Purple Drank: opasni koktel koji djeca mogu napraviti kod kuće

Kada konzervativniji građani kritiziraju Internet kao zlo koje kvari djecu, vjerojatno imaju na umu stvari poput Purple Drank napitka, koji se može napraviti potpuno legalno kod kuće, djeluje kao droga, opasan je za djecu, a način pripremanja može se vidjeti na You Tube video kanalima

4c2873bf62f76

.

Ovaj koktel napitak pojavio se u SAD-u, a na You Tubeu se može pronaći pregršt recepata kako ga napraviti i video isječaka o njegovom djelovanju na organizam.

Purple Drank je kombinacija sirupa protiv kašlja koji sadrži kodein (alkaloid opijuma) i Spritea. Osim ovog ljubičastog, postoje još neki napitci u kojima se također nalaze prekomjerene doze sirupa protiv prehlade i kašlja koji sadrže dekstrometorfan (DXM ili DM) također u kombinaciji s nekim gaziranim pićem.  

Zloupraba DM-a bilježi se već godinama, a simptomi su euforija i konfuzija. Dekstrometorfan se u lijekovima nalazi u minimalnim količinama, posebice za smirivanje kašlja, no u većoj količini djeluje poput nekih droga i može ozbiljno naštetiti zdravlju.

Mladi vjeruju da su kokteli na bazi sirupa bezopasni jer se ne radi o drogi kupljenoj na ulici, već o lijeku koji poboljšava zdravlje i može se jednostavno nabaviti u ljekarni, ponekad i bez recepta.

No kodein iz sirupa protiv kašlja je blagi analgetik i djeluje sedativno. Ukoliko se uzima u nedozvoljenim količinama može izazvati razvoj ovisnosti, depresiju disanja i euforiju. Kodein spada u skupinu opojnih droga, no kodeinomanija je kao pojava vrlo rijetka, ako se lijek daje kraće vrijeme. Dugotrajna primjena visokih doza kodeina uzrokuje ovisnost morfinskog tipa.

Dekstrometorfan ne smije se nikako miješati s alkholom. Kod prekomjerng unošenja u organizam mogu se javiti mučnina i/ili promjene gastrointestinalnog trakta, neznatna pospanost, a ponekad i vrtoglavica. Znakovi predoziranja su euforija, konfuzija i respiratorna depresija.

Udisanje ljepila samo je jedno od "legalnih" sredstava i metoda dovođenja u drugačije stanje svijesti s posljedicama po zdravlje, a ovdje želimo upozoriti i na druge načine na koje djeca mogu ugroziti svoje zdravlje jednim klikom na računalu i posezanjem u ormarić s lijekovima. Stoga budite na oprezu i razgovarajte s djeteto kako bi saznali je li se Purple Drunk ili neki drugi čudni koktel pojavio među njegovim vršnjacima.

(JK, Izvor: family.gather.com)