Priprema hrane ne mora biti naporna, zahtjevna i oduzimati puno vremena, kuhate li odjednom veće količine i zamrzavate gotove obroke.
Što se podrazumijeva pod zdravim kuhanjem, u kojem vremenskom periodu bi odmrznute obroke dijete trebalo pojesti, koliko se puta hrana smije podgrijavati i sl. samo su neka od pitanja koja roditelji znaju postavljati. Mi ćemo pokušati odgovoriti na neke od najvažnijih te upozoriti na što sve treba obratiti pozornost prilikom pripreme i kuhanja hrane za najmlađe članove obitelji. Savjete smo podijelili u četiri kategorije, a to su zdravo kuhanje, zamrzavanje i pohrana hrane, odmrzavanje i podgrijavanje.
[PROČITAJTE I OVO: Važnost pravilne prehrane u prvoj godini života]
Zdravo kuhanje
1. Kada pripremate hranu, uvijek se pobrinite da su sve kuhinjske površine čiste i obrisane protubakterijskim sredstvima.
2. Površine čistite i sušite papirnatim kuhinjskim ručnicima jer su higijenskiji od kuhinjskih krpa u kojima se mogu pojaviti bakterije.
3. Nemojte dodavati sol, šećer ili med. Možete eventulano dodati malo limunovog soka kao konzervans i prirodni pojačivač okusa.
4. Izbjegavajte prženje u dubokom ulju, a povrće poput krumpira i tikvica pecite neoguljeno.
Zamrzavanje i pohrana hrane
1. Skuhanu hranu što prije pokrijte i stavite u zamrzivač čim se dovoljno ohladi.
2. Nikada toplu hranu ne stavljajte u hladnjak ili zamrzivač.
3. U posudu za led možete pohraniti porcije hrane. Svježe kuhanu i pasiranu hranu ulijte u posudu, omotajte celofanom i zamrznite.
4. Nakon zamrzavanja, kockice smrznute hrane maknite iz posude i pohranite ih u vrećicama za zamrzavanje iz kojih ste istisnuli zrak.
5. Kada djeca prerastu porcije veličine kocke, hranu pohranjujte u kupovnim posudama za dječju hranu, malim posudama za bombone ili u malim plastičnim spremnicima.
6. Jasno označite zamrznutu hranu i napišite datum zamrzavanja.
1. Zamrznutu hranu odmrznite u hladnjaku preko noći, ili ako zaboravite, ostavite na sobnoj temperaturi, pa je stavite u hladnjak čim se odmrzne.
2. Odmrzavanje nikada ne ubrzavajte stavljanjem hrane u toplu ili vruću vodu.
3. Odmrznutu hranu uvijek potrošite u roku od 24 sata.
Podgrijavanje
1. Hranu treba dobro zagrijati kako biste uništili sve bakterije.
2. Koristite li staklenke, kašu uvijek prelijte u zdjelicu. Nemojte je posluživati izravno iz staklenke. Svu hranu koja ostane bacite, nemojte je podgrijavati.
3. Hranu podgrijavajte samo jedanput.
4. Ne zagrijavajte hranu u mikrovalnoj pećnici jer ona može stvoriti vrela područja unutar hrane. Ako se ipak odlučite za grijanje u mikrovalnoj pećnici, prilagodite je na najmanju vrijednost, hranu vrlo pažljivo promiješajte i prije posluživanja kušajte kako bi se uvjerili da je temperatura ravnomjerna.