Tijekom trudnoće jedna od ključnih stvari koja je ženinom tijelu potrebna je folna kiselina Upravo je ovaj spoj zaslužan za sprječavanje nastanka brojnih anomalija na bebinom tijelu, uključujući i bolesti koje zahvaćaju leđnu moždinu te sam mozak.
Mnoga istraživanja na ovom području pokazala su kako se unošenjem dovoljne količine folne kiseline u organizam, šanse za razvoj neke od bolesti kod bebice smanjuju za čak 70 posto. Uz to, preporuča se uzimanje folne kiseline i prije same trudnoće, jer će već tada njeno djelovanje umanjiti šansu za kasniji razvoj neke od bolesti. Uz to, može reducirati rizik od preeklampsije kod žene.
Folna kiselina može se uzimati u obliku tableta kao dodatak prehrani, no postoje i prirodne namirnice koje njome obiluju.
Folna kiselina i doziranje
Iako su potrebe ženinog organizma za folnom kiselinom dosta individualne, stručnjaci preporučaju unos od otprilike 400 mikrograma dnevno. Kao početak uzimanja preporuča se mjesec dana prije nego što žena pokuša ostati trudna.
Različite vrste tableta sadrže i različitu količinu folne kiseline. Stoga je prije početka uzimanja poželjno konzultirati se s liječnikom kako biste bili sigurni koje vam najbolje odgovaraju.
Gornja granica postavljena je na otprilike 1000 miligrama dnevno, i liječnik će u rijetkim situacijama prepisati veću količinu. To je moguće u slučajevima kada žena nosi blizance, ili pak kada je kod bebice u ranijoj fazi trudnoće uočen određeni problem vezan za leđnu moždinu.
Nedostatak folne kiseline
Kada organizmu nedostaje folne kiseline, ponekad nije moguće odmah utvrditi kako bi dozu trebalo povećati. Znakovi na koje tijelo pokazuje njen nedostatak često su vrlo suptilni i mogu se povezati s više stanja. To mogu biti pojava anemije, gubitak apetita kao i općenita slabost tijela. Sve to može biti popraćeno i glavoboljama, osjetljivošću kože ili pak nejednakim otkucajima srca.
Često se događa da kod minimalnog nedostatka folne kiseline u organizmu izostanu bilo kakvi simptomi.
Važnost prehrane
Kod minimalnog nedostatka žene ponekad posežu za namirnicama koje su bogate folnom kiselinom. Međutim, većina namirnica koje i sadrže folnu kiselinu često neće biti dovoljne. Istraživanja su pokazala kako ljudsko tijelo znatno bolje apsorbira ovaj spoj iz dodataka prehrani nego iz same hrane.
Ipak, postoji nekoliko prirodnih namirnica koje ne spadaju u tu kategoriju, i iz kojih tijelo može „izvući ono najbolje“ i apsorbirati dostatnu količinu folne kiseline. U njih spadaju avokado, grašak, citrusno voće, kao i zeleno povrće poput brokule, špinata i šparoga. Stoga nikada nije naodmet uvrstiti ih u svakodnevnu prehranu.