RADIONICA ZA ŽENE

Zbog čega se najviše svađamo s članovima obitelji?

Majčinstvo je nešto što se uči i razvija. Kao i za svaku drugu vještinu i za majčinstvo je potrebno vrijeme i netko tko će mamu voditi na njezinom putu, a u tome mogu pomoći i radionice za žene

pexels-elina-fairytale-3807571.jpg
Foto: Pexels

Slobodno možemo reći da su obiteljski odnosi jedni od najkompleksnijih odnosa. Nitko nas ne može tako brzo i uspješno izbaciti iz takta i u nama razbuktati bijes kao što to mogu naši roditelji, partner ili djeca. Vjerujem da se s tom rečenicom mogu mnoge žene, a posebno mame, složiti. A vjerujem i da se mnoge pitaju, koji je razlog za tako nešto. Nećete vjerovati, ali razlog leži u vama!

Naši najbliži nam samo vraćaju ono što im vi pružate. Od drugih ponekada očekujemo da točno znaju što nam je potrebno, a da ni same ne znate što želite. Bilo to mir, sigurnost, red, struktura, lakoća, zabava i sl. Kada s drugima razgovaramo često koristimo pseudoosjećaje umjesto da izrazimo što stvarno osjećamo. Pa tako rečenica poput; "Imam osjećaj kao da govorim zidu" drugoj osobi apsolutno ništa ne govori o tome kako se vi osjećate i naprosto ne zna što bi s tom vašom izjavom.

Image
Savjet stručnjaka

Sociologinja Iva Brčić: Kako uvjerenja mogu negativno utjecati na naš život?

Osim toga, ženama, a ja bih rekla posebno mamama, je izazovno postaviti granice. Jer se boje ako nekome kažu NE da će se uvrijediti, da će se naljutiti, da ih više neće voljeti. Međutim, granice su tu da nam pomognu da drugima jasno damo do znanja što mogu očekivati od nas i što mi očekujemo od njih. A tu su i neizbježna očekivanja koja namećemo sebi i drugima. Obično su usmjerena ka savršenstvu i sve što se ne uklapa u taj naš standard izaziva frustraciju i nezadovoljstvo. Međutim, kada snizimo visoku ljestvicu očekivanja, odnosi se počnu bitno mijenjati na bolje. Poanta je da shvatimo da mi i drugi radimo što je najbolje moguće u danom trenutku.

Ono što je važno je da mame uvide da majčinstvo nije nešto što se razvija samo od sebe. Majčinstvo je nešto što se uči i razvija. Kao i za svaku drugu vještinu i za majčinstvo je potrebno vrijeme i netko tko će mamu voditi na njezinom putu. A prvi korak u tome je da mama naučiti voljeti sebe, prihvatiti sebe kakva je i maknuti brojne blokade koje su nastale zbog očekivanja i ideala koje joj nameće društvo. Upravo će joj u tome pomoći dvije mame i stručnjakinje koje su oblikovale svoja silna znanja i preko 15 godina iskustva u radionice koje će pružiti mamama svu potrebnu podršku i pomoć.

O ciklusu radionica Sretna mama = Skladna obitelj
Radionice vodi Iva Brčić, mag. soc./phil. i Sandra Pavičić, family coach

Radi se interaktivnim radionicama s kojih će svaka polaznica otići ne samo s hrpom znanja nego o i praktičnim alatima koje će odmah moći primijeniti u svakodnevnim izazovnim situacijama.

Teme 2. radionice u nizu, Od svađe do razgovora:

  • kako prepoznati svoje potrebe
  • kako reći molbu, a da je svi čuju
  • kako reći NE bez grižnje savjesti
  • kako izraziti ljutnju
  • kako postaviti jasne granice

Radionica Od svađe do razgovora održat će se u subotu 4. studenog u 10:15 sati na adresi Kukuljevićeva 15 u Zagrebu i online. Cijena: jedna radionice je 17 eura, paket 5 radionica je 73 eura

Za sve dodatne informacije i prijave javite se na najsretnijabeba@gmail.com

Pogledaj video: Kako uspješno postaviti granice u odnosima?