Majka nakon 35. godine života (2. dio)

Mogućnost pobačaja u prva tri mjeseca povećava se sa starošću trudnice

Majka nakon 35. godine života (2. dio)

Prošli tjedan započeli smo temu o trudnoći žena iznad 35. godine života u kojem smo istaknuli osnovne rizike takvih trudnoća. Zahvaljujući modernoj medicini većina trudnoća je normalna i završava s rođenjem zdravih beba, no nije na odmet znati određene faktore prilikom planiranja trudnoće iznad 35. godine života.

Osim što je postoji veća mogućnost genetskih poremećaja kod djeteta i raznih zdravstvenih problema kod trudnica, plodnost žena počinje drastično opadati.
Ovaj tjedan tom temom se bavio i Jutarnji list u kojem navode zanimljive podatke o sve većem broju Hrvatica koje se odlučuju na trudnoću krajem četvrtog desetljeća života, odnosno počekom petog.

Prema statističkim podacima, broj žena koje rađaju nakon 40. rođendana tijekom posljednjih se nekoliko godina povećao više od 20 posto. Tijekom 2005. godine rodilo je 788 žena starijih od 40 godina, a 2008. njih 952. Očekuje se da će podaci za 2009. godinu pokazati kako je više od 1000 Hrvatica starijih od 40 godina rodilo. U istom promatranom razdoblju - od 2005. do 2008. - za 12 posto je narastao broj rodilja u dobi između 30. i 34. godine te za još 13 posto onih između 35. i 39. godine.

Istodobno se smanjuje broj mladih rodilja, u dobi od 20. do 24. godine. Upravo je to dob, ističu liječnici, kad je žena najplodnija i najlakše zatrudni, iznese trudnoću i rodi zdravo dijete. Medicinska je činjenica, napominje ginekolog dr. Mario Podobnik, da nakon 25. godine plodnost počinje lagano opadati, a nakon 38. smanjuje se za deset posto svake godine.

Kronične bolesti

Mogućnost pobačaja u prva tri mjeseca povećava se sa starošću trudnice. I dok 10-tak posto žena u dvadesetima i ranim tridesetim ima spontani pobačaj u prvom tromjesečju, taj postotak nakon 35. godine života raste na 20 posto, nakon 40. godine na 35 posto, a nakon 45. godine života na 50 posto. Potrebno je spomenuti da su ti pobačaji često povezani sa genetskim abnormalnostima kod fetusa, te je trudnoća često i zbog toga neodrživa.

Također, žene iznad 35. godine života često imaju određenih zdravstvenih problema, pa čak i pate od kroničnih bolesti, što često nije slučaj kod mlađih žena, što pak može dovesti do određenih komplikacija u trudnoći.
Primjerice, problemi s tlakom, dijabetes, bolesti srca, bubrega mogu itekako utjecati na razvoj trudnoće.
Dijabetes tako može dovesti do deformacija fetusa ili spontanog pobačaja, dok visoki krvni tlak može utjecati na slabiji razvoj fetusa.
Zbog toga, ženama posebno nakon 35. godine života koje planiraju trudnoću se savjetuje neka obave potrebne liječničke preglede prije nego zatrudne, kako bi se odmah, ako je to potrebno započelo s određenom terapijom za zdraviju i sigurniju trudnoću.

Problemi tijekom trudnoće

Na žalost, ponekad se događa da se određene bolesti i problemi jave tijekom trudnoće, a koji nisu postojali ranije, a za što veće šanse imaju trudnice iznad 35 godine života.

Gestacijski dijabetes – ovaj oblik šećerne bolesti javlja se prvi puta za vrijeme trudnoće, a studije su pokazale da žene iznad 35. godine života imaju dva puta veće šanse da obole za vrijeme trudnoće. Žene s tom bolešću imaju najčešće velike bebe, što povećava rizik tijekom poroda, te su velike šanse da će beba imati problema s disanjem ili neke druge zdravstvene probleme.  
Visoki krvi tlak – kao što je i slučaj sa dijabetesom, i visoki krvni tlak može se pojaviti tijekom prva tri mjeseca trudnoće. Ta pojava sa sobom nosi brojne zdravstvene probleme, a naziva se još trudnička hipertenzija, dok se još teži oblik naziva preeklampsija.
Problemi s placentom (posteljicom) – Najčešći problem s posteljicom naziva se placenta previa, a događa se kada posteljica djelomično ili u potpunosti prekriva otvor maternice (cerviks). Studije su pokazale da žene nakon 35 godine života imaju tri puta veće šanse za ovaj oblik komplikacije. Zbog toga može doći do jakog krvarenja za vrijeme poroda, što pak može ugroziti i majku i dijete, pa se zbog toga najčešće izvodi carski rez.
Prijevremeni porod – Žene iznad 40. godine života imaju veće mogućnosti za prijevremeni porod (prije 37 tjedna trudnoće) nego žene u dvadesetim i ranim tridesetim godinama života. Statistike pokazuju (2003.-2005. godina) da 16,6 posto žena starijih od 40 doživi prijevremeni porod, dok taj postotak kod trudnica ispod 40. godine života pada na 12,5 posto. Kod trudnica u dvadesetim godinama života postotak prijevremenog poroda je 11,9 posto. Naravno, s prijevremenim porodom vezane su brojne komplikacije kod beba, od niske porođajne težine, nerazvijenosti organa itd.
Mrtvorođenčad – Na žalost broj mrtvorođene djece (nakon 20 tjedana trudnoće) kod žena iznad 35. godine života je dva do tri puta veća, nego kod mlađih žena.
Carski rez - I na kraju, kod žena starijih od 35 godina postoji veći rizik od komplikacija prilikom porođaja, posebno ako se radi o prvoj trudnoći, pa tako i mogućnost carskog reza raste za 20 posto u odnosu na mlađe žene.

(vam)