Sezona kupusa - zdrav je i djeca bi ga trebala jesti

Kupus je jedna od onih vrsta povrća koju djeca baš i ne vole.

4cb700eaf0f09

Možda bi se ipak trebali malo više potruditi da ga zavole, jer je kupus iznimno nutritivno bogata namirnica, koju su stari Grci čak koristili i kao lijek. Kupus se može jesti sirov u raznim salatama, kiseljen, kuhan, odnosno na niz načina.

Fitonutritijenti u kupusu i drugim kupusnjačama stimuliraju naše gene da povećaju proizvodnju enzima koji pomažu u detoksikaciji stanica. Drugim riječima ti enzimi čiste slobodne radikale, otrove i druge potencijalno kancerogene tvari iz naših stanica. Baš kao i brokula, cvjetača i kelj pupčar, kupus je visoko na popisu namirnica koje se preporučuju oboljelima od raka.

Kupus je bogat vitaminima A, C i K, vitaminima B1, B2 i B6, niacinom, vlaknima, kalijem, folnom kiselinom, antioksidantima i drugim nutritijentima. Isto tako, Kupus ima najmanje kalorija i masnoća od svih biljaka.

Blagodati kupusa za zdravlje

Zdravstvena blagodat kupusa poznata je iz antičkih vremena. Osobito se preporuča kod zatvora, čireva na želucu, glavobolje, gubitka težine, problema s kožom, ekcema, žutice, skorbuta, artritisa, reumatizma, gihta, bolesti očiju, srčanih bolesti, ali i protiv starenja, za detoksifikaciju organizma, u liječenju od raka, za bolju funkciju mozga i kod Alzheimerove bolesti.

Već smo spomenuli da kupus ima malo kalorija, pa je izvrstan za sve oni koji trebaju pripaziti na kilograme. Svi oni koji imaju problema s upalama ili probavom, trebali bi jesti kupus, jer ovo povrće djeluje antiupalno.  

Dojilje koje pate od upala dojki, savjetuju se da stave obloge od listova zelenog kupusa između dojenja. Listovi se mogu upotrijebiti i kao prevencija protiv upala dojki.

Najzanimljivija blagodat kupusa je ta da dokazano smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Narodi koji u prehrani tradicionalno imaju mnogo jela od kupusa, imaju i nisku stopu oboljelih od raka debelog crijeva. Smatra se da je to zbog visokog sastava vlakana i kemijskih spojeva koji blagotvorno djeluju na zdravlje debelog crijeva. Vlakna poboljšavaju proces probave, dok kemijski spojevi iz kupusa sprečavaju rast tumora i štite stanice od slobodnih radikala. Isto tako, kupus će nam pomoći u liječenju želučanih čireva i poboljšati cjelokupni probavni sustav.

Kupus smanjuje i rizik od nastanka bolesti srca te štiti od srčanog udara, a smanjuje i rizik od nastanka mrena te pomaže u pravilnom razvoju kralješnice.

A kako ga pripremiti na sto načina, potražite OVDJE.

(JK)