Od najranijih dana

Potvrđeno: Kućni ljubimci imaju pozitivan utjecaj već i na bebu u trbuhu

Kućni ljubimci ostavljaju neizbrisiv utjecaj na djetetovo odrastanje, no jesi li znala da je suživot sa psima i mačkama dobar i za trudnice? Evo zašto

pexels-pavel-danilyuk-7055806.jpg
Foto: Pexels

Svi koji su to doživjeli znaju koliko je lijepo odrastati uz ljubimca. Gotovo svako dijete će u jednom trenutku poželjeti psa, mačku ili papigu. Kad mu ispuniš tu želju, mališan dobiva priliku učiti se odgovornosti - jer životinja je živo biće sa svojim potrebama - ali i nježnosti. Nema ništa ljepše od bezbrižnog trčkaranja sa psom tijekom kojeg je sretno dijete, ali i pas.

Image
Dnevna doza vitamina H

Preslatke njuškice - kućni ljubimci koji će ti odmah uljepšati dan

No, izgleda da se prednosti odrastanja uz ljubimca ne osjećaju samo tijekom vrtićke i školske dobi nego i u majčinom trbuhu! Buduće mame kojima se pas ili mačka naslone na trudnički trbuščić mogu nesmetano uživati u tim trenucima. Naime, studija koja je provedena na Sveučilištu u Alabami pokazala je da su djeca onih majki koji su tijekom trudnoće imale psa ili mačku bila manje sklona razvoju alergija kasnije u životu.

Za sve su zaslužne dobre bakterije. I starija su istraživanja pokazala da se djeca koja žive s kućnim ljubimcima rjeđe bore s respiratornim bolestima. Ova je studija, pak, otišla korak dalje i promatrala vrste crijevnih bakterija kod tromjesečnih beba i zaključila da izlaganje trudnica ljubimcima pozitivno utječe na ravnotežu dobrih bakterija kod ploda, odnosno djeteta. Te su bebe kasnije imale više od dviju vrsta dobrim bakterija - što im dugoročno smanjuje mogućnost razvoja alergija.

shimmer fallback

''Taj nalaz sugerira da se promjene u balansu dobrih bakterija tijekom majčine trudnoće preslikavaju i na kasniji djetetov život'', rekla je autorica studije Anita Kozyrskyj na Radiju CBC. Uz to, prenatalna izloženost psima i mačkama znači da će ta djeca kasnije u manjem postotku patiti od pretilosti, ali i da im se smanjuje šansa za upalom pluća.

Iako su u ovoj trogodišnjoj studiji većinski sudjelovale žene-vlasnice pasa, bilo je ondje i vlasnica mačaka. Isti zaključci mogu se primijeniti i na izloženost mačkama - ni od njih tijekom trudnoće ne treba bježati jer i kućne mačke mogu pozitivno utjecati na kasnije djetetovo zdravlje.

shimmer fallback

Suprotno je to raširenom mišljenju da trudnoća i dlake ljubimaca nikako ne idu zajedno.''Treba se voditi računa o higijeni, ali previše dezinficiranja može učiniti više štete nego koristi'', tvrdi Kozyrskyj.

Svi koji trenutno iščekuju prinovu, neka zato slobodno uživaju sa svojim ljubimcima i ne boje se da to šteti plodu. Upravo bi kućni ljubimci mogli ojačati zdravlje prinove - dok ono toga još nije ni svjesno.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.