Velika dilema

Kad djetetu kupiti mobitel? Ne žuri s odlukom i razmisli o ovih 5 stvari

Pametni telefoni dio su naše svakodnevice i današnja djeca njima su odmalena okružena. Tvoje dijete možda ti govori da ga svi osim njega imaju, ali razmisli je li pravo vrijeme za tu 'igračku' i upoznaj se s rizicima

pexels-jessica-lewis-creative-4200824.jpg
Foto: Pexels

Ne tako davno prijatelje smo zvali na kućni telefon, igra 'zmijica' bila je jedina zanimljivost na mobitelu, za jedno bismo slovo gumb stisnuli i po tri puta i nismo mogli ni zamisliti da će se tehnologija tako brzo razvijati. Roditelji nekadašnjih klinaca nekako su imali povjerenja da će djeca na vrijeme doći iz škole i da je sve u redu na školskom izletu. No, vremena se mijenjaju i danas je sasvim normalno da u svom džepu imamo prozor u svijet.

Image
Foto: Pexels

Gotovo da nema osobe koja nema pametni telefon koji koristi ne samo za pozive nego i za hrpu drugih stvari. Dopisivanje, društvene mreže, aplikacije, igrice, kalendar, mailovi, informacije… – bez pametnog telefona teško je zamisliti svakodnevicu, Djeca kao da su s njima rođena. Dvogodišnjak će si bez problema pustiti video na You Tubeu, nešto stariji mališan pokazat će baki i djedovima kako poslati poruku, a školarci će komunicirati emojijima i memeovima prije nego što nauče pisati.

Sigurno je i da gotovo polovina djece, ako ne i više, do petog razreda dobije svoj pametni telefon. Razredne su grupe pune poruka već u nižim razredima osnovne škole i za očekivati je da ćeš se kad-tad suočiti s dilemom: kad djetetu kupiti mobitel?

Image
Foto: Unsplash

Možda ga tvoje dijete želi samo zato što misli da ga imaju i drugi i samo zato što je postalo uobičajeno da se djeca druže putem ekrana. No, o odluci o kupovini mobitela dobro promisli. Kad je pravo vrijeme za to ovisi o više stvari, a najvažnije se zapitati je li dijete dovoljno odgovorno za ovu skupu 'igračku' (s kojom se ipak treba odgovorno i umjereno 'igrati'). Ako je sklono zaboravljati stvari ili je već razbio tvoj, nema mu ga smisla još nabavljati. Posebice ne novi model.

Čini se da je posjedovanje najnovijeg modela danas i pitanje prestiža, ali važno je ne povoditi se pritiscima da ga prvašić mora imati pod svaku cijenu. Roditelj treba voditi računa o tome što dijete na mobitelu radi i zašto ga želi te osvijestiti da nisu sve aplikacije i YouTube videozapisi primjereni najmlađima.

Ovo je pet stvari o kojima trebaš razmisliti prije nego što djetetu obećaš mobitel.

Procijeni spremnost

Svako je dijete individualno pa je teško reći koje je vrijeme pravo za prvi mobitel. Jasno je da nema razloga za kupovinom mobitela djetetu predškolske dobi, no želja za ovom napravicom vjerojatno će se javiti u nižim razredima osnovne škole. Zapitaj se koliko inače tvoje dijete provodi na ekranima i bi li ga mobitel dodatno dekoncentrirao u obavljanju drugih aktivnosti.

Ne poštuje li dijete inače dogovore, gubi li stvari ili smatraš da bi ovaj gadget u njegovom životu imao više štete nego koristi, pričekaj još malo i odloži odluku o nabavci mobitela. Dobra je strategija djetetu isprva dati stari mobitel kako bi vidjela kako se prema njemu odnosi te dogovoriti određena pravila. Recimo, važno je djetetu naglasiti da mobitel ne služi samo za igrice, već prvenstveno kao sredstvo komunikacije.

Image

Uskladi potrebe i želje

Pod utjecajem društva djeca će možda poželjeti najnoviji model iPhonea ili Androida, no prvi mobitel zaista ne treba biti najskuplji. Upravo suprotno - prvi mobitel može mu biti i na tipke pa, pokaže li dijete adekvatnu razinu odgovornosti, kroz nekoliko mu mjeseci možeš dati noviji model.

