Koliko sati sna je potrebno djeci i zašto je rani odlazak u krevet važan za razvoj

Rani odlazak na spavanje može značajno utjecati na zdravlje djeteta - emocionalno, mentalno i fizički. Zato je vrlo važno da su roditelji ustrajni na istoj rutini odlaska u krevet

Koliko sati sna je potrebno djeci i zašto je rani odlazak u krevet važan za razvoj

Mnoga djeca "bore" se s ranim odlaskom na spavanje, a onda naravno ni roditeljima nije lako. Roditelji često imaju problema jer se djeca noću bude, ali i ne žele ići na spavanje i stalno izlaze iz kreveta ili sobe. Zbog svakodnevne borbe i svađanja, roditelji ponekad znaju odustati.


via Tenor


Kod djece je iznimno važna rutina, ali i određivanje određenih pravila i granica kojih se moraju držati. Jedno od njih je i vrijeme odlaska na spavanje. Raniji odlazak u krevet znači više kvalitetnog sna, a evo zašto je još važno da djeca idu rano na spavanje: 


Zdravije dijete
Istraživanje je pokazalo da su 18-mjesečna djeca koja kasno odlaze spavati više izložena mogućim problemima u motorici, govoru i socijalnim vještinama. Kasni odlazak na spavanje također može negativno utjecati na školsko dijete i na njegov uspjeh u školi. Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics utvrdilo je izravnu vezu između kvalitetnog spavanja i emotivne stabilnosti kod djece od 7 do 11 godina. Štoviše, studije su potvrdile da djeca koja kasnije odlaze na spavanje imaju lošije prehrambene navika i veći indeks tjelesne mase u usporedbi s djecom koja ranije idu na spavanje.

Image

Dječje nepodopštine kroz fotografije: Je li i kod tebe ovako zabavno u karanteni?


Buđenje tijekom noći

Što dijete kasnije odlazi u krevet, veća je mogućnost da će se noću češće buditi. Kada prođe prirodno vrijeme za spavanje, dijete se teže vraća snu što je sve teže kako noć prolazi.

Rano buđenje

Možda ćeš pomisliti kako dijete treba odspavati malo dulje ako je umorno, ali to nije istina. Tijelo izlučuje hormone kada smo umorni  zbog čega će se dijete više buditi tijekom noći. Zapravo dijete koje ide kasno spavati vjerojatno će se ranije probuditi. Sposobnost da dijete spava dulje, odnosno prespava, pojavljuje se u dobi od 6 od 8 godina.

Otpor i rani odlazak na spavanje

Djeca često pružaju otpor kada se radi o ranom odlasku na spavanje zbog nekoliko razloga. Istraživači sa Sveučilišta Kalifornija – Berkeley otkrili su da loš san može dovesti do povećanog otpora i više sukoba prije spavanja. Kad djeca imaju loše navike spavanje pojavit će se više ispada bijesa, borbi i loše ponašanje. Iako takva ponašanja nisu ništa neobično za predškolce, ona postaju učestalija i intenzivnija ako dijete ne ide rano spavati. 

Kvalitetno vrijeme prije spavanja

Rano spavanje i umirujuća rutina idu ruku pod ruku. Umjesto da dijete samo pripremiš za krevet, stvarajte lijepe uspomene – čitanje prije spavanja, pjevanje i grljenje. Dijete će svakako imati koristi od ovog stabilnog, emocionalnog sigurnog vremena. Aktivnosti prije spavanja trebaju biti tihe i smirene, piše U.S. News

(Foto: Pixabay)

Brže uspavljivanje

Dosljedna rutina i rani odlazak na spavanje pomoći će djetetu da se osjeća sigurnije, što će mu na kraju pomoći da lakše zaspi. Vrijeme pripreme također signalizira djetetovom umu i tijelu da je vrijeme za krevet. Proizvodnja hormona melatonina može započeti i dijete će mirnije zaspati.


Kvalitetan san

Djeca koja redovito idu rano na spavanje, ne bude se noću i dulje spavaju, a to je ono što im vjerojatno treba. 

Zdrave navike za budućnost

Stvaranje zdravih navika kod malog djeteta smanjit će problem i sukobe oko spavanja kako dijete odrasta. Također će sačuvati dijete od problema sa zdravljem zbog lošeg spavanja. Kasni odlazak na spavanje više će biti zabavni izuzetak, a ne rutina.

Vrlo je važno pronaći pravo vrijeme za odlazak u krevet. Američko nacionalno udruženje za spavanje preporučuje da djeca do devete godine idu spavati između 19.30 i 20:00 sati. Večera bi trebala biti sat do dva ranije. Dobro isplanirana rutina spavanja koristi roditeljima i djeci. Važno je slijediti obrazac svake večeri. Kod manje djece to znači promjena pelene, kratka priča, poljubac i u krevet. Kod veće djece rutina uključuje: pranje zuba, oblačenje pidžame, ispijanje vode, knjiga, grljenje, poljupci za spavanje, uspavanke i gašenje svjetla.

Preporuke za duljinu spavanja Američkog udruženja za spavanje:

  • Bebe do tri mjeseca: od 14 do 17 sati
  • Bebe od četiri do jedanaest mjeseci: od 12 do 15 sati
  • Dijete od jedne do dvije godine: od 11 do 14 sati
  • Dijete od treće do pete godine: od 10 do 13 sati
  • Dijete od šeste do trinaeste godine: od 9 do 11 sati
  • Dijete od četrnaeste do sedamnaeste godine: od 8 do 10 sati

Također je bitno da večer bude mirna, da se isključe svi elektronički uređaji i priguše svjetla. Istraživanje u Engleskoj pokazalo da djeca koja imaju neredovit odlazak na spavanje imaju više problema u ponašanju od djece koja nisu dovoljno spavala ili su išla kasno spavati. Zato je važno ostati dosljedan kada se radi o rutini i ranom odlasku na spavanje.