
[RECEPT] Napravite lizalice za djecu kod kuće
Znamo da lizalice nisu najzdraviji slatkiši za djecu, ali isto tako znamo da je klince skoro pa nemoguće odgovoriti da ih jedu. Kad je situacija već takva, jeste li razmišljali o tome da im napravite domaće lizalice? I da, prije nego što bacite oko na recepte za pravljenje lizalica kod kuće, pogledajte OVAJ VIDEO koji zorno prikazuje proces proizvodnje omiljenih dječjih slatkiša u jednoj tvornici.
Sastojci:
1 šalica meda
5 žličica đumbira u prahu (količina varira prema ukusu)
Priprema:
Pripremite papir za pečenje i štapiće za lizalice.
Sipajte med u posudu s duplim dnom (ako nemate može i obična samo morate sporije i pažljivije zagrijavati med kako ne bi zagorio) i zagrijavajte ga na srednjoj temperaturi do ključanja.
Kada provrije, smanjite temperaturu i ostavite ga da ključa nekih 10-ak minuta, dok ne dostigne temperaturu od 150 stupnjeva.
Kada dostignete željenu temperaturu sklonite med s vatre i umiješajte đumbir.
Lagano prelijevajte smjesu preko pripremljenih štapića u željenom obliku i onda pričekajte da se lizalice ohlade.
Kako bi se manje lijepile, možete ih "pobrašniti" s još malo đumbira u prahu
(
Potrebno:
400 gr šećera
50 ml soka po želji
pola žličice limunske kiseline
papir za pečenje
drveni štapići
Priprema:
Šećer sa sokom staviti u posudu i sve vrijeme miješati drvenom žlicom dok se ne dobije karamel masa. Maknuti sa štednjaka, dodati limunske kiseline i dobro izmiješati.
Velikom žlicom stavljati smjese na papir za pečenje da se dobije krug u obliku vrha lizalice. Ubaciti štapiće i ukrasiti po želji. Ostavite u hladnjaku da se učvrste.
(
Sastojci:
drveni štapići
kvačice
voda
šećer
staklenke ili veće čaše
aroma po izboru
O količini vode i šećera koju ćete koristiti odlučujete sami, ovisno o tome koliko lizalica želite napraviti. Standardna mjera je 2 do 2,5 šalice šećera i 1 šalica vode.
Priprema:
1 šalicu šećera i šalicu vode zagrijavajte na vatri dok se šećer ne otopi. Kada se šećer otopio dodajte još jednu šalicu šećera i ponovite postupak te isto napravite i s polovicom šalice šećera.
Smjesu možete polagano miješati dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Kada smjesa zavrije smanjite vatru i ostavite još kratko na laganoj vatri dok ne postane kao gusti sirup. Maknuti smjesu s vatre i ostaviti da se ohladi 15 minuta.
Drvene štapiće namočite u vodu i zatim ih uvaljajte u šećer (to je jako bitno kako biste imali osnovu oko koje će se kasnije stvarati kristali). Štapiće ostavite da se dobro osuše. Smjesu od šećera i vode ravnomjerno rasporedite u staklenke te dodajte aromu koju želite. Drvene štapiće potopite u staklenke tako da vrh štapića viri iz staklenke.
Staklenke ostavite da stoje na toplom i svjetlom mjestu oko tjedan dana kako bi se stvorile ukusne lizalice.
(


Neodoljiva domaća rolada: Klasični recept koji uvijek uspijeva

Veliko sezonsko sniženje u Mangu: Najljepši ljetni komadi sniženi do 50%
