Dosta ti je savjeta o roditeljstvu? Stručnjaci ističu koje trebaš ignorirati

Stručnjaci su objasnili koji savjeti uopće nisu korisni u roditeljstvu, ali su i naglasili da je svaka obitelj drukčija i da roditelji trebaju zadržati ono što se pokazalo korisno

Dosta ti je savjeta o roditeljstvu? Stručnjaci ističu koje trebaš ignorirati

Nije tajna da pritisak na roditelje da moraju biti savršeni može uzeti veliki danak. Današnji roditelji trebaju djeci osigurati najveću moguću sigurnost, a dijete mora biti uvijek sretno i samouvjereno, ali o svemu tome je puno lakše pričati nego učiniti. Osim svega toga, roditelji čak mogu osjećati i "sramotu" jer nisu uključeni u određene roditeljske trendove. Ako se isključe iz nekih roditeljskih aktivnosti, možda će osjećati da nešto propuštaju ili rade krivo.

Image

Šest razloga zašto je dobro da djeca rastu uz kućne ljubimce


Ali definitivno nije uvijek tako. Stručnjaci za roditeljstvo, od psihologa do savjetnika za spavanje, za Woman's Day objasnili su koje savjete roditelji mogu zanemariti. Jer kako možemo primijetiti savjeta je sve više, a roditelji su pod većim pritiskom i mogu se izgubiti u toj šumi savjeta. Naravno, da je svaka obitelj različita, kao i djeca, i potrebne su različite roditeljske tehnike. Ono što vrijedi za jedno dijete, ne vrijedi za drugo.

Image


(Foto: Pixabay)

Zato stručnjaci savjetuju roditeljima da ako primijete da nešto funkcionira, neka tako i nastave. U nastavku su objasnili koje savjete treba zanemariti, ali ovo roditelji mogu i pročitati kako bi vidjeli stvari iz druge perspektive i otkrili što vrijedi za njih.

1. Pregovanje s djetetom

Teoretski, pregovaranje s djetetom čini se kao put na kojem bi se moglo naučiti strpljenju i suradnji. Ali Susan North, edukatorica i autorica, kaže da bi zbog ovog djeca mogla biti nesretna.

"Koliko god bi roditelji htjeli da dijete razumije razloge koje stoje iza svih njihovih odluka, to jednostavno nije moguće. Mala djeca ne razumiju baš mnogo o novcu, vremenu, sigurnosti, prehrani ili zdravlju - to su obično teme pregovora. Takvo ponašanje djeci šalje poruku kao da su oni vršnjaci roditeljima, što nisu", kaže North. Drugim riječima, bolje je pokazati da si odgovoran roditelj na lijep, ali čvrst način dok djeca dovoljnu ne odrastu i počinju shvaćati bolje teme o kojima se pregovara.

Image


(Foto: Pixabay)

2. Objavljivanje dječjih fotografija i videa na društvenim mrežama

Danas je toliko uobičajeno da roditelji objavljuju sve iz dječjeg života na Facebooku i Instagramu da se u tome ne čini ništa pogrešno. No, Carol Muleta, edukatorica za roditelje, kaže da je to štetno i disfunkcionalno. Kaže da to nije samo uništavanje dječje privatnosti, već se i stvara opasan presedan. "Djeca će očekivati pažnju i aplauz za sve što rade. Ovo oslanjanje na vanjske podražaje učvršćuje već veliki osjećaj važnosti koji postoji u toj dobi, što potencijalno ometa pravilan razvoj empatije i uvažanje tuđih potreba i osjećaja", objašnjava stručnjakinja.

Image


(Foto: Pixabay)

3. Izbjegavanje treninga spavanja

"Trening spavanja nekada je bio popularniji, a sada se mnogi roditelji odlučuju da beba vodi. Žrtvujući vlastiti san zbog zabrinutosti da bi djetetu mogli nanijeti nepotrebne traume", kaže dr. Myszak, ali i dodaje da trening spavanja nije opasan. "Nikad nisam vidjela da dijete ima traume zbog treninga spavanja. Ne zalažem se da roditelji puštaju dijete da satima plače, ali postoji i srednji put na kojem roditelji mogu oblikovati djetetove navike spavanja", dodaje.

Image


(Foto: Pixbay)

4. Fokusiranje na grupne aktivnosti umjesto na individualnost

Nema ništa loše u tome da dijete ima puno posla, ali može postojati previše aktivnosti u dječjem rasporedu. Dr. Jessica Myszak, dječja psihologinja, kaže da roditelji trebaju djeci omogućiti neovisnu igru umjesto da sve planiraju. "Mnogi roditelji danas djecu uključuju u kampove, glazbene i škole stranih jezika i druge aktivnosti i osjećaju obvezu da zabavljaju svoju djecu, te im ne daju im prostor da koriste maštu", kaže ona. "Djeca razvijaju svoj um i maštu tijekom perioda dosade i slobodne igre. Djeca trebaju imati česte prilike za samostalno, nestrukturirano igranje bez ekrana", dodaje.

Image


(Foto: Pixabay)

5. Spavanje s djecom

Sasvim je u redu dopustiti djetetu da povremeno spava s roditeljima u krevetu nakon lošeg sna ili neke druge situacije, ali mnogi stručnjaci misle da roditelji ne bi trebali stalno dijeliti krevet s djecom. Dječji psiholog Forrest Talley kaže da je to loše za odnos roditelja jer gube mogućnost da se ponovno povežu. Također nije ni dobro za djecu. "Dijete se uči biti ovisnije umjesto da postaje neovisnije - treba imati na umu da cijeli put djeteta treba biti usmjeren ka većoj fizičkoj, intelektualnoj i emocionalnoj neovisnosti", kaže on. 

Ipak ako želiš da tvoje dijete bude blizu tebe tijekom noći, bilo iz kulturoloških ili osobnih razloga, možeš razmisliti o spavanju u istoj sobi. Dijete može biti u istoj sobi, ali na svom krevetu.

Image


(Foto: Pixabay)

6. Uklanjanje svih zapreka koje se djetetu nađu na putu

Neki roditelji žele djeci omogući što lakše djetinjstvo pa pokušavaju spriječiti svaku prepreku na njihovom putu. Muleta kaže da to nije dobro jer spriječava djecu da se nauče boriti za ono što žele te im se "uskraćuju prilike da nauče nove vještine". "Djeca ne uče na putu ka željenom cilju", dodaje. Također tako roditelji pokazuju da ne vjeruju u dijete. "To može voditi do toga da dijete ne vjeruje u sebe. Koliko je teško gledati kako se dijete bori za sebe, ponekad je vjerojatno to i najbolje", dodaje.

Image


(Foto: Pixabay)

7. Djeca se ne moraju ispričavati

"Postoji trend među roditeljima da ne zahtijevaju od djece da se ispričavaju za uvrede", kaže dr. Jennifer Thomas. Sigurno nije dobro da se dijete previše ispričava, ali isto tako mora i naučiti da su isprike ponekad potrebne. Na primjer, umjesto da kažeš: "Vrati prijatelju igraču i odmah se ispričaj", pokušaj ga naučiti što je isprika - izražavanje žaljenja, prihvaćanje odgovornosti, uspostavljanje veze, revidiranje plana i traženje oprosta.

Image


(Foto: Pixabay)