Zanimljivo otkriće

Mi nismo isti, pa tako ni bebe. Ovo su ključne razlike između ženskih i muških beba

Djevojčice bolje izražavaju emocije, manje plaču i prije počinju pričati. Dječaci s druge strane, sakrivaju svoje osjećaje i traže više pažnje od roditelja

pexels-ivan-samkov-8504266.jpeg
Foto: Pexels

Između žena i muškaraca postoje velike razlike, a one se mogu uočiti već u najranijoj dobi, odnosno kod malih beba. Roditelji koji su imali i mušku i žensku djecu ističu kako razlike uistinu postoje. Tako primjerice, djevojčice počinju govoriti ranije od muške djece, a uglavnom su i empatičnije. Uz to, neki ističu i kako su dječaci osjetljiviji i potrebno im je puno više pažnje kad je riječ o samom odgoju.

Image
Drugačiji od drugih

Darovita djeca - 7 znakova da je tvoje dijete mali genijalac

Sva ta uvjerenja temelje se na iskustvima roditelja, no o razlikama između muške i ženske djece provedena su i brojna istraživanja, a znanstvenici su uočili neke zaista zanimljive stvari.

Istraživanja su pokazala da postoji nekoliko ključnih razlika između muških i ženskih beba, a koje su to doznaj u nastavku.

Društvene vještine

Curice bolje razumiju tuđe emocije i suosjećajnije su od dječaka. Uz to, znaju bolje izraziti vlastite emocije i općenito imaju puno razvijenije socijalne vještine. Studije pokazuju da su djevojčice više zainteresirane za čitanje lica, dok su dječaci više fokusirani na pokrete. Iako i djevojčice i dječaci mogu biti jednako emotivni, djeca ženskog spola puno bolje pokazuju te emocije. Dječaci s druge strane, pokušavaju sakriti svoje osjećaje od drugih.  

shimmer fallback

Igračke

U stvarnosti, bebe ne razlikuju igračke za dječake i djevojčice. Istraživanja pokazuju da i dječaci vole lutke, što je posve normalno. Djevojčice se rado igraju s 'muškim igračkama', kao što su kamioni i autići. Njihovi interesi za igračke i aktivnosti mogu se mijenjati ovisno o dobi, ali ne nužno i prema spolu. Kako odrastaju, preferencije djece prema igračkama najčešće se mijenjaju samo radi pritiska društva, njihovih vršnjaka i specifičnih marketinških aktivnosti. Činjenica je da igranje zauzima središnju ulogu u razvoju djeteta i omogućava mu da vježba različite uloge, doživljava različite emocije i isprobava nove stvari.

shimmer fallback

Komunikacijske vještine

Neke su studije otkrile kako je veća vjerojatnost da će djevojčice početi govoriti ranije nego dječaci. Ženska djeca najčešće imaju bogatiji vokabular i već u najranijoj dobi počinju iskazivati interes za duge razgovore. To je zato jer se dijelovi mozga zaduženi za govor kod ženskih beba razvijaju bolje. Ipak, važno je istaknuti kako spol samo manjim dijelom utječe na razlike u verbalnim vještinama kod djece. Ono što ima značajniji utjecaj su socioekonomski čimbenici i prilike.

shimmer fallback

Fizička aktivnost

Muške bebe su aktivnije od ženskih još i prije nego se rode. Žene koje nose mušku djecu češće ih 'osjete' u trbuhu, posebice kad im se nešto ne sviđa. I nakon što dođu na svijet, muška djeca su aktivnija, a istraživači su otkrili kako su dječaci više skloni skakati, trčati i penjati se po drveću. Curice pak više vole biti kod kuće i uživati u nekim mirnijim aktivnostima. Dakako, i muška i ženska djeca trebala bi što više vremena provoditi vani i u prirodi te uživati u raznim igrama i aktivnostima.

shimmer fallback

Odlazak na toalet

I dok većina djevojčica počne učiti koristiti toalet već u dobi od 22 do 30 mjeseci, dječacima je potreban dulji period da bi savladali tu 'aktivnost'. Dakle, imaš li mušku bebu, pripremi se na to da bi faza pelena mogla potrajati malo dulje.

shimmer fallback

Plač

Sve male bebe plaču i to je posve uobičajeno. Ipak, nakon što navrše 6 mjeseci života, dječaci plaču više u usporedbi s djevojčicama, a nakon što navrše godinu dana – pokazivanje nezadovoljstva postaje još izraženije. Osim toga, muška djeca iziskuju puno više pažnje, što i ne čudi s obzirom na to da dječaci imaju puno snažnije razvijeni instinkt za istraživanje pa češće upadaju u neke nezgodne situacije. Upravo radi toga, dječaci će se češće ozlijediti nego djevojčice.

shimmer fallback

Snažne emocije

Mali džentlmeni puno su emotivniji i strastveniji u svojim igrama od djevojčica. Dečki vole pobjeđivati, dok curicama to nije toliko važno. Muška djeca vole izazove i opasnost, a znanstvenici otkrivaju kako testosteron igra ključnu ulogu u takvom ponašanju. Samim time, djevojčice su manje agresivne, ali i društveno sposobnije od dječaka.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.