Djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima emocionalno su inteligentna i odgovorna

Kućni ljubimci nisu samo slatki i mekani nego mogu pomoći tvom djetetu da odraste u odgovornu i suosjećajnu osobu

Djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima emocionalno su inteligentna i odgovorna

Sigurno si i ti kao dijete svim snagama pokušala nagovoriti svoje roditelje da ti dopuste da udomiš psića, macu ili hrčka. Ako možda u tome i nisi uspjela, vrijeme je da ovo veselje priuštiš svom djetetu.    

Image

Kako pomoći djetetu da zavoli svoje tijelo i naučiti ga samopoštovanju


Iako održavanje kućnog ljubimca može biti velika financijska odgovornost, ono što će tvoje dijete dobiti iz odnosa s ljubimcem je puno značajnije nego što možda misliš. Postoje razne lekcije koje može naučiti kada je pred njega stavljen zadatak brige o drugom živom biću. 

Sweet Awesome GIF from Sweet GIFs


Naravno, trebaš biti svjesna da se dijete možda neće moći u potpunosti samo brinuti o životinji i da će, pogotovo u početku, trebati tvoju pomoć. Zato je najbolje da ljubimca udomiš u vrijeme blagdana kada mu svi možete posvetiti malo više vremena. 

Mali pas ili maca idealni su za razvoj ne samo mentalnih sposobnosti nego i zdravlje djeteta, ali ako nisi u mogućnosti udomiti ih, poslužit će i hrčak, kornjača ili neka druga mala životinja. Istražile smo kako odrastanje uz kućnog ljubimca može pomoći tvom djetetu da odraste u odgovornu i suosjećajnu osobu, ali i stvori snažniji imunitet. 

Odgovornost

Dijete koje odrasta s kućnim ljubimcem najprije od svega naučit će se odgovornosti. Bilo da se radi o psu kojeg svakodnevno treba šetati, mački čiji pijesak treba čistiti ili zecu kojem treba mijenjati sijeno, dijete će naučiti da postoje stvari koje u životu treba odraditi bilo da mu se u tom trenutku to čini zanimljivo ili ne. 

Briga o živom biću drugačija je nego primjerice briga o čistoći sobe ili školskim obavezama pa je samim time i lekcija koja iz nje proizlazi znatno snažnija i ostavit će jači dojam na dijete. 

Kid Dog GIF from Kid GIFs

Aktivnost

U vrijeme kada tehnologija i društvene mreže vladaju našim životima, djeca sve manje imaju potrebu igrati se u prirodi. Pas je odličan način kako da djetetu bude zanimljivije provesti vrijeme u prirodi nego ispred zaslona. Svjež zrak je dobar za sve pa je tako ovo jedna od navika koju svakako želiš da dijete usvoji još od jako malih nogu. 

Osim što će djetetu biti zanimljivo šetati psa i igrati se s njim, tvoj će pas biti jednako vesel i zadovoljan takvim tretmanom. 

Puppies Overwhelmed GIF from Puppies GIFs

Emocionalna inteligencija

Brigom o ljubimcu djeca će naučiti kako potrebe drugih nekada staviti ispred svojih. Primjerice, ako je dijete zaigrano ili radi neku aktivnost u kojoj uživa i dođe vrijeme hranjenja ljubimca, naučit će da u tom trenutku mora ostaviti što radi i posvetiti se ljubimcu

Također će učiti o posljedicama svojih postupaka, ali i nešto težu lekciju od ciklusu života. Ako dijete ima ribicu ili hrčka čiji je životni vijek kratak, naučit će i kako se nositi s gubitkom, a samim time i kako više cijeniti stvari dok su u njegovom životu. 

Hugs Pet Love GIF from Hugs GIFs

Imunitet

Mnoga istraživanja su pokazala da djeca koja od malih nogu žive s kućnim ljubimcima imaju snažniji imunitet i manju šansu razviti alergije i astmu. Razlog tomu je što su svakodnevno izložena mikrokontaminacijama koje osnažuju imunološki sustav u vrlo malim dozama. 

Također je dokazano da djeca koja su u prvih godinu dana života često bila u prisustvu psa ili mačke trebaju znatno manje vremena da prebole bolesti poput gripe i prehlade. 

Kid Child GIF from Kid GIFs

Smanjen stres

Iako se nama odraslima dječji problemi ponekad čine nebitnima, i djeca mogu biti pod velikim stresom. Bilo da je to stres koji dolazi od okoline ili od obrazovanja, kućni ljubimac je odličan način kako ga smanjiti

Vrijeme provedeno u igri s ljubimcem ili primjerice maženjem mace koja prede pomoći će im da se opuste i zabave. Znamo i sami koliko nam mira i dobre energije sretan ljubimac može donijeti. 

Cute Pet GIF from Cute GIFs