Kako da pomognem svojoj djevojčici od 11 mjeseci da dobije malo više na težini

Poštovana, imam djevojčicu od 11 mjeseci i 7500 g, rođena je s 2800 g i 49 cm duga. Od početka je slabije dobivala na težini. Dojena je mjesec i pol dana, od tada je na AD mlijeku.

shutterstock_1735801265.jpg

Obavili smo pretrage u Zagrebu sve što se moglo i ona je zdrava djevojčica i jako živahna, prohodala je prije dva tjedna. Sada su joj umjesto Novalaca prepisali Infatrini mlijeko koje bi trebala piti 4 puta dnevno ali ona ga popije nekad dva, a nekad tri bočice po 125 ml. Pokušam joj nekada ubaciti i u neke kašice kad uspijem, jer je s mlijekom uvijek bila na vi, a nije alergična jer smo sve to testirali. Inače jede skoro svo povrće, voće, ribu, meso pureće, piletinu, teletinu i janjetinu, po obroku pojede oko 190 ml kašice a opet je sićušna.

Više stvarno ne znam koji je to njen problem s mlijekom, stvarno ga malo pije, jede sir i vrhnje, jogurt obični, sada joj dajem i voćni, znam da se on baš ne preporučuje ali više ni sama ne znam što da izmišljam za mliječne obroke. Čokolno, grizolino i ostale kupovne kašice na bazi mlijeka neće jesti. Molim vas za savjet kako joj malo kilica nabaciti. Mislim da s 12 mjeseci neće imati više od 8 kg. Je li to premalo. Unaprijed hvala.

ODGOVOR:

Poštovana,

ovakva tjelesna težina je uobičajena kod djece koja su rođena s manjom tjelesnom težinom, pogotovo kod curica. Ona dobro jede, samo pazite na odgovarajući dnevni unos mlijeka. Umjesto kupovnog voćnog jogurta, možete joj ga sami pripremati kod kuće. Dobro postupate, samo joj treba vremena.