Znamo da lizalice nisu najzdraviji slatkiši za djecu, ali isto tako znamo da je klince skoro pa nemoguće odgovoriti da ih jedu. Kad je situacija već takva, jeste li razmišljali o tome da im napravite domaće lizalice? I da, prije nego što bacite oko na recepte za pravljenje lizalica kod kuće, pogledajte OVAJ VIDEO koji zorno prikazuje proces proizvodnje omiljenih dječjih slatkiša u jednoj tvornici.
Lizalice od meda i đumbira
Sastojci:
- 1 šalica meda
- 5 žličica đumbira u prahu (količina varira prema ukusu)
Priprema:
- Pripremite papir za pečenje i štapiće za lizalice.
- Sipajte med u posudu s duplim dnom (ako nemate može i obična samo morate sporije i pažljivije zagrijavati med kako ne bi zagorio) i zagrijavajte ga na srednjoj temperaturi do ključanja.
- Kada provrije, smanjite temperaturu i ostavite ga da ključa nekih 10-ak minuta, dok ne dostigne temperaturu od 150 stupnjeva.
- Kada dostignete željenu temperaturu sklonite med s vatre i umiješajte đumbir.
- Lagano prelijevajte smjesu preko pripremljenih štapića u željenom obliku i onda pričekajte da se lizalice ohlade.
- Kako bi se manje lijepile, možete ih "pobrašniti" s još malo đumbira u prahu
(Recept je preuzet s domacica.com)
Domaća lizalica
Potrebno:
- 400 gr šećera
- 50 ml soka po želji
- pola žličice limunske kiseline
- papir za pečenje
- drveni štapići
Priprema:
- Šećer sa sokom staviti u posudu i sve vrijeme miješati drvenom žlicom dok se ne dobije karamel masa. Maknuti sa štednjaka, dodati limunske kiseline i dobro izmiješati.
- Velikom žlicom stavljati smjese na papir za pečenje da se dobije krug u obliku vrha lizalice. Ubaciti štapiće i ukrasiti po želji. Ostavite u hladnjaku da se učvrste.
(Recept je preuzet s gastro.vijesti.me)
Šarene lizalice
Sastojci:
- drveni štapići
- kvačice
- voda
- šećer
- staklenke ili veće čaše
- aroma po izboru
O količini vode i šećera koju ćete koristiti odlučujete sami, ovisno o tome koliko lizalica želite napraviti. Standardna mjera je 2 do 2,5 šalice šećera i 1 šalica vode.
Priprema:
- 1 šalicu šećera i šalicu vode zagrijavajte na vatri dok se šećer ne otopi. Kada se šećer otopio dodajte još jednu šalicu šećera i ponovite postupak te isto napravite i s polovicom šalice šećera.
- Smjesu možete polagano miješati dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Kada smjesa zavrije smanjite vatru i ostavite još kratko na laganoj vatri dok ne postane kao gusti sirup. Maknuti smjesu s vatre i ostaviti da se ohladi 15 minuta.
- Drvene štapiće namočite u vodu i zatim ih uvaljajte u šećer (to je jako bitno kako biste imali osnovu oko koje će se kasnije stvarati kristali). Štapiće ostavite da se dobro osuše. Smjesu od šećera i vode ravnomjerno rasporedite u staklenke te dodajte aromu koju želite. Drvene štapiće potopite u staklenke tako da vrh štapića viri iz staklenke.
- Staklenke ostavite da stoje na toplom i svjetlom mjestu oko tjedan dana kako bi se stvorile ukusne lizalice.
(Recept je preuzet sdjecji-rodendani.com)