Postupno se uči odgovornosti, a proslijediš li mu stariji uređaj, izbjeći ćeš svađe oko potrošenih megabajta interneta i razbijenog stakla. Dijete će tako usvajati naviku čuvanja, raspolaganja novcem te da naše želje nekad nisu u skladu s našim potrebama.

Image

Saznaj zašto dijete želi mobitel

Kaže li ti dijete da ga baš svi imaju, to ne mora biti točno. Razdoblje prije nabavke mobitela može poslužiti kao polazišna točka razgovora o materijalizmu i potrošačkoj kulturi. Osvijesti mališanu da nije manje vrijedan ili izvan trendova ako nema najnoviji model te da mu je, kao prvašiću i drugašiću, najvažnije da se ima kako javiti. S druge strane, igrice i crtani filmovi u toj dobi mogu ostati rezervirani za vrijeme nakon škole. Važno je postaviti određene granice i ne dopustiti da dijete po cijeli dan bude na mobitelu - posebice ako nije riješilo zadaću. Dijete treba postati svjesno prioriteta i da u životu postoje i druge aktivnosti osim gledanja u ekran.

Dakle, školarac treba znati da je dobio mobitel jer je roditelj procijenio da će mu dobro doći, a ne jer ga ima cijeli prvi A razred.

Image

Educiraj dijete, ali i sebe

Tehnologija se munjevito mijenja i potrebno je da djeca, ali i roditelji budu svjesni rizika koje ona nosi. To znači da trebaš znati koji su sadržaji primjereni odnosno neprimjereni mlađim školarcima, a poželjno da mobitel prebaciš u dječji mode. Nisu svi YouTube videozapisi primjereni klincima niti se iz njih može nešto naučiti. U početku je dobra strategija s djecom gledati animirane filmove i 'pronjuškati' koji im sadržaji mogu pomoći u svakodnevici. Nadziraj što rade na mobitelu i s kim se, ako se, dopisuju. Važno je dijete naučiti da slike obitelji ne mora slati učiteljici ni da mu lokacija treba biti stalno uključena.

Iako smo svjedoci da i učenici nižih razreda imaju otvorene Instagram i TikTok profile, činjenica jest da djeca te dobi ne mogu percipirati zamke online svijeta. Dugoročno rješenje nije zabraniti im sve, već ih u opuštenom razgovoru upozoriti na opasnosti. O ovim bi se temama medijske pismenosti trebalo razgovarati od najranijih dana, prije nego što djeca dobiju mobitel. Uvjet svega toga jest da i ti koliko-toliko pokušaš pratiti i analizirati sadržaje kojima dijete može pristupiti. Naravno, za ovakve je korake predostrožnosti potrebno izgraditi povjerenje.

Image

Budi primjer

Često se događa da su roditelji neprestano na mobitelu - čak i u slobodno vrijeme. Odete li na sladoled, a ti više pretražuješ društvene mreže nego što se družiš s djetetom, to nije dobar znak. Dijete stječe dojam da se bez tehnologije ne može funkcionirati, pod svaku cijenu želi vidjeti što je na mobitelu tako super i sklono je pomisliti da je ekran bolji od žive riječi. Ako djetetu govoriš da je mobitel loš i tjeraš ga od televizora dok tipkaš po svom mobitelu, potrudi se postati pozitivan primjer u zdravim i umjerenim navikama korištenja tehnologije.

Neka obiteljsko druženje i igranje s prijateljima bude vrijeme bez mobitela, a posebno je loše kad se djeca jasličke i vrtićke dobi iz dana u dan pokušavaju smiriti paljenjem crtića na YouTubeu. Postavi limit i sebi i djetetu te ga nauči da mobitel nije uređaj kojim se širi mržnja, tračevi ili provodi međuvršnjačko nasilje. Pomogni mu da postane osviješten korisnik tehnologije - pod uvjetom da to (p)ostaneš i ti.

Image
Foto: Pexels