Pretpostavljamo da svaki dan, najmanje pola sata provedete u kuhinji, pripremajući obrok za ukućane. Zašto u ovu, ponekad i dosadnu svakodnevnu obvezu ne biste uključili i svoje mališane. Kako su djeca znatiželjna po prirodi, upoznajte ih sa “čarima” kuhinje i naučite ih da i oni sami sudjeluju u jednostavnijoj pripremi hrane.
Postoji nekoliko prednosti zbog kojih bi dijete češće trebalo biti u kuhinji. Na prvom mjestu je zajedničko vrijeme. U moru dnevnih obaveza tijekom dana ostane malo vremena za druženje, pa zašto ne biste, kuhanje iskoristili za zajedničke trenutke. Samopouzdanje se isto tako gradi u kuhinji. Ako djeci pustimo da sami modificiraju recepte, time nedvojbeno pomažemo njihovom samopouzdanju. Kreativnost je također nezaobilazna, pa je eksperimentiranje s hranom faktor koji uvelike pomaže razvijanju moždanih vijuga. Neovisnost će im zasigurno zatrebati kad odrastu. A kuhinja i umijeće u istoj je nezaobilazan dio te neovisnosti. Zdravlje dolazi iz kuhinje. Stara poslovica kaže: Ono si što jedeš. Pričati djetetu o luku i dati mu luk da ga guli ili stavlja u gulaš – nije isto. Puno će bolje shvatiti pojam hrane ako sudjeluje u samom procesu serviranja.
Djeca uče dodirivanjem, mirisanjem, kušanjem, slušanjem i osjećanjem. Uključivanje djeteta u pripremu obroka pridonijet će upoznavanju hrane, ali i razvijanju novih vještina. Stoga, dajte im zadatke u kuhinji koje mogu izvršiti s obzirom na svoju dob. Pritom imajte na umu zahtjevnost obavljanja pojedinih zadataka i sigurnost djece koja uvijek mora biti na prvom mjestu.
U nastavku vam donosimo prijedloge aktivnosti, prilagođene dobi djeteta, koje će, sigurni smo, vaše dijete zabaviti, pritom nečemu i naučiti, a vama će barem malo skratiti vrijeme pripreme obroka za najmilije.
3 do 5 godina starosti
- ispiranje plastičnog posuđa s vodom
- korištenje četkice za premazivanje tijesta ili mesa s uljem
- korištenje rezača za kolačiće različitih oblika
- korištenje plastičnog noža za rezanje mekanog voća ili povrća
- serviranje narezanog voća i povrća na tanjur u različitim oblicima
- brisanje stola prije i nakon jela
6 do 7 godina starosti
- korištenje noža za guljenje povrća
- čišćenje sjemenki iz rajčice i paprike
- korištenje tupih škara za rezanje povrća
- čišćenje i priprema zelene salate
- razbijanje jaja u posudi
8 do 9 godina starosti
- umućivanje jaja
- mjerenje i miješanje suhih sastojaka
- korištenje otvarača za limenke
- cijeđenje voćnih sokova
- korištenje termometra za hranu
- pranje i guljenje povrća
- obrada mesa na dasci za rezanje sa čekićem za meso
9 do 12 godina starosti
- pripremanje jela prema jednostavnom receptu
- pečenje i podgrijavanje hrane
- kuhanje povrća i tjestenine
- sjeckanje povrća
(Izvor: www.eatright.org)