Jedan srednje veliki batat sadrži svega 105 kalorija. Obiluje i beta-karotenom i bjelančevinama. Spomenute bjelančevine koje se nalaze u korijenu, jedinstvene su u gomoljastom povrću i pružaju antioksidativnu zaštitu konzumentima. Osim toga, izrazito je bogat vlaknima. Kako se često smatra, batat nije slatka inačica običnog krumpira.
Kao i "običan", svima nama dobro poznati krumpir, podrijetlom je iz Srednje Amerike, iz porodice Convolvulaceae. Diljem svijeta poznato je više od 5000 različitih vrsta batata. Može biti bijele, žute do narančaste boje, a kora mu je bijela, žuta, narančasta, crvena ili ljubičasta. Nažalost, u supermarketima iznimno je teško vidjeti tu različitost boja, te se uglavnom prodaje samo jedna vrsta, a na našem tržištu je to najčešće narančasta. Za sve ostale vrste potrebno je kontaktirati direktno proizvođače na manjim OPG-ovima ili tržnicama.
Za razliku od običnog krumpira, lišće gomolja batata također je jestivo i nutritivno bogato. A ako je uzgojen ekološki, može se jesti i kora!
Kalorijski nema značajnije odstupanje od krumpira. 100 grama pečenog krumpira sadrži 93 kalorije, dok ta ista količina batata sadrži 90 kalorija. Iako je okusom sladak, sadrži male količine šećera, a nutricionistička vrijednost mu je velika. Preporučuje se i kao poželjna hrana za dijabetičare.
U svakodnevnoj prehrani može se kuhati, peći ili pržiti te je iznimno zdrava i korisna namirnica u prehrani djece, ali i u samim počecima dohrane. Preporučuje se koristiti već u samim početcima dohrane od 6 mjeseci starosti bebe. Bebe i djeca ga rado prihvaćaju zbog teksture i slatkastog okusa. U počecima dohrane može se kombinirati s raznim drugim namirnicama prikladnim za dob djeteta, poput mrkve, brokule, cvjetače, blitve, špinata, cikle, sa žitaricama, ali i s mesom, poput piletine, puretine, a nakon navršenih 12 mjeseci i sa svinjetinom. Ovisno što vaš mališan najviše voli.
Najzdravije se priprema kuhanjem na pari i to za samo 7 minuta.
Može se spremati na različite načine i kombinirati u različitim jelima, a većina je prikladna i za djecu. Samo neke od ideja su: složenac od batata, batat iz pećnice u kriškama, pomfrit od batata na roštilju, krem juha, tortilje punjene batatom i špinatom, ljuti čips pečen u pećnici, kremasti umak, juneći i janjeći gulaš s batatom, pa do pudinga od batata. Ideje su zaista neograničene i vrlo raznovrsne.
Isprobajte fini puding od batata! Sastojci:
2 veća jaja 20 g meda 250 ml mlijeka 1 šnita kruha od cjelovitih žitarica (bez kore) 2 veće šalice kuhanog batata 1 žličica ekstrakta od vanilije pola čajne žličice mljevenog cimeta 2 veće žlice oraha 2 čajne žličice nasjeckanog đumbira četvrtina šalice grčkog jogurta
Priprema:
1. Ugrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
2. U velikoj zdjeli izmiješajte jaja, med, mlijeko i kruh. Miješajte mikserom dok smjesa ne postane glatka. Dodajte batat, ekstrakt vanilije, cimet te ponovno miksajte dok smjesa ne postane glatka. Nakon miksanja prebacite u posudu za pečenje. Peći oko 30 minuta dok puding nije lagano napuhnut (splasnut će u hlađenju).
3. Dok se puding peče, izmiješajte grčki jogurt s preostalim medom dok smjesa ne postane glatka. Pečeni puding podijelite u četiri zdjelice i vrh svake zdjelice prelijte s grčkim jogurtom.