Predivna predstava: Oliver Twist

Uzbudljivu i lijepu priču isprepletenu oko jedinstvenih i osebujnih Dickensovih karaktera Kazalište Trešnja postavlja na pozornicu prvi put

Predivna predstava: Oliver Twist

Usredotočujući fabulu Olivera Twista na pustolovnu sudbinu nezakonitog nahočeta u surovom svijetu rane viktorijanske Engleske, Dickens je u osebujnom spoju povezao snažnu društveno-kritičku satiru i svijet psihološke fantastike, koji današnjem čitatelju govori o nasilju i zlu jednako neposredno kao i njegovim suvremenicima. Opisujući društvo svojeg vremena koje se temelji na socijalnoj nepravdi, moralnoj neosjetljivosti i licemjerju, autor svojim predočavanjem likova, događaja i dramskih scena, obavijenih jedinstvenim ozračjem, uvelike nadmašuje traženja šturog melodramatskog zapleta i stvara snažno djelo koje nosi jak pečat tvorca.

Iako roman snažno sugerira realitet zla, sam glavni junak, Oliver, dramsko je utjelovljenje ideje o ljudskom potencijalu koji uspješno odolijeva mnogostrukim društvenim i psihološkim pritiscima, usmjerenima na to da ga izobliče i otuđe od njegove prave prirode. Svojim je djelom, suprotstavljajući se tadašnjem viktorijanskom stajalištu prema kojem su siromaštvo i kriminalnost urođene osobine, Dickens želio pokazati da je pokvarenost okoline glavni izvor poroka i zloće.

Koliko god se Fagin i njegovo društvo trudili "ubrizgati u Oliverovu dušu otrov koji bi je morao zauvijek uprljati i izopačiti" i "utuviti u glavu da je lopov" - on ostaje dosljedan svojim uvjerenjima i preklinje ih da ga ni pod koju cijenu ne tjeraju krasti. Iako se takva apsolutna čistoća i poštenje jednog dječaka u pokvarenoj sredini londonskog podzemlja doimaju gotovo nestvarnima, Dickens je snagom svoje mašte u priči o Oliveru Twistu stvorio umjetničko djelo koje univerzalnošću i ljudskom porukom uvelike nadmašuje granice svojega vremena i koje je postalo važnim dijelom europske duhovne baštine. Ovu uzbudljivu i lijepu priču isprepletenu oko jedinstvenih i osebujnih Dickensovih karaktera Kazalište Trešnja postavlja na pozornicu prvi put.


Režija: Rene Medvešek
Trajanje: 80 minuta
Dobna granica: 9+ godina
Igraju: Sanja Hrenar,  Saša Anočić, Živko Anočić, Mladen Vujčić, Sven Medvešek, Tomislav Rališ, Daria Knez Rukavina, Krunoslav Klabučar, Aleksandra Naumov, Radovan Ruždjak, Ivana Bakarić, Vanda Vujanić Šušnjar, Toni Šestan, Rafael Anočić

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.