Pogledajte predstavu "Domaća zadaća"

Premijera predstave je ovog vikenda u Kazalištu Trešnja

Pogledajte predstavu "Domaća zadaća"

Ivan Kušan je radnju smjestio u šezdesete godine prošloga stoljeća u Zagrebu. Cijela galerija živopisnih likova - dječaka i djevojčica, roditelja i nastavnika, tvorničkih radnika, direktora, redarstvenika, gostioničara i slastičara ispunjavaju ovu predstavu bogatstvom svojih osobnosti dok nam sam roman-predstava govori o tome kako i mala prijevara, mala laž može pokrenuti lavinu nepredvidljivih i neočekivanih događaja.

Hrvatskog njiževnika Ivana Kušana vezujemo uz njegovog malog- velikog junaka Koka, glavno lice nekoliko njegovih romana za djecu i mladež. Zahvaljujući pameti i snalažljivosti te detektivskim sposobnostima Koko i njegovi drugovi rješavaju naizgled niz nerješivih životnih situacija. U njegovom romanu „Domaća zadaća“, svojevrsnom prethodniku romana o Koku, na osnovi kojega je napravljena dramatizacija ove predstave, otkrivamo Kokovog prethodnika Ivicu koji se također našao u nezavidnoj situaciji - njegov ga je školski kolega lažno optužio za krađu domaće zadaće, nastavnik je povjerovao u tu objedu i time za Ivicu i sve koji ga okružuju započne cijeli niz nevolja, nesporazuma i sukoba. U školi, u obiteljima dvojice đaka, među nastavnicima, na radnim mjestima roditelja, među poznatim i nepoznatim ljudima rađaju se nepovjerenje, svađe i razmimoilaženja, mnogi su odjednom i protiv svoje volje uvućeni u sve zamršeniju i opasniju priču. Đaci bježe iz škole, gube se radna mjesta, obraz i poštenje, dospijeva u pritvor, nastavnici se prepiru, unosi se nemir u škole.

Dvije skupine učenika, na stripovski i detektivski način započinju ogorčenu borbu. „Osveta“ postaje glavna riječ, ona jedino može zadovoljiti te usijane glave. Sve novija i novija lica se uključuju u međusobne sukobe i nesporazume, vihor obračuna dva protagonista, Ivice i Branka, usisava ih u samo središte radnje. Tezulja pobjede preteže čas na jednu čas na drugu stranu, u sukob se uključuju novi saveznici i tek jedan obračun tortama u slatičarnici „Runolist“ donosi pobjedu istini i pravdi.

Pravi krivac za događaje koji su uslijedili kad nije napisao zadaću i krivnju prebacio na drugoga je raskrinkan, nesporazumi su izglađeni i ponovno je uspostavljen red u kojem se „moraju obavljati dužnosti“, više se đaci ne otimaju niti se tuku, ponovno se poštuju roditelji i nastavnici, govori se istina i uvažavaju prijatelji. Iako su bili spremni na sitnu prijevaru i laž, pustolovinu, otkrivanje i detektivsku napetost, borbu i osvetu kod njih pobjeđuje osjećaj za istinu i pravdu, jasno razlikovanje dobra i zla.

Režija: Miroslav Međimorec Trajanje: 80 minuta Dobna granica: 10+ godina Igraju:

Krunoslav Klabučar, Jure Radnić, Robert Ugrina, Ivana Bakarić, Hrvoje Barišić, Karla Brbić, Radovan Ruždjak, Andrej Dojkić, Malden Vujčić, Matija Kačan, Vanda Vujanić Šušnjar, Tvrtko Jurić, Dragana Marković Roić, Toni Šestan, Pavle Vrkljan, Filip Vidović,Tena Tadić, Ana Vučak, Matija Čigir, Luka Bulović

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.