Dječak od 13 mjeseci slabo jede krutu hranu i doji do pet puta na dan

Poštovani, imam dječaka starog 13 mjeseci. Od 9. mjeseca do pregleda s 12 mjeseci dobio je samo 1 kg (8400 g - 9400 g), pedijatrica tvrdi da je to u redu.

shutterstock_1735801265.jpg

No, mene brine njegova prehrana tijekom dana. Još uvijek doji i do 5 puta na dan (to je kratko dojenje), a tijekom noći se budi 3 puta, ovisno ako mu je vruće i češće doji noću. Mene brinu dnevni obroci krute hrane, doručak jede čim se probudimo zajedno kruh i maslac, pekmez, griz, kiselo mlijeko i kruh. Pojede jako malo, možda ukupno 4 žlice male griza ili možda pola šnite kruha zatim se uspavljuje na dojci i spava 2 sata. Nakon buđenja jedemo ručak (čušpajz, meso i krumpiri, uglavnom sve što jedem ja dajem i njemu, ali on opet jede maksimalno 5 žlica i počne okretati glavu da ne želi više). Sljedeći obrok je ponovo za 2-4 h i tada jede voćku, ponovo pojede npr. bananu samo vršak, onda traži dojku. Opet spava cca 1.30 h i za večeru jedemo kruha i špeka, batat skuham, mliječno žitnu kašicu zamutim s vodom, griz. Vidim da mu dojka nije dovoljna jer je i nakon nje gladan i nervozan, ali opet ne pojede skoro ništa kad se sve zbroji. Većinu dana je veseo i ne izgleda mi ni mršavo ni bolesno. Da mu ne dajem dojku kad ju traži, a traži ju jako često, je li sit od dojenja pa ne jede? Više ne znam na koji način riješiti problem. Općenito od početka uvođenja dohrane sa 6 mjeseci slabo jede krutu hranu. Jednom je samo pojeo nekih 100 ml prosa kuhanog s maslacom.. i nakon toga opet po 3-5 žličica. Nadam se da vi imate rješenje. :)

Poštovana,

uvedite red u obroke što bi značilo pet obroka krute hrane na dan i prorijedite podoje. Dijete u dobi od 13 mjeseci i s navedenom težinom ne treba više noćne podoje. Težina vašeg dječaka je u zdravom rasponu za navedenu dob, nemate razloga za brigu.