Inspirirana zimom i hladnoćom

Od Else do Noela: 10 najljepših imena za djevojčice i dječake rođene zimi

Zima je posebno doba godine, a jednako su posebne i bebe rođene u ovo vrijeme. A ako trebaš roditi u idućih nekoliko mjeseci, u nastavku smo izdvojile nekoliko imena za djevojčice i dječake koja su inspirirana zimom

imena-djeca.jpg
Foto: Unsplash

Zima je godišnje doba koje ne povezujemo samo s hladnoćom i tmurnim vremenom - tu su dugo očekivane snježne radosti, blagdani koje provodimo u krugu najmilijih, ukusni božićni kolači, praznici i slobodni dani… Ukratko, toliko je toga da ne možemo ne voljeti zimu. A jednako su tako posebne i bebe rođene u ovo najhladnije godišnje doba.

Image
Kršćanska tradicija

10 najljepših dječjih imena povezanih s blagdanima i Božićem

Bilo da trebaš roditi u prosincu, siječnju ili veljači, a još uvijek se nisi odlučila koje ime dati svojoj zimskoj bebi, tu smo da ti pomognemo. U nastavku smo izdvojile nekoliko imena za djevojčice i dječake koja povezujemo sa zimom, hladnim vremenom, ali i blagdanima, a sigurno ćeš se složiti da je jedno ljepše od drugog. Od Else do Noela, s ovim imenima inspiriranima zimom nećeš pogriješiti.

Imena za djevojčice

Neva, Neve - ovo je ime nastalo od izvedenice glagola venuti pa se da protumačiti kao "ona koja ne vene", odnosno "vječno mlada". Osim toga, popularan je i oblik Neve, što na latinskom jeziku znači snijeg, pa je ovo ime savršeno za djevojčice rođene u zimi.

Lumi - ime koje može biti podjednako za djevojčice, kao i za dječake, Lumi je pomalo neobično ime na koje ne nailazimo često. Ime Lumi označava osobu koja je sretna i velikodušna, dolazi iz latinske riječi "lumen", što znači svjetlost, ali je ipak najčešće i najraširenije značenje ono koje dolazi iz finskog jezika, a to je snijeg.

Image
Foto: Unsplash

Stela - žensko ime koje je posebno uobičajeno za djevojčice rođene oko Božića je upravo Stela (a može i s dva l). Dolazi od latinske riječi "stella", što znači zvijezda, a s obzirom na to da je zvijezda jedan od simbola Božića i često ju stavljamo na božićno drvce, savršeno je ime za male božićne djevojčice.

Elsa - ime Elsa (ili Elza) u posljednjih je nekoliko godina vrlo popularno, i to ponajprije zahvaljujući omiljenom Disneyjevom filmu "Snježno kraljevstvo", pa ga zato i povezujemo s ledenom kraljicom Elsom. Ovo je ime jedna od inačica imena Elisabeth, što znači "posvećena Bogu", a vrlo je popularno u skandinavskim zemljama.

Blanka, Bianka - ono što nas asocira na zimu, hladnoću i snijeg definitivno je bjelina i bijela boja, a imena Blanka i Bianka simbol su snježne bjeline i odličan su izbor imena za sve djevojčice rođene zimi, po snijegu. Imena su izvedena od riječi "blanc" što znači bijela, bistra.

Imena za dječake

Noel - za dječake rođene oko Božića kao stvoreno je ime Noel. Ovo je ime sve popularnije kod nas, a preuzeto je iz francuskog jezika, gdje riječ "noel" znači "Božić". A jednako je čarobna i inačica za djevojčice - Noelle ili Noela.

Nikola, Nikolas - imena poput Nikola, Nikolas, Niko, kao i njihove ženske verzije, često se daju djeci rođenoj u prosincu - i to ponajviše zbog Svetog Nikole, koji je jedan od simbola zime. Sveti Nikola obilježava se 6. prosinca, a ime Nikola dolazi od dviju grčkih riječi - "nike", što znači pobjeda i "laos", što znači narod.

Image
Foto: Unsplash

Gabriel - ime Gabriel ili Gabrijel također je popularno za dječake rođene zimi, a izvedeno je od hebrejskog imena Gabrijel, što znači "Bog je moja snaga". Arkanđeo Gabriel u Bibliji je glasnik, a Djevici Mariji nagovještava da će roditi Isusa. Popularna je i ženska inačica imena - Gabriela.

Lucian - još jedno ime koje je idealno za dječake rođene zimi je Lucian, muška verzija imena Lucija koje je također izvedeno od latinske imenice "lux" (u genitivu lucis), a znači svjetlost. Posebno je popularno među kršćanima, koji 13. prosinca obilježavaju blagdan Svete Lucije.

Sven - jedno od imena koje ne vežemo toliko za zimu, koliko za hladne skandinavske krajeve je i Sven, jedno od najpopularnijih nordijskih imena. Ime Sven znači "mladi ratnik", a također je jedno od imena iz Disney crtića "Snježno kraljevstvo", zbog čega je posljednjih nekoliko godina sve popularnije.

Pogledaj video: Koji je najsigurniji položaj za spavanje kod beba?