Pas, mačka, ribica ili pak kornjača?

Pravi prijatelji: Evo kako odabrati idealnog kućnog ljubimca za dijete

Kućni ljubimci odličan su izbor jer će djeca uz njih puno toga naučiti, a ako nisi sigurna kojeg ljubimca odabrati i kako, imamo par ideja

djeca-ljubimci.jpg
Foto: Pexels

Konačno si odlučila "proširiti" svoju obitelj i obogatiti je za još jednog člana - kućnog ljubimca. I iako je to odlična ideja, prije nego što ga kupiš, ili, možda poželjnije, udomiš, puno je stvari koje moraš uzeti u obzir. Prije svega, moraš odlučiti koju ćeš životinju udomiti, a ako imaš djecu, najvažnije je odabrati savršenog kućnog ljubimca za njih.

Image
Lakši razvoj

Posebna ljubav: Što sve djeca mogu naučiti od kućnog ljubimca?

I iako ne postoji jamstvo da određena vrsta ljubimaca savršeno odgovara tvom djetetu, važno je prvo razmotriti osobine ličnosti djeteta. Je li tvoje dijete aktivno, inteligentno, tiho ili zaigrano? Usklađivanjem karaktera djeteta sa sličnim osobinama životinje za koju ćeš se odlučiti, njih dvoje trebali bi se prilično lijepo slagati, a to je na kraju krajeva najvažnije.

"Da bi se stvarno stvorila veza između čovjeka i životinje, ispunjenje mora biti obostrano. Životinje će najbolje ispuniti naše potrebe kada mi ispunimo njihove potrebe, a to će rezultirati prekrasnom povezanošću koja će trajati cijeli njihov život", rekla je veterinarka Liz Bales za Woman's Day.

Ali to nije jedina stvar koju treba uzeti u obzir. Svaka vrsta životinja zahtijeva različite troškove i različitu razinu predanosti i brige, a važno je razumjeti potrebe i očekivani životni vijek tvog novog ljubimca. A kako bi bila sigurna koji je ljubimac idealan za tvoju obitelj i tvoje dijete, evo nekoliko prijedloga.

Ptica

Ako tvoja djeca traže životinju s kojom će se povezati i o kojoj će se brinuti, ptica bi mogla biti pravi izbor. Ptice ne zahtijevaju veliku brigu kao psi ili mačke, ali i dalje imaju super osobnosti i s njima se može lijepo igrati.

"Ptice su relativno inteligentna bića i treba im stimulacija", rekla Bales. Nije važno samo pravilno ih hraniti, već im treba pružiti obogaćeno okruženje i razumjeti njihove potrebe, a to može značiti ljudsku interakciju, vrijeme izvan kaveza, razgovor s njima i još mnogo toga. Ptice mogu živjeti i do 20 godina, što znači da će biti idealan životni prijatelj tvom djetetu.

Kornjača

Gmazovi, poput kornjača, zmija ili guštera, sjajni su početni ljubimci za djecu. Tihi su i zahtijevaju jako malo brige. No, ključno je dobiti što više informacija o novoj životinji prije kupnje, kako bi o njoj znala baš sve i na sve bila spremna. Također ćeš biti najsigurnija ako u tvom području postoji veterinar koji može brinuti o tvom ljubimcu u slučaju da se nešto dogodi u budućnosti.

Mačka

Mačke su zaigrane životinje koje zahtijevaju manje održavanja od pasa, jer ih nije potrebno šetati ili kupati, ali se i dalje mogu lijepo igrati s malom djecom. Nisu toliko energične kao štenci i neće se željeti igrati po cijele dane, pa ako je tvoje dijete u potrazi za živahnim prijateljem za svakodnevnu igru, mačke možda nisu pravi izbor.

Mačkama treba prostor za lutanje. Bales preporučuje da se mačkama omogući veliki prostor za skrivanje, lutanje i penjanje tijekom cijelog dana, a vrijeme igre s ljudima im je potrebno najmanje dva puta dnevno. Također kaže da bi trebala uzeti u obzir uzimanje dviju mačaka iz istog legla kako bi se mogle igrati jedna s drugom.

Pas

Psi su s razlogom najbolji prvi kućni ljubimci za djecu - razigrani su i vole se igrati s djecom. Bales najviše savjetuje da se, prije udomljavanja psa, prouči ponašanje pasmina. Lako se zaljubiti u slatko štene, ali pas čuvar želi nešto čuvati, a manjim psima treba više vježbe nego što možda misliš, stoga nije svaka pasmina idealna za djecu. Ako pronađeš pasminu pasa koja se podudara s istim ponašanjem tvog djeteta, to bi trebalo biti prilično savršeno.

Riba

Ribice su savršeni početni ljubimci za malu djecu, jer ih se može smjestiti bilo gdje, od njihove sobe do dnevne sobe, a ne treba im puno pažnje.

"Za pravilnu brigu o ribi potrebno je neko znanje iz kemije kako bi se stvorili pravi uvjeti za njezin život - od idealne vode do temperature", istaknula je Bales i dodala da ako su tvoja djeca zainteresirana za znanost, ovo bi mogao biti najbolji ljubimac za njih i uz njih će proširiti svoje znanje.

Hrčak ili zamorac

Ako nisi sigurna je li tvoje dijete u potpunosti spremno za mačku ili psa, razmisli o tome da prvo započneš sa zamorcem ili hrčkom. Manji su i prilično su neovisni u svojim kavezima u kojima se igraju sa svojim igračkama. Ipak, oni i dalje imaju dnevne i tjedne potrebe poput hranjenja, čišćenja kaveza i ljudske pažnje, što je idealno za djecu kako bi se naučila nekim obavezama.

Zec

Osim što su preslatki, zečevi su i pametna bića. Iako se mogu činiti kao male životinje o kojima ne treba puno brinuti, tim kućnim ljubimcima potrebna je jednaka doza ljubavi i brige kao mački ili psu. Dakle, ako tvoje dijete traži kućnog ljubimca koji treba vježbati, može naučiti trikove ili biti dresiran i ima specifične dnevne potrebe, zec može biti odličan izbor. No važno je razumjeti kakvu prehranu trebaju - zečevi svakodnevno jedu svježe povrće, pa će to možda potaknuti i djecu da počnu zdravo jesti.