Faza oporavka i prilagodbe

Hush, hush: Sve o intimnim odnosima nakon trudnoće

Uvijek je važno razgovarati s liječnikom kako bi se provjerile sve okolnosti i potvrdio vremenski okvir za prvi seksualni odnos

profimedia-0282378444.jpg
Foto: Profimedia.hr

Rođenje djeteta utječe na gotovo svako područje života roditelja, uključujući i seksualni život. No, to ne znači da će seksualni život biti lošiji niti da će utjecati na intimnost i ljubav među partnerima. Važno je razumjeti što se događa s ženskim tijelom, a usporavanje i eksperimentiranje pomoći će paru da se vrati u stari ritam, ali i otkrije nešto novo.

Image
Tabu tema

Hush, hush: Sve o intimnim odnosima za vrijeme mjesečnice

Postoji niz stvar koje treba uzeti u obzir kada se nakon porođaja vraćaš u seksualni život, od toga koliko treba tijelu da se odmori do hormonalnih promjena koje možeš očekivati. Stručnjaci su objasnili kako se treba ponašati i što se može očekivati u mjesecima nakon trudnoće.

Koliko treba čekati na prvi seksualni odnos?

Opća je preporuka da treba proći šest tjedana nakon porođaja. "Tkivu treba četiri do šest tjedana da potpuno zacijeli bez obzira radi se o vaginalnom porođaju ili carskom rezu", objašnjava ginekologinja Wendie Trubow za MindBodyGreen.

Ipak, uvijek je važno razgovarati sa svojim liječnikom kako bi se provjerile sve okolnosti i potvrdio najbolji vremenski okvir. Također je važno slušati svoje tijelo jer nekim ženama treba više od šest tjedana da se oporave od porođaja. Na što je još važno paziti možeš saznati u nastavku:

Žena će možda trebati veću nježnost

Jedno od najvažnijih pitanja nakon trudnoće i porođaja je: "Hoće li seks biti bolan?". Stoga je vrlo važno da žena sebi da dovoljno vremena da se oporavi, kao i da partner bude nježan tijekom seksa. "Vagina može biti osjetljiva ako je žena imala teži porođaj, te je važno ne žuriti", objašnjava Trubow te dodaje da bilo dobro odmah na početku penetraciju i prvo se upustiti u neku drugačiju seksualnu igru.

Image
Foto: Unsplash

Potrebno je više predigre

Rođenje djeteta također je vrlo iscrpljujuće vrijeme, iako jako sretni, roditelji mogu biti fizički iscrpljeni što može utjecati na libido. "Žene često trebaju više predigre u ovom razdoblju u odnosu na vrijeme prije porođaja budući da je u njihovom fokusu novorođenče", dalje kaže Trubow. Dojenje također može igrati važnu ulogu u seksualnoj želji. "Budući da dojenje potiskuje ovulaciju, žene obično imaju manji libido tijekom ovog razdoblja. Moguće je uzbuditi se i doživjeti orgazam, ali će žena možda trebati više vremena", dodaje dalje.

Image
Foto: Unsplash

Više seksualne igre

Kako je tijelo u fazi oporavka važno je začiniti seks drugim seksualnim igrama osim snošaja, predigra može biti dulja, a Trubow predlaže da traje i do trideset minuta kako bi se tijelo stimuliralo i produljilo uzbuđenje. "Sve ovo će snošaj učiniti ugodnijim i manje neugodnim", dodaje.

Image
Foto: Unsplash

Lubirkanti mogu pomoći

Budući da vaginalna suhoća vrlo uobičajena nakon porođaja stručnjaci preporučuju korištenje lubrikanta. "Sasvim je u redu pronaći lubrikant koji ti odgovara", kaže seksualna terapeutkinja De-Andrea Blaylock-Johnson. Dodaje da je u slučaju korištenja zaštite važno pronaći lubrikant na bazi vode ili silikona.

Image
Foto: Unsplash

Moguće je zatrudnjeti

Žene često misle da to nije moguće zbog dojenja, ali moguće je zatrudnjeti nakon porođaja. Dojenje često inhibira ovulaciju, iako ne uvijek, objašnjava Trubow. Također ovulacija se događa prije prve menstruacije nakon trudnoće. "Dakle, vrlo je važno paziti i na zaštitu u to vrijeme jer izostanak mjesečnice ne znači da nećeš začeti", dodaje na kraju.

Image
Foto: Unsplash