I vaše dijete tvrdi da brokula ne valja? Vjerojatno je u pravu!

Već generacijama djeca pokušavaju uvjeriti roditelje da brokula i druge gorkaste kupusnjače i povrće jednostavno ne valjaju.

4ed76c8a45222

S obzirom na nova otkrića na području osjeta okusa, morat ćemo im napokon povjerovati, jer čini se da su mali izbirljivci u pravu.

Studija objavljena u stručnom časopisu Journal of the American Dietetic Association otkrila je da je 70% djece osjetljivo na gorke okuse, što znači da gorka hrana kao što su brokula ili krastavac, za njih imaju doista vrlo neugodan okus. Možda nam doista ne pokušavaju muljati, već im neko povrće ima okus neprihvatljiv za njihova nepca.

Postoji nada za male osjetljivce, pa su znanstvenici uz gorko povrće djeci ponudili blagi umak. I upalilo je. Djeca su pojela čak 80% više povrća s umakom od one djece koja su jela brokulu bez umaka. Nakon četiri tjedna, 18% više djece izjavilo je da je brokula "mljac". U istraživanju su sudjelovali mališani starosti od 3 do 5 godina.

"Većina roditelja vjerojatno nije ni svjesno da njihovo dijete možda ima genetski razlog zbog kojeg ne voli okus brokule i ostale gorke hrane", kazala je dr. Jennifer Orlet Fisher, autorica studije i profesorica na Sveučilištu Temple. "Dobra vijest je da ova studija pokazuje da se ta ograničenja mogu svladati na način da se dijete i dalje ohrabruje na jedenje povrća, ali s blagim umacima ili dressingom koji će prekriti gorčinu okusa."

Na svijetu gotovo da ne postoji roditelj koji ne vodi bitku s djecom oko zdrave prehrane i ne koristi sva moguća sredstva i lukavstva kako bi djecu privolili da jedu zdravije. Zato je ponekad dobro roditeljima objasniti i podastrijeti dokaze koji će im objasniti razlog zbog kojeg djeca odbijaju neku grupu hrane. Osim toga, roditelje će veseliti činjenica da vrlo jednostavni dodaci jelima, kao što je primjerice ukusni umak, mogu promijeniti preferencije i izbor kod djece.