Od kad je dobio seku, naš 15-mjesečni sin počeo se učestalo samozadovoljavati

Poštovani, imamo sinčića od 15 mjeseci (korigiranih 12, rođen u 27. tjednu). Prije dva mjeseca rodila sam i kći. U početku, kad je došla kući, nije ju previše doživljavao.

shutterstock_1735801265.jpg

Međutim, sad već blago pokazuje ljubomoru kad ju držim ili kada ju uzmu tata ili baka. Pod tim blago mislim da ne plače, ali tužno gleda i nekad malo zacvili. Stvar koja se naglo pogoršala je njegovo samozadovoljavanje. I prije dolaska seke je to znao raditi na način da kada je potrbuške na podu se trlja. To bi bilo svakodnevno, uglavnom ako je pospan. Sada su te situacije sve učestalije. U sat vremena i nekoliko puta. Kako da ga odvratim od toga? Ne pomaže nekad nikakav način odvraćanja pažnje. Zabrinuta sam da je to sada već preučestalo.

ODGOVOR:

Draga mama,

iz pisma se može osjetiti vaša zabrinutost za sina koji se samozadovoljava, ako sam dobro shvatio, trenutno nekoliko puta u sat vremena.

Važno je napomenuti kako njegovo samozadovoljavanje nije povezano sa seksualnošću. Razlog njegovog samozadovoljavanja mogao bi biti u smirivanju, umirivanju, rješavanju napetosti, nezadovoljstvu nečime i slično. Na koje načine ste ga do sada mogli umiriti, riješiti napetosti?

Kažete da se uglavnom zadovoljavao kada je umoran. Što mislite, radi li to kako bi lakše zaspao? Na koji način biste ga još mogli dodatno umiriti? Kako vam se čini da mu prije spavanja, kada je umoran, pročitate slikovnicu, ili otpjevate pjesmicu? Možete ga pritom nježno masirati kako bi vas osjetio i dodatno se opustio, umirio i zaspao.

Kako se trenutno samozadovoljava i u drugim situacijama, razmislite i odgovorite na sljedeća pitanja, možda vam pomognu u boljem razumijevanju vašeg sina. Što mislite, zašto se vaš sin samozadovoljava? Što time postiže? Kako se osjeća prije nego li se krene samozadovoljavati? Kako se osjeća nakon samozadovoljavanja?

Ako ga je potrebno umiriti ili ima viška energije, umjesto samozadovoljavanja možete mu ponuditi neku aktivnost. U situacijama kada ga je potrebno dodatno umiriti, možete ga primjerice, uzeti u ruke, pjevati mu pjesmicu i na taj ga način umiriti ili mu dati omiljenu dekicu ili plišanu igračku koja mu stvara ugodu i umiruje ga. Ako ima višak energije, možete mu dati velike kocke koje može slagati ili lopticu koju može bacati kako bi izbacio energiju koju osjeća u tijelu. Važno je vidjeti razlog samozadovoljavanja kako biste mogli pravilno reagirati i zadovoljiti njegovu potrebu koju on trenutno zadovoljava preko masturbacije.

Ako će se samozadovoljavanje nastaviti i u sljedećem periodu (1-2 mjeseca) preporučujem da porazgovarate sa psihologom kako biste dobili konkretnije smjernice. Ako želite, možete doći na konzultacije i kod nas u Centar Proventus.

Želim vam puno sreće u daljnjim poduzetim koracima.