
Djeca u kuhinji: Zabava i razvijanje novih vještina je zagarantirano!
Pretpostavljamo da svaki dan, najmanje pola sata provedete u kuhinji, pripremajući obrok za ukućane. Zašto u ovu, ponekad i dosadnu svakodnevnu obvezu ne biste uključili i svoje mališane. Kako su djeca znatiželjna po prirodi, upoznajte ih sa “čarima” kuhinje i naučite ih da i oni sami sudjeluju u jednostavnijoj pripremi hrane.
Postoji nekoliko prednosti zbog kojih bi dijete češće trebalo biti u kuhinji. Na prvom mjestu je zajedničko vrijeme. U moru dnevnih obaveza tijekom dana ostane malo vremena za druženje, pa zašto ne biste, kuhanje iskoristili za zajedničke trenutke. Samopouzdanje se isto tako gradi u kuhinji. Ako djeci pustimo da sami modificiraju recepte, time nedvojbeno pomažemo njihovom samopouzdanju. Kreativnost je također nezaobilazna, pa je eksperimentiranje s hranom faktor koji uvelike pomaže razvijanju moždanih vijuga. Neovisnost će im zasigurno zatrebati kad odrastu. A kuhinja i umijeće u istoj je nezaobilazan dio te neovisnosti. Zdravlje dolazi iz kuhinje. Stara poslovica kaže:
Djeca uče dodirivanjem, mirisanjem, kušanjem, slušanjem i osjećanjem. Uključivanje djeteta u pripremu obroka pridonijet će upoznavanju hrane, ali i razvijanju novih vještina. Stoga, dajte im zadatke u kuhinji koje mogu izvršiti s obzirom na svoju dob. Pritom imajte na umu zahtjevnost obavljanja pojedinih zadataka i sigurnost djece koja uvijek mora biti na prvom mjestu.
U nastavku vam donosimo prijedloge aktivnosti, prilagođene dobi djeteta, koje će, sigurni smo, vaše dijete zabaviti, pritom nečemu i naučiti, a vama će barem malo skratiti vrijeme pripreme obroka za najmilije.
ispiranje plastičnog posuđa s vodom
korištenje četkice za premazivanje tijesta ili mesa s uljem
korištenje rezača za kolačiće različitih oblika
korištenje plastičnog noža za rezanje mekanog voća ili povrća
serviranje narezanog voća i povrća na tanjur u različitim oblicima
brisanje stola prije i nakon jela
korištenje noža za guljenje povrća
čišćenje sjemenki iz rajčice i paprike
korištenje tupih škara za rezanje povrća
čišćenje i priprema zelene salate
razbijanje jaja u posudi
umućivanje jaja
mjerenje i miješanje suhih sastojaka
korištenje otvarača za limenke
cijeđenje voćnih sokova
korištenje termometra za hranu
pranje i guljenje povrća
obrada mesa na dasci za rezanje sa čekićem za meso
pripremanje jela prema jednostavnom receptu
pečenje i podgrijavanje hrane
kuhanje povrća i tjestenine
sjeckanje povrća
(Izvor: www.eatright.org)