Veliki tabu

Iznenađujući razlozi: Iskrene ispovijesti žena koje ne žele imati djecu

"Odluka da ne želim djecu uopće nije bila odluka. Slično kao što žene koje žele imati djecu nisu imale trenutak kada su to odlučile – to je samo dio onoga što jesu i što su oduvijek bile. Nikada nisam željela djecu i sada s 34 godine moja želja je ostala ista", kaže jedna od žena koja se odlučila za život bez djece

clayton-webb-tbNgtxU5uSM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Iako živimo u 21. stoljeću, još uvijek postoji puno rasprava o ženskim pravima i tabua, a mnogi od njih su vezani za žene i njihovo pravo da slobodno odlučuju o svom tijelu i životu. U mnogim dijelovima svijeta žene se bore za svoja osnovna ljuska prava, a u zapadnom svijetu vratile su se neke teme za koje smo mislile da su prošlost.

U nekim zemljama žene se bore na pravo za pobačaj, svjedočimo velikom zlostavljanju žena koje često shvaćaju da nemaju pomoć društva i sustava. Jedan od velikih tabua je odluka žene pravo da ne želi imati djecu, a da je okolina ne osuđuje.

Image
Majčinstvo nije njihov poziv

Ovo su poznate dame koje ne žele imati djecu i to ne skrivaju

Iako majčinstvo nitko ne može nametnuti, mnoge žene ne govore javno o toj svojoj odluci jer nakon objave slijedi osuda okoline. Ženama se oduvijek vrijednost određivala s majčinstvom pa ne čudi što se mogu čuti sljedeće rečenice:

"Majčinstvo je najveći blagoslov i djeca su najvažnija u životu. Zašto to ne želiš?"

"Zašto ne voliš djecu?"

"Život bez djece je isprazan život i nema smisla."

"Sigurno ćeš žaliti jednog dana zbog svoje odluke!"

Također se žene naziva "sebičnim", "narcisoidnima" i drugim negativnim riječima, a često su te riječi upravo upućene od drugih žena. S druge strane, razumijevanje okoline postoji ako se žena želi ostvariti kroz majčinstvo, ali joj to onemogućeno zbog zdravstvenih problema.

No bez obzira na sve i ovaj tabu se polako počeo rušiti. Iako sigurno želja za životom bez djece nije nova, posljednjih godina žene sve češće govore javno o ovakvoj odluci. I mnoge poznate dame javno su odlučile reći da vole svoj život i da su zadovoljne zbog svoje odluke. Zbog toga je i vrlo zanimljivo čuti zašto su se obične žene odlučile za život bez djece. Portal YourTango razgovarao je s različitim ženama, a ovo su njihove priče:

"Nismo željeli postati roditelji pod svaku cijenu"

“Odlučili smo da nećemo imati djecu nakon što sam izgubila tri trudnoće u dvije godine. Rečeno nam je da još uvijek postoje mogućnosti, ali preskupe su i nismo toliko očajnički željeli biti roditelji. Kad bismo to mogli učiniti na uobičajeni način onda bi bilo u redu. No ako se to ne dogodi, također je dobro. Sada imam spiralu, a kada prođe pet godina pitat ću za nešto trajnije.”

Image
Foto: Unsplash

"Ne sviđa mi se ideja da sam trudna"

"Nikada me nije privlačila želja da ostatak života brinem o drugoj osobi koja je samo koncentrirana na sebe. Obično takve žene nazivaju sebičnima i nezrelima. Ne želim ništa od toga. Glavni razlog je što jednostavno ne želim biti trudna. Muškarac bi morao biti stvarno jako poseban da me natjera da se predomislim."

Image
Foto: Unsplash

"Nemam dovoljno vremena"

"Čak i da imam stvarno sjajnog muškarca ne bih promijenila mišljenje. Ne radi se o tome da ne volim djecu, jednostavno nemam dovoljno vremena u danu za sve što želim."

Image
Foto: Unsplash

"Jednostavno ne želim imati svoju djecu"

"Odluka da ne želim djecu uopće nije bila odluka. Slično kao što žene koje žele imati djecu nisu imale trenutak kada su to odlučile – to je samo dio onoga što jesu i što su oduvijek bile. Nikada nisam željela djecu i sada s 34 godine moja želja je ostala ista. Udana sam za ljubav svog života i jako smo sretni. Ja sam odvjetnica. Putujemo, živimo i volimo se, kao i svoje prijatelje i njihovu djecu. Nije da ne volim djecu, naprotiv. Samo ne želim svoju. Neki bi rekli da sam sebična, ali se ne slažem. Žena koja zna što želi od života i ne popušta pod pritiskom vršnjaka nije sebična - hrabra je što se zalaže za svoj život. Umjesto toga, moj suprug i ja provodimo svoje vrijeme pomažući, u odborima smo neprofitnih organizacija, volontiramo i čak ćemo imati svoju neprofitnu udrugu. Iako nećemo ostaviti trag u svijetu sa svojom djecom, trudimo se raditi i svijet učiniti boljim mjestom."

Image
Foto: Unsplash

"Svijet je već prenapučen"

"Sve se svodi na vrlo jednostavnu stvar - ne želim se svaki dan baviti odgojem djece. To me jednostavno ne privlači i ne želim svoj život posvetiti nekom drugom. Hvala mojim roditeljima što su me imali, ali ja ne osjećam tu želju u sebi. Brižna sam i pomažem, ali mi puno više ima smisla pomagati ljudima koji su već tu i trebaju pomoć. Također je Zemlja već prenapučena pa želju za reprodukcijom ostavljam ljudima koji stvarno žele imati djecu. Ne trebam se miješati u roditeljstvo, ne trebamo više brojeva."

Image
Foto: Unsplash

"Imam samo jedan život"

"Ovo je moje mišljenje: imamo samo jedan život i moramo ga dobro iskoristiti. Za mene to znači da moram izvući maksimum i ne brinuti se o nekom drugim. Ne želim posvetiti godine na brigu o djeci. Imam stvari koje trebam napraviti i ljude koje želim vidjeti. To ne znači da ne volim djecu, samo znači da mi nisu prioritet."

Image
Foto: Unsplash

"Ako je to sebična odluka - neka tako bude"

"Jednostavno ne želim djecu i nikada ih nisam željela. Još uvijek odgajam sebe i to mi je jako zanimljivo i zabavno, no ako je to sebična odluka onda neka tako bude."

Image
Foto: Unsplash

"Moje majčinstvo se realizira na drugačiji način"

"Osjećam da su moje majčinske potrebe zadovoljene kroz podučavanje djece, a ona me dovoljno iscrpljuju."

Image
Foto: Unsplash