Moj suprug u ničemu mi ne pomaže, kuća je u neredu, a čekamo i dijete

Poštovana, imam slučaj u braku vrlo sličan pitanju koje Vam je bilo postavljeno što se tiče neurednog i neodgovornog muža.

shutterstock_1735801265.jpg

Pokušala sam razgovarati s mužem o tome što mislim i kako se osjećam i da mu ne mogu biti mama. On ne shvaća zašto ja pravim "dramu" oko spremanja kuće, kaže da ne moramo živjeti u muzeju. Ne razumije da ne možemo sjediti na njegovoj odjeći i hodati po prljavom rublju, da ponekad treba oprati kupaonu, obrisati prašinu i slično. Ne razumije, koliko god da mu pokušavam objasniti, da me to sve čini jako nesretnom i da se osjećam kao njegova čistačica, jer on živi za provod, a kuća kao da se sama sprema.

Bude i ljut na mene kad se ne želim maziti ili nešto više, ali stvarno ne budem ni za što, jer me stvarno ljuti nered i prljavština, a on se ne trudi ni malo da mi pomogne. Problem je time veći što imam rizičnu trudnoću i trebala bi mirovati što više, ali količina nereda koju on napravi nažalost zahtjeva veći napor. Volim ga i grozno se osjećam što govorim ovo, ali svo to njegovo ponašanje me jako odbija od njega i ne gledam ga više kao prije.

Zamolila sam ga u par navrata da odemo koji put na bračno savjetovanje, jer očito ne znam objasniti kako se osjećam i potaknuti njega da se malo više brine za sve što nas čeka i u braku i kao buduće roditelje. Naljutio se jako na tu ideju svaki put kad bi to spomenula, a ja se iskreno bojim da ću uskoro spakirati svoje stvari i otići od njega, a ne želim. Ne znam što da radim...

Draga čitateljice,

u zadnjih nekoliko pisama čitateljica imali smo temu bračnih razmirica i (ne)pomirljivih razlika među partnerima u kojima sam predlagala neke stvari za koje vidim da ste već i isprobali. Dakle, sve uvijek kreće od komunikacije i pokušaja da iskreno kažete što Vam smeta i što Vas čini nesretnom.

Iako ne znam kakva je Vaša partnerska dinamika, predložit ću Vam jednu tehniku koja možda jest, a možda nije prikladna za vaš odnos. U radu s djecom često imamo tehniku žetoniranja, na način da dijete skuplja žetone/smajliće/plusiće svaki put kad nešto pozitivno napravi (npr. napiše zadaću bez negodovanja). Nakon što skupi određen broj žetona (npr. pet žetona), dobije nagradu prema izboru. To je tehnika koja vrlo dobro zna funkcionirati i na odraslim klijentima, kao i na mladim parovima, jer je pomalo poput igre, a može proizvesti lijepe ishode.

Dakle, možete se dogovoriti da oboje skupljate smajliće, on za pomoć u čišćenju, a Vi za nešto što on navede kao ponašanje koje bi htio češće od Vas doživjeti, te se dogovarate što će Vam biti nagrada za skupljene smajliće. Ponavljam, za ovu tehniku mora postojati doza “ozbiljne neozbiljnosti” među vama i sklonost ka ovakvim tehnikama.

Ukoliko ne vidite da bi tako nešto moglo upaliti u vašem odnosu, tada Vas mogu samo još ohrabriti da pokušate naglašavati sve ono što vidite pozitivno kod njega, odnosno, da mu dajete pozitivne izjave i pohvale za neke najmanje stvari koje čini. Taj pozitivni stav zna ponekad potaknuti ljude da čine još više pozitivnih djela, jer u suštini, svi jako volimo pohvalu. Međutim, ako uistinu vidite da svi Vaši pokušaji nisu urodili plodom, tada svakako stavite sebe na prvo mjesto i brinite za dobrobit sebe i Vašeg djeteta.

Srdačan pozdrav!