Zlata vrijedne stvari

'Ne zamaraj se drugima': Savjeti iskusnih roditelja onima koji su to tek postali

Ne postoji 'novopečeni' roditelj koji nije u ogromnom strahu zbog djeteta. Ako si i ti u ovoj skupini, savjeti iskusnih roditelja olakšat će ti život

pexels-josh-willink-701014.jpg
Foto: Pexels

Biti roditelj prvom djetetu vjerojatno je najstresnija uloga u životu. Pritom mislimo u samim počecima ili dok ne dođe drugo, a potom možda i treće ili četvrto dijete. Potvrdit će to svaka mama i svaki tata, prisjećajući se nevjerojatno stresnih trenutaka, čitavog jednog perioda života, nakon što su svoje novorođenče doveli kući iz rodilišta. Novopečeni roditelji skloni su, u strahu da ne pogriješe, previše razmišljati, a potencijalne pogreške čine im se fatalnima za njihovo dijete.

Image
Tvrdi istraživanje

Djeca koja spavaju s roditeljima pametnija su i uspješnija?

Strahuju da će ga upropastiti odviknu li ga prerano od dojenja, odu li prerano s porodiljnog na posao, krenu li mu davati slatkiše i puste li ga da gleda televizor. Uz to, novi roditelji žive u strahu od pogreške sve dok ne shvate da je njihov klinac izrastao u sasvim normalno dijete, unatoč tome što je provodio sate pred TV-om i za ručak tamanio čokoladu.

Image
Foto: Pexels

Kako bismo sve one roditelje koji se tek upoznaju s "čarima" i čarima roditeljstva barem malo umirili i olakšali im ovaj period života, donosimo u nastavku savjete zlata vrijedne, a koje im daju oni koji su sve to već prošli - roditelji više djece.

Nemoj previše komplicirati oko dječje sobe

“S mojim prvim djetetom, bila sam potpuno opsjednuta time da dječju soba bude savršena kada se vratimo iz rodilišta. Pomno sam izabrala svaki komad namještaja i ukrase, no ispostavilo se da smo jedva i ušli u tu sobu u prvih šest mjeseci bebina života pa i više,a kada smo je počeli koristiti, shvatili smo da je treba prilagoditi i preurediti. Osjećam se kao da sam izgubila toliko vremena i energije za ono što je na koncu bilo samo jedna fotografija za društvene mreže. S drugim djetetom vodili smo se praktičnošću te uredili sobu polovnim stvarima i prošli puno jeftinije", kaže za Huffpost umjetnica Gina McMillen.

Image
Foto: Pexels

Nemoj biti opsjednuta šećerom

"S prvim djetetom bila sam toliko zabrinuta oko toga koju hranu ono jede te jako oprezna pri uvođenju raznih vrsta namirnica i okusa. Šećer sam izbjegavala kao kugu te nastojala da sve što pojede bude hranjivo i zdravo. Kada je stiglo drugo dijete bila sam puno opuštenija oko toga kako ga hranim. Razloga je bilo mnogo, no jedan od glavnih bio je taj što sam bila preumorna i nisam imala energije brinuti o tome koliko sam brinula s prvim djetetom koje je na kraju postalo jako, jako izbirljivo kada je u pitanju hrana. Drugo je jelo sve i pustila sam ga da tako jede", iskrena je Mary Catherine Starr, autorica Instagram profila Mom life comic.

Image
Foto: Pexels

TV i gadgeti nisu toliko strašni koliko misliš

"Prvom djetetu strogo smo branili provoditi vrijeme pred ekranima - tableta, mobitela, televizora. Bojali smo se da će vrijeme provedeno tako utjecati na njezin razvoj te da će postati ovisna o digitalnom i TV sadržaju. No, kada se naše drugo dijete rodilo, a prvo malo odraslo, nabavili smo iPad za djecu te otkrili da u umjerenim količinama te uz roditeljski nadzor ovaj gadget može biti nevjerojatno koristan za djetetov razvoj i učenje. Oboje vole koristiti iPod, ali nisu ovisni o njemu", kaže ilustrator i otac dvoje djece Dan Dougherty.

Image
Foto: Pexels

Ne zamaraj se time što drugi kažu

"Kad sam dobila prvo dijete, jako sam se brinula što će drugi reći o mojim odgojnim metodama te sam strahovala da ih ne uvrijedim ako odbijem njihov savjet. S drugim djetetom uopće ne mislim o tome i baš me briga što govori moja ili suprugova obitelj. Bitno mi je mišljenje moje djece te ostalih roditelja s kojima se družimo. Prije sam bila zabrinuta da ću uvrijediti suprugovu ili svoju obitelj određenim izborima, posebice onih vezanih uz tradicije koje mi nisu više odgovarale. Na kraju sam shvatila da djelujem iz straha, što nije nikako dobro. Strašno sam se bojala kritike te da ću morati braniti svoje izbore. No, danas mi je jedino bitno da sam ja majka svojoj djeci", objašnjava majka dvoje djece Gillie Smith.

Image
Foto: Pexels

Hranjenje na bočicu

"Tri mjeseca nakon rođenja našeg prvog djeteta, supruga se vratila na posao, a ja sam ostao kod kuće. To je značilo hranjenje na bočicu i bio sam pod stresom zbog prilagodbe ovoj dnevnoj rutini. Ispostavilo se da nema razloga za brigu. S našim drugim djetetom išlo je još lakše. Želim reći da je moj strah, a bio je zaista velik, bio i potpuno neopravdan", kaže Sham, otac dvoje djece i influencer koji na Twitteru ima popularni račun Home With Peanut.

Image
Foto: Pexels

Vjeruj sebi

"Radim li ovo dobro? Postoji li bolji način za to? Je li to tako trebalo biti? Ovo nisu samo pitanja koja mi često postavljaju moji klijenti (kao trenerici roditeljstva), već sam ih i ja sama sebi postavljala kada sam postala majka", kaže Carolina Aguelo.

"Početi vjerovati samoj sebi za mene je bio najteži zadatak roditeljstva. Imala sam osjećaj da sam jedina mama koja ne zna što činiti. Često sam se osjećala nemoćno. No, na kraju sam shvatila da svaki roditelj sumnja u svoje sposobnosti, a istina je da smo u biti svi sposobni za roditeljstvo", dodaje trenerica te zaključuje kako se sve svodi na to da prihvatimo da ćemo zabrljati i to ne jednom, nego svako malo, te pronađemo hrabrosti slijediti svoj instinkt. "Biti tu za djecu, najvažnija je stvar roditeljstva. Činiš li to, tvoje će povjerenje u sebe jačati", kaže Aguelo.

Image
Foto: Pexels