Savjeti stručnjaka
Savjeti stručnjaka

Da li je heljdinu kašu nakon namakanja potrebno kuhati?

Da li je heljdinu kašu nakon namakanja potrebno kuhati?
Poštovani, imam pitanja vezana uz heljdu.

Primijetila sam kako heljdina kaša, ako se namače 12 sati u vodi, postaje dovoljno mekana da se jede i bez kuhanja, pa me zanima je li ju ipak potrebno (preporučljivo) kuhati ili se može jesti i sirova? Nadalje, osim ječma, heljde i žitarica koje sadrže fitinsku kiselinu, zanima me koje je konkretno namirnice također potrebno namakati u vodi prije kuhanja kako bi se iz njih izvukla ta fitinska kiselina? Zahvaljujem unaprijed na odgovoru. Lijep pozdrav, Diana.

Poštovana,

prvo moram napomenuti da je važan i način namakanja u svrhu uklanjanja fitinske kiseline. Naime, žitarice općenito (pa tako i heljdu) je potrebno namakati u kiselom mediju, a potom i kuhati da bi uklanjanje fitata bilo učinkovito. Namakanje tj. fermentacija je u istu svrhu važna i kod mahunarki, orašastih plodova i sjemenki. Orašasti plodovi i sjemenke se ne moraju kuhati, već se nakon namakanja i sušenja termički obrađuju prženjem. Kakaovac također sadrži znatne količine fitinske kiseline, ali se ona većim dijelom uklanja fermentiranjem koje je dio procesa prerade kakao zrna u kakao prah.

Ivana Purić,

nutricionist, dipl. ing., prof. eHrana – Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku