Putovanja: Kako brzo i jednostavno spakirati kovčeg

Već je započela sezona putovanja i ljetovanja.

4c1a23c44e840

Uz mnoge druge stvari koje nam prije puta prolaze kroz glavu kao što su novac, osiguranja, smještaj i put, nekima najveću glavobolju zapravo zadaje pakiranje. Na stranici Realsimple.com, pronašli smo nekoliko savjeta za brzo i jednostavno pakiranje pri čemu će svaki centimetar kovčega biti iskorišten, a stvari posložene na najekonomičniji način.

Odjeća

Korak 1. - Stavite sve stvari na jednu hrpu. Potom pola odmah maknite. Naime, prisjetite se svakog svog putovanja i činjenice da ste nosili dva kovčega, a potom ste deset dana proveli u tri majice i kupaćem.
Kod izbora odjeće odaberite odjeću otprilike istog uzorka boje kako bi je lakše kombinirali. Za 5-dnevni odmor računa se da vam treba 5 majica, 2 hlače, 1 suknja i donje rublje.

Korak 2. - Odaberite pamučnu ili pletenu odjeću. Razlog je taj što se pamučna odjeća manje gužva i može poslužiti u više svrha. Primjerice, pamučna majica je ok za plažu, večernju šetnju, ali i za spavanje.

Korak 3. - Mekaniju odjeću zarolajte, a kruću presavinite. Donje rublje, pamučne majice, traperice, pamučne hlačice i pletena roba neće se izgužvati kada je čvrsto zarolate. Košulje, lanena roba, sportske jaknice, suknje i haljine pažljivo složite presavijajući ih na način na koji su složene u trgovinama.

Korak 4. - Zarolane stvari položite na dno kovčega. O svom kovčegu razmišljajte kao o troslojnoj torti. Rolana odjeća činit će čvrsti biskvit na dnu.

Korak 5. - Presavijena odjeća ide u srednji sloj. Započnite s najdužim odjevnim predmetima kao što su haljine i lepršave košuljice i suknje. Svaki predmet okrenite u suprotnom smjeru tako da se sa svake strane izmjenjuju struk i obrub. Na taj način štedite prostor, jer debeli pojasevi odjeće neće biti svi na istoj strani i sve skupa posloženo je ravnomjernije. Ukoliko je tkanina duža, pažljivo je ugurajte uz bočnu stjenku kovčega. Kraću odjeću, kao što su košulje složite jednu uz drugu i to na način da su ovratnici okrenuti prema ručki kovčega.

Korak 6. - Sve zajedno prekrijte nepropusnom tkaninom ili najlonom koji je svojevrsna zaštita za odjevne predmete.

Korak 7. - Na samom vrhu možete ostaviti odjeću koja će vam najprije zatrebati. Ponekad je to pidžama, a ponekad kupaći kostim ili maleni ručnik. U svakom slučaju, neka bude na vrhu kako bi vam bio pri ruci.

Korak 8. - Pričvrstite odjeću zakopčavanjem remenja koji su sastavni dio kovčega.


Cipele

Korak 1. - Slijedite pravilo broja tri. U obzir uzmite casual sandale za šetnju ili japanke (natikače), tenisice i večernje cipele za izlazak. Zbog svog oblika, cipele zauzimaju najviše mjesta u kovčegu. Najveće i najteže cipele obucite za putovanje, a druga dva para stavite u kovčeg.

Korak 2. - Cipele slobodno stavite u vrećicu zajedno sa punjačima mobitela, malenim kišobranom i knjigom za plažu.

Korak 3. - Svaki par zamotajte u posebnu vrećicu i svaki stavite s lijeve i desne strane kovčega čime ćete dodatno učvrstiti odjeću.


Kozmetika i šminke

Korak 1. - Kod kupovine kozmetike odaberite onu koja je pakirana upravo za putovanja, u manjoj ambalaži ili pak verzije 3 u 1 ili 2 u 1 (puder i krema u jednom, šampon i regenerator u jednom, maramice za intimnu njegu i ruke i sl.). Ukoliko putujete avionom raspitajte se o pravilima zračne luke vezanim za prijenos tekućina i bočica.

Korak 2. - Uvijek je bolje uzeti bočice i preparate koji su napola potrošeni. Razlog je jednostavan što je manja vjerojatnost da će prepuna bočica šampona pod pritiskom težine popustiti, otvoriti se i razlijati po stvarima u kovčegu. Neki čak odlijevaju preparate koje imaju kod kuće u prazne manje bočice iz istog razloga.

Korak 3. - Sve tekuće preparate stavite u plastičnu toaletnu torbicu i sve zajedno u plastičnu vrećicu, upravo u slučaju otvaranja i prolijevanja krema i gelova koji mogu prodrijeti i do odjeće.

Korak 4. - Slobodno razdijelite kozmetiku u više manjih torbica, pa neka u jednoj budu samo šminke, u drugoj šampon, regenerator, krema za sunčanje i tijelo, a u trećoj češalj, škarice, ogledalce i slični neseser.

Korak 5. Kozmetičke torbice smjestite u poseban pretinac u kovčegu ili pak sastrane, iznad cipela. sada ste već pri kraju pakiranja, a na raspolaganju imate samo sredinu kofera iznad odjeće. Tu možete posložiti kutijice i stvari u nastavku.

Nakit

Skupocjeni nakit ili onaj koji bi mogao doći u kontakt s bakterijama, nosite radije na sebi. Tu je i opasnost od gubitka ili krađe prtljage, pa je bolje dragocjenosti imati uz sebe. Ukoliko imate puno bižuterije, stavite je u kutijicu i svaki komad nakita obložite vatom ili maramicama. Kutijica s nakitom ide u središnji dio kovčega, na vrh.

Lomljive stvari

Njih je svakako potrebno zamotati u krpe ili ručnike i staviti ih dobro podložene sa svih strana u središte kovčega. Ukoliko vozite boce s pićem, poklon za prijatelja ili druge lomljive predmete, na ovaj ste ih način zaštitili na sredini putnog kovčega.

Tehnika

Kao i za vrijedan nakit, i ovdje vrijedi pravilo da fotoaparate, kamere, mobitele i mp3 playjere imate radije uz sebe ili u nekoj maloj priručnoj torbici. Bilo da putujete autom ili avionom, negdje ćete odsjesti, pa ne bi bilo dobro da zajedno sa stvarima, ostanete i bez skupocjene tehnike. Ne događa se svima, ali događa se.

I nakon pakiranja bez stresa, možemo vam samo poželjeti - sretan put!

(Jk)www.realsimple.com