo spomenuli, iskustva su različita. Nekim ženama prestanu i ranije, dok neke pate od mučnina i do 20. tjedna ili pak cijelu trudnoću. U tim trenucima najvažnija je potpora partnera, obitelji, prijatelja, ali i suradnika s kojima radite. Naime, možda ćete zbog toga morati reći za trudnoću ranije nego što biste htjeli, no to će vam osigurati mnogo veću potporu i razumijevanje.


(vam)
Foto: © Valua Vitaly - Fotolia.com

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.