Od kad sam se vratila iz rodilišta, moj stariji sinčić me odbacuje i ignorira

Poštovana, jučer sam se vratila iz bolnice nakon pet dana, jer sam išla roditi. Imam i 20-mjesečnog sina. Ovo je prvi put da smo bili toliko razdvojeni jedno od drugog.

shutterstock_1735801265.jpg

Došla sam kući i od kada sam došla, sin me uopće ne doživljava. Kad sam došla, nije htio doći k meni, odguravao me od sebe. Ne želi više doći k meni, odbija me, ne želi se maziti. Samo hoće tati i ide za njim po kući. Seku ne doživljava. Većinom sam s njim, bebu samo nahranim i stavim na spavanje. Ne znam što da radim. Molim vas za pomoć. Hvala.

Odgovor:

Poštovana,

čestitam na rođenju drugog djeteta! Vidim da ste zabrinuti i želite vašem starijem djetetu olakšati prilagodbu na novu situaciju. U vašoj obitelji je došlo do značajne promjene i, bez obzira na to što je to pozitivna promjena, svima je potrebno vrijeme za prilagodbu.

Reakcije koje ima vaš sin su zapravo česte i uobičajene u ovakvim situacijama. Prošlo je uistinu malo vremena od vašeg povrataka iz bolnice te vjerujem da će opisane reakcije dječaka, uz malo strpljenja, s vremenom proći. Bio je nekoliko dana odvojen od vas, što si u dobi od 20 mjeseci ne može baš objasniti, ali zna da mu je to bilo uznemirujuće i sada još treba dijeliti pažnju koju dobiva sa sekom.

Moguće je da ga to ljuti, iako toga u ovoj dobi nije svjestan, i da tu ljutnju pokazuje početnim odbijanjem. Sada je samo važno da mu se povrati osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Svakako je pozitivno to što provodite vrijeme s njim kada niste s bebom. Pokušajte zadržati neke zajedničke stare navike i rituale. Također, pokušajte mu maženjem, zagrljajem, uspavljivanjem i drugim pokazateljima bliskosti dati do znanja da ste tu za njega. Zbližavanje sa sestricom će doći s vremenom, kada osjeti da su roditelji i dalje uz njega bez obzira na njezin dolazak.

Na kraju, sada je još premalen, ali za nekoliko mjeseci, ako bude poteškoća oko ljubomore na seku, možete mu pročitati neku od slikovnica na tu temu poput ove koja je za dob od 2 godine na dalje: Praščić je tužan i ljubomoran na brata ili Ovčicu je strah jer će dobiti brata.

Sretno i nadam se da će vam ove smjernice koristiti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.