Bolje roditeljstvo

5 najvećih pogreška koje možeš napraviti kao roditelj

Roditelji svaki dan uče nešto novo o svojoj djeci, ali i sebi te kako riješiti određene situacije i probleme

profimedia-0280010679.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svaka mama i tata žele najbolje svojoj djeci i uvijek čine sve što mogu kako bi djeca bila sretna, ali i dobila sve potrebno što će im trebati kasnije u životu. No, život nije uvijek lagan, a i roditeljstvo je nešto što se uči. Roditelji svaki dan uče nešto novo o svojoj djeci, ali i sebi te kako riješiti određene situacije.

Image
Odgovorno roditeljstvo

Tablet djetetu pod bor? Evo zašto to i nije baš dobra ideja

Međutim, ponekad nesvjesno roditelji naškode svojoj djeci zbog određenih navika i nekih razmišljanja. Ponavljanje pogrešaka tijekom godina mogu ostaviti psihičke posljedice na djecu. Zato je kognitivno-bihevioralna terapeutkinja T-Ann Pierce za Your Tango podijelila nekoliko savjeta te objasnila kako roditelji mogu uočiti negativne navike i što je najvažnije osvijestiti ih i pokušati popraviti. U nastavku pogledaj o kojim se najčešćim pogreškama radi:

Ne brineš se za sebe

Znamo da postoji jedna od najvažnijih sigurnosnih stvari kada se radi o letenju zrakoplovom. "Prvo sebi staviš masku za kisik, a onda pomogneš drugima", a ova se rečenica može primijeniti i na roditeljstvo. Ne možeš biti dobar roditelj i učinkovito odgajati svoju djecu ako si iscrpljena, ogorčena ili fizički loše. Zato je važno da ne zaboraviš čuvati svoje tijelo i dušu, a sve to kako bi bila dobra za sebe, ali i za djecu. I ono što je za žene posebno važno - to nije sebično. Neophodno je za dobro roditeljstvo na duge staze.

shimmer fallback

Vjeruješ da djeca moraju biti uvijek sretna

Sreću je nemoguće pokloniti, čak ni najbolji roditelj ne može uvijek osigurati sreću za dijete. Djeca izrastaju u sretne odrasle osobe kada ovladaju vještinama, postanu otporni i nauče vjerovati sebi. Prava sreća dolazi iznutra i važno je to ne zaboraviti u svakodnevici.

Jedna od čestih pogrešaka roditelja je da uvijek pokušavaju rješavati probleme djeteta. Dopusti djeci da osjete i druge emocije poput tuge, sumnje u sebe, i frustracije. Tako će se naučiti kako se nositi s njima i kako ih riješiti, ali i stvoriti vlastitu sreću.

shimmer fallback

Misliš da djeci ne smije biti dosadno

Dosada može biti odlična početna točka za kreativnost i rješavanja problema. Djeca koja su pretjerano stimulirana i imaju previše obveza u rasporedu nemaju vremena za maštanje. To uništava njihovo zdravlje i njihovu maštu i ne potiče na razmišljanje.

shimmer fallback

Djeca imaju previše izbora ili ga uopće nemaju

Previše izbora može dovesti do osjećaja preopterećenosti, a premalo može dovesti do sumnje u sebe. Uspostavljanje ravnoteže i davanje djeci dva ili tri izbora i dopuštanje da samostalno donose odluke može ih osnažiti.

Pogrešne odluke se mogu ispraviti, ali neodlučnost je prokletstvo. Zato uči djecu kako da donose odluke i izbjegni ovu roditeljsku pogrešku. Savršenstvo nije ono čemu treba težiti, ključno je naučiti dijete da vjeruje sebi.

shimmer fallback

Stalne isprike za dječje ponašanje

Isprike poput "nije to mislio" ili "ona se ne osjeća dobro", lako se mogu pretvoriti u "nije bila moja pogreška" ili mentalitet žrtve. Ako izmišljaš izgovore za svoje dijete, ono neće naučiti preuzimati odgovornost za svoje postupke. Uspješni odrasli ljudi odgovorni su za svoje ponašanje, pa ako želiš svojoj djeci najbolje prestani ih opravdavati i dopusti im da nauče tu vještinu. Dobro će im poslužiti u životu.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.