Jednostavne kreativne igre za razvoj motoričkih vještina

Djeca jednostavno obožavaju slagati i izrađivati stvari.

4c1891942d40e

Osim što je izrađivanje raznih kreativnih predmeta jako zabavno, ono djeci pomaže njegovati kreativnost, razvijati motoriku, razvijati sposobnost rješavanja problema i vidno-pokretnu koordinaciju. Isto tako, kada neku radnju uspiju završiti, djeca imaju istinski osjećaj postignuća i ponosa vezano uz predmet koji su izradili.

Kako bi im pomogli da razviju sve navedene vještine, već u predškolskoj dobi možemo im ponuditi nekoliko kreativnih igrica koje će ih zabaviti i poticati na učenje.

Izrađujemo reljef

Ova kreativna igra uključuje izradu raznih slika i prizora na papiru, kartonu ili tkanini. Djeci je vrlo zanimljiva i ugodna te djeluje umirujuće, a ne stoji gotovo ništa i možete je organizirati uz pomoć sitnica koje nalazite po kući.   

Potrebni materijali:

- sitni predmeti kao što su komadić špage, kartončići s ambalaže, grančice iz dvorišta i slično
- veliki komad kartona
- škare
- ljepilo
- kist
- boje (tempera)
- valjak za zid

Prije no što počnu s izrađivanjem reljefa, mališanima dozvolite da sami pronađu materijale koje će ljepiti, a koji su sitni i plošni. Osim gore navedenih, poslužiti mogu i slamčice za sok, špageti, suho lišće i slično. Kakve će predmete koristiti ovisi o tome što žele svojim reljefom prikazati. Tema neka bude slobodna ili je zajedno osmislite i krenite u potragu. nakon što ste sve pripremili i izrezali, dozvolite djetetu da u miru rasporedi elemente po površini kartona kako bi dobilo prizor koji želi napraviti. Nakon što je kompozicija napravljena, sve predmete treba zalijepiti na svoje mjesto i ostaviti ih da se osuše.

Kad je sve suho i zalijepljeno, dijete može svoj reljef obojati temperama.

Ova se kreativna vježba može i proširiti na izradu tzv. pretisaka. Nakon što je dijete s jednom bojom prošlo preko svoje kreacije, sve zajedno možete okrenuti na bijeli papir i napraviti pretisak. Laganim pritiskom valjka na pozadinu kartona tj. reljefa, dobit će se zanimljiv pretisak koji je umjetničko djelo samo po sebi i treba ga pod hitno objesiti na zid ili hladnjak. Reljef se može pretisnuti i na tkaninu, pa djeca mogu izraditi sami svoju unikatnu majicu.

Pripazite da boje i ljepilo kojima se radi nisu otrovni.


Umjetnost rezanja slika

Ova kreativna igra idealna je za djecu. Rezanjem i ljepljenjem raznih oblika šarenog papira, djeca mogu izraziti čitav niz slika i prizora te ukrasiti neke osobne predmete kao što su natpis za vrata svoje sobe, okvir za slike, kutijica s uspomenama ili razni podmetači.

Potrebni materijali:

- stari časopisi, katalozi, papiri za zamatanje
- škare
- ljepilo


Na početku djeca biraju temu kojom se žele baviti i traže odgovarajuće slike i boje u časopisima i katalozima. Motive izrezuju škarama i ljepe ih na kutiju za cipele, kartonski okvir ili kartonsku ploču. Kod ljepljenja pripazite na nabore na papiru kako bi sve zajedno izgledalo lijepo.

Ukoliko žele dodati osobni element, mališani mogu izrezati i slova i na šarenoj papirnatoj pozadini napisati poruku kao što su "Sarina soba", "Kutijica za nakit", "Markova kutija za autiće".

Djevojčice će možda željeti dodatno ukrasiti svoju kutijicu šljokicama ili trakicama, pa ukoliko imate i to pri ruci, samo navalite.

Bojanje staklenki

Za ovu igru trebat će vam boja za staklo koju možete kupiti u svim većim centrima s hobby programom. Iskustva onih koji rade s djecom govore da su djeca doista sposobna napraviti prava umjetnička djela na običnoj staklenki. Predmeti koji se mogu ovom radionicom dobiti su vaze, kutijice za olovke, kutijice za svijećice i slično.

Potrebni materijali:

- staklenke i staklene posudice od ambalaže
- selotejp
- papir
- boja za staklo
- crni flomaster

Staklo se može oslikavati direktnim nanošenjem boje na površinu staklenke, a mogu prvo svoj crtež nacrtati na papiru crnim flomasterom s time da paze da dimenzije ne budu veće od same staklenke.

Crtež potom mogu izrezati i staviti s unutrašnje strane staklenke i pričvrstiti ga selotejpom te po njemu crtati i slijediti linije s vanjske strane.

Gotovu vazu ili držač za svijećice potom stavite na prozor kako bi kroz njega prošle zrake sunca i obasjale malo umjetničko djelo u punom sjaju.

(JK)