Istraživanje

Spavanje s djecom diže im samopouzdanje i čini ih manje tjeskobnima u životu

Istraživanje je otkrilo da su oni koji su zajedno spavali s roditeljima 'imali veće samopouzdanje i manje krivnje i tjeskobe' kasnije u svom odraslom životu

profimedia-0138478548.jpg
Foto: Profimedia

Svaki je roditelj drugačiji u načinu odgoja svog djeteta - i pritom nema ispravnog ili pogrešnog načina. U skaldu stime, mnoge mame i tate imat će vlastito mišljenje kada je riječ o brojnim temama u odgoju i roditeljstvu, a jedna od čestih tema za raspravu svakako je zajedničko spavanje s djecom.

Image

Samopouzdanje se gradi u djetinjstvu. Nemoj nikako propustiti ove stvari u odgoju svoje djece

Bez obzira jesi li za ili protiv zajedničkog spavanja, čini se da dijeljenje kreveta s djecom može imati ozbiljan pozitivan utjecaj na njihovo zdravlje kasnije u životu.

Naime, istraživanje stručnjaka iz Nizozemske otkrilo je da su odrasli koji su zajedno spavali s roditeljima "imali veće samopouzdanje i manje krivnje i tjeskobe".

Jedna je osoba rekla: "Spavanje s roditeljima uvijek mi je davalo osjećaj sigurnosti", a u izvještaju se nadalje tvrdi: "Žene koje su tijekom djetinjstva spavale s roditeljima izvijestile su o povećanom osjećaju ugode zbog fizičkog kontakta i naklonosti".

shimmer fallback

James McKenna, doktor znanosti, profesor antropologije i voditelj laboratorija za bihevioralno spavanje majke i djeteta sa Sveučilišta Notre Dame, rekao je da bi zajedničko spavanje moglo pridonijeti tome da dijete bude neovisnije, samopouzdanije i kompetentnije u socijalnom pogledu.

"Istraživanje britanske djece pokazalo je da su djeca koja nikada nisu spavala u krevetima roditelja manje sretna i da će pokazivati veći bijes od djece kojoj je dopušteno spavati u krevetu roditelja", rekao je McKenna za RSVPlive i dodao: "Također su imala više strahova i bila ovisnija o roditeljima od djece koja su uvijek ili često spavala u krevetima svojih roditelja."

shimmer fallback

Istraživanje je promatralo djecu stariju od godinu dana, a Američka akademija za pedijatriju (AAP) upozorila je roditelje da ne smiju spavati s bebama mlađima od šest mjeseci.

Dr. McKenna dugo je proučavao učinke zajedničkog spavanja, a 1997. godine je utvrdio da 'bebe koje dijele krevet s majkama, doje češće i dulje tijekom noći nego bebe koje ne dijele krevet sa svojim majkama'. Rekao je da bi to moglo imati 'značajan pozitivan utjecaj na dobrobit dojenčeta jer postoji gotovo univerzalni dogovor da povećano dojenje smanjuje morbiditet i smrtnost dojenčadi u cijelom svijetu'.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.