Lijepa i posebna

Posebnog značenja: Najljepša turska imena za djevojčice

Turska imena za djevojčice kriju prekrasna značenja i zaista su posebna, a mi smo izdvojile deset najljepših

imena-djevojcice.jpg
Foto: Unsplash

Otkako su prije više od deset godina turske sapunice prvi put stigle na naše male ekrane, zaljubile smo se u sve tursko - tursku kulturu, gradove, pa i zgodne glumce. Od "1001 noći" do serije "Miriše na ljubav" koju trenutno gledamo, turske su nam serije dale uvid i u neka predivna imena koja su u Turskoj uobičajena, a koja i kod nas možda postanu popularna.

Image
Elegantna i upečatljiva

Uvijek posebna: Osam imena za djevojčice koja vuku latinske korijene

Turska imena, a posebno ona za djevojčice, osim što su lijepa, kriju prekrasna značenja i zaista su posebna, pa ako uskoro očekuješ djevojčicu i još ne znaš koje joj ime dati, imamo nekoliko ideja. Od Ajlin do Selin, izdvojile smo deset prekrasnih turskih imena za djevojčice koja su lijepa i posebna, a koja će lijepo pristajati i malim Hrvaticama.

Ajlin

Ime Ajlin znači "obasjana mjesečinom", a to je ujedno i varijanta hebrejskog imena "Eilah", što znači "hrastovo drvo". Ovo ime spada pod česta turska ženska imena, a kraća verzija imena koja je također popularna je Ajla.

Image
Foto: Unsplash

Alina

Alina je ime koje je vrlo rašireno u Skandinaviji, a posljednjih je godina vrlo popularno i u Turskoj. U prijevodu s latinskog jezika znači "drugi" ili "stranac", a ime je ujedno i armenijskog porijekla pa znači "koja donosi svjetlo".

Image
Foto: Unsplash

Azra

Ime Azra najpopularnije je u Turskoj i Bosni i Hercegovini, a dolazi iz arapskog jezika te nosi značenje "čistoća" ili "djevica". Ime ima duboku tradiciju u islamu i poznato je u svim muslimanskim zemljama.

Image
Foto: Unsplash

Delila

Ime Delila je, osim u Turskoj, također popularno i u Bosni i Hercegovini, a arapskog je porijekla. Na arapskom ime Delila znači "znak", "oznaka" ili "vodič", a vuče i neke hebrejske korijene, gdje znači "odbijena u ljubavi" i "zavodljiva".

Image
Foto: Unsplash

Eda

Ime Eda karakteristično je za Albaniju, a najčešće je u Turskoj, gdje ime nosi značenje "dobro odgojena". Eda je također božica u nordijskoj mitologiji, čuvarica vremena i bogatstva.

Image
Foto: Unsplash

Elif

Ime Elif arapskog je porijekla i nosi značenje "prijatelj". Iako je to prvenstveno muško ime, u Turskoj je ovo jedno od popularnijih ženskih imena.

Image
Foto: Unsplash

Hazal

Hazal je žensko ime turskog porijekla koje na turskom znači "jesenji cvijet", "otpali list" ili "osušeni list". Poznata je i engleska inačica imena Hazel, što u prijevodu znači lješnjak ili boja lješnjaka.

Image
Foto: Unsplash

Melek

Žensko ime koje u prijevodu znači "anđeo", Melek je jedno od popularnijih imena u Turskoj. Korijene vuče iz arapskog jezika, a iako je najčešće među djevojčicama, ovo je ime i za dječake.

Image
Foto: Unsplash

Nur

Nur je uobičajeno arapsko ime za djevojčice i dječake, a nosi značenje "svjetlost" ili "Božanska svjetlost". U Turskoj se najčešće djevojčicama daje ovo ime, a drugi oblici ovog imena su Nor, Noor, Nura i Nurija.

Image
Foto: Unsplash

Selin

Ime Selin žensko je ime grčkoga porijekla i relativno je često u Turskoj. Značenje imena dolazi od Selene - mitološke boginje Mjeseca - a prema drugim tumačenjima ovo ime je indijskog porijekla, a znači "zvijezde na nebu".

Image
Foto: Unsplash