Trudnoća i majčinstvo
Trudnoća i majčinstvo

Priprema i kuhanje hrane za dijete: Na što treba obratiti pozornost?

Hrana koju sami pripremate je ne samo nerijetko jeftinija, nego što je još važnije, sadrži veliki broj hranjivih vrijednosti, važnih za dijete.

Priprema hrane ne mora biti naporna, zahtjevna i oduzimati puno vremena, kuhate li odjednom veće količine i zamrzavate gotove obroke.

Što se podrazumijeva pod zdravim kuhanjem, u kojem vremenskom periodu bi odmrznute obroke dijete trebalo pojesti, koliko se puta hrana smije podgrijavati i sl. samo su neka od pitanja koja roditelji znaju postavljati. Mi ćemo pokušati odgovoriti na neke od najvažnijih te upozoriti na što sve treba obratiti pozornost prilikom pripreme i kuhanja hrane za najmlađe članove obitelji. Savjete smo podijelili u četiri kategorije, a to su zdravo kuhanje, zamrzavanje i pohrana hrane, odmrzavanje i podgrijavanje.

[PROČITAJTE I OVO: Važnost pravilne prehrane u prvoj godini života]

Zdravo kuhanje

1. Kada pripremate hranu, uvijek se pobrinite da su sve kuhinjske površine čiste i obrisane protubakterijskim sredstvima.

2. Površine čistite i sušite papirnatim kuhinjskim ručnicima jer su higijenskiji od kuhinjskih krpa u kojima se mogu pojaviti bakterije.

3. Nemojte dodavati sol, šećer ili med. Možete eventulano dodati malo limunovog soka kao konzervans i prirodni pojačivač okusa.

4. Izbjegavajte prženje u dubokom ulju, a povrće poput krumpira i tikvica pecite neoguljeno.

Zamrzavanje i pohrana hrane

1. Skuhanu hranu što prije pokrijte i stavite u zamrzivač čim se dovoljno ohladi.

2. Nikada toplu hranu ne stavljajte u hladnjak ili zamrzivač.

3. U posudu za led možete pohraniti porcije hrane. Svježe kuhanu i pasiranu hranu ulijte u posudu, omotajte celofanom i zamrznite.

4. Nakon zamrzavanja, kockice smrznute hrane maknite iz posude i pohranite ih u vrećicama za zamrzavanje iz kojih ste istisnuli zrak.

5. Kada djeca prerastu porcije veličine kocke, hranu pohranjujte u kupovnim posudama za dječju hranu, malim posudama za bombone ili u malim plastičnim spremnicima.

6. Jasno označite zamrznutu hranu i napišite datum zamrzavanja.

1. Zamrznutu hranu odmrznite u hladnjaku preko noći, ili ako zaboravite, ostavite na sobnoj temperaturi, pa je stavite u hladnjak čim se odmrzne.

2. Odmrzavanje nikada ne ubrzavajte stavljanjem hrane u toplu ili vruću vodu.

3. Odmrznutu hranu uvijek potrošite u roku od 24 sata.

Podgrijavanje

1. Hranu treba dobro zagrijati kako biste uništili sve bakterije.

2. Koristite li staklenke, kašu uvijek prelijte u zdjelicu. Nemojte je posluživati izravno iz staklenke. Svu hranu koja ostane bacite, nemojte je podgrijavati.

3. Hranu podgrijavajte samo jedanput.

4. Ne zagrijavajte hranu u mikrovalnoj pećnici jer ona može stvoriti vrela područja unutar hrane. Ako se ipak odlučite za grijanje u mikrovalnoj pećnici, prilagodite je na najmanju vrijednost, hranu vrlo pažljivo promiješajte i prije posluživanja kušajte kako bi se uvjerili da je temperatura ravnomjerna.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx