Rođeni su vođe i brižni: Znaš li koje su sve osobine zajedničke prvorođenoj djeci?

Svakako ono što ih veže je da su obično odrastali uz stroža pravila i olakšali put mlađoj braći i sestrama, a stručnjaci kažu da to ima i svoje dobre strane

Rođeni su vođe i brižni: Znaš li koje su sve osobine zajedničke prvorođenoj djeci?

Ako si najstarije dijete u obitelji, vjerojatno si već primijetila da imaš neke zajedničke osobine s ljudima koji su također prvi rođeni u obitelji. Ili primjećuješ da tvoje dijete ima neke sličnosti s drugom djecom u vrtiću koja su također najstarija u svojim obiteljima. Postoji niz osobina koje se pripisuju najstarijoj djeci, a stručnjaci kažu da su mnoge od tih osobina dobre za kasniji život.

Image

Stvari koje svi roditelji rade - ali će ih teško priznati


Svakako ono što ih veže je da su najstarija djeca obično odrastala uz stroža pravila i olakšala put mlađoj braći i sestrama, a stručnjaci kažu da to ima i svoje dobre strane. "Prvorođena djeca obično imaju snažnu osobnost, ali i osobine vođe", objašnjava psihologinja Seda Gragossian za Bustle te dodaje da su vrlo odlučni, preuzimaju odgovornost i teže savjesnosti.

Image


(Foto: Pixabay)

Psiholozi se još uvijek razilaze oko utjecaja na osobnost i redoslijeda rođenja u obitelji, ali čini se da postoji opsežno istraživanje koje pokazuje zajedničke osobine između onih koji su prvi rođeni i onih kojih su stigli kasnije. Naravno, neće se svako najstarije dijete u obitelji ponašati isto, ali mnogi imaju puno toga zajedničkog.

Ako si najstarija u svojoj obitelji ili razmišljaš o svojoj djeci, možda će te zanimati ovih šest zanimljivih osobina ličnosti koje su zajedničke prvorođenima u obitelji.

1. Neovisnost

Osobe koje su prve rođene u svojim obiteljima uglavnom nemaju problema kada se radi o samostalnosti u svijetu. "Odrastanje s jednim ili više mlađe braće i sestara često znači da su roditelji fokusirani na mlađu djecu, a prvorođena djeca se sama zabavljaju", kaže Kryss Shane za Bustle.

2. Brižnost

Djeca koja su prva rođena vrlo su brižna i tu su za druge kada ih trebaju. "Odrastanje s jednim ili više mlađe braće i sestara znači da su veći dio života pružali utjehu mlađima i bili tu za njih kada im je trebala pomoć ili zaštita", dodaje Shane.

3. Osobine vođe

Najstarije dijete je često ono koje preuzima odgovornost. Jedna velika revizija istraživanja sa Sveučilišta Georgia otkrila je da je velika vjerojatnost da će prvorođena djeca imati liderske uloge. Zanimljivo, većina američkih predsjednika, kao i mnogi astronauti, rođeni su prvi u svojim obiteljima.

4. Vole raditi

Prvorođena djeca jako su usmjerena na postignuća. "Vrlo je teško privući pažnju roditelja uz mlađu braću i sestre, pa prvorođena djeca često više rade kako bi zadovoljili ili impresionirali roditelje", kaže Shane.


(Foto: Pixabay)

5. Poštuju autoritete

Dio ovog uspjeha u poslu ili školi može se pripisati tome što su prvorođena djeca spremnija učiniti ono što im kažu roditelji ili drugi autoriteti. Istraživanje objavljeno u časopisu Child Development pokazalo je da je vrlo vjerojatno da će se prvorođena djeca prilagoditi. Manje je vjerojatno da će biti buntovni za razliku od ljudi koji su rođeni drugi u obitelji. Često su oni poznati kao buntovnici. 

6. Manje su skloni rizičnom ponašanju

Djeca koja su rođena prva u obitelji često se dobro ponašaju u tinejdžerskim godinama. Studija objavljena u časopisu Economic Inquiry otkrila je da prvorođena djeca imaju mnogo manju vjerojatnost da će koristiti opijate i bit će manje seksualno aktivna nego što su srednja i posljednja djeca. Naravno da nisu sva djeca ista, ali stručnjaci kažu da će vjerojatno pokazati marljivost i puno neovisnosti.

Image


(Foto: Pixabay